Szomorú eredmények a magyar pedagógusokról: idősek, sokat dolgoznak, keveset keresnek

1

Egyre több az 50 fölötti pedagógus - írja a Haszon az OECD új, 450 oldalas tanulmánya alapján.

Forrás: pixabay

A lap szerint a pedagógusok korfája tovább romlott: a tanárok 37 százaléka 50 éve fölötti, ami ugyan megfelel az OECD-átlagnak, de mindössze 6 százalékuk 30 év alatti.

hirdetés
hirdetés

Az OECD-jelentés szerint a magyar tanárok többet dolgoznak, mint 2005-ben; hasonló jelenség csak 5 országban figyelhető meg. A legtöbbet a svájci, az amerikai és a brit oktatók dolgoznak, a magyarok ennél jóval kevesebb, de ugyanannyi időt töltenek az iskolákban, mint osztrák és japán kollégáik, bár hozzájuk képest töredék bérért.

A tanári fizetések 2015-ben a pedagógus-életpálya keretében 31 százalékkal nőttek, de így is messze elmaradnak az ipari országok átlagától.

Már a Vaterán és a Jófogáson is tanárokra vadásznak az iskolák, akkora a pedagógushiány

Már az apróhirdetési oldalakon, például a Vaterán és a Jófogáson is egymást érik az iskolai álláshirdetések, sok tantestületből ugyanis még szeptember 1-jén is több pedagógus hiányzott. Van olyan budapesti általános iskola, ahol az első osztályosoknak a tanévnyitó előtt egy nappal még nem volt tanítójuk, máshol már meg sem lepődnek, ha egy kolléga bejelenti: más szakmában próbál szerencsét.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Sok nyugdíjas szívesen dolgozna, ha az óraadó tanárok órabére együtt növekedne a bérekkel. Sajnos évek óta nem változott. Az óraszámot heti 10 órára korlátozták, ha nem maradnak el órái, 80.000Ft-ot vihet haza havonta.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X