Ez sokaknál kiveri a biztosítékot: jön a kötelező középiskolai felvételi, központi keretszámok lesznek

3

Hatalmas változás jön a közoktatásban 2019-től: kötelező lesz a középiskolai felvételi, és központilag "szabnák meg" a keretszámokat.

Forrás: Fülöp Máté

Palkovics László egy csütörtöki rendezvényen beszélt arról, hogy terveik szerint - az új nemzeti alaptanterv bevezetésével párhuzamosan - 2019-től felmenő rendszerben kötelezővé tennék a középiskolai felvételit.

hirdetés
hirdetés

Az elképzelés szerint a rendszer hasonlóan működne mint a felsőoktatás esetében, tehát központilag megszabnák, hogy hány diák vehető fel egy évben gimnáziumba, mennyi szakgimnáziumba és mennyi szakközépiskolába.

Jön a szigor a középiskolai felvételin 2019-től, sokan szorulhatnak ki a gimikből

Szakmaiatlan elképzelés, amely elveszi a szülőktől és a diákoktól a döntés jogát - így jellemezte a középiskolai keretszámok és a kötelező felvételi bevezetésének tervét az egyik pedagógus szakszervezet vezetője az Eduline-nak. Nagy változások jönnek 2019-től a középiskolai felvételin, a szigorítást sok nyolcadikos a saját bőrén érzi majd.

Az ötlet már tavaly kiverte a biztosítékot több szakmai szervezetnél, Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke például azt mondta, ha bevezetik a tervezetet, az valószínűleg a felvételi szigorítását jelentheti, aminek az a célja, hogy kevesebben jussanak be a középiskolákba, ami kevesebb diákot, osztályt, intézményt és pedagógust eredményezne, vagyis hosszútávon elbocsátásokkal járhat.

2019-től tényleg jöhet a kötelező gimnáziumi felvételi, nemsokára elkészül az új NAT

November végére készül el az új nemzeti alaptanterv koncepciója - közölte az oktatási államtitkár kedden Budapesten. Palkovics László egy háttérbeszélgetésen a Tanítanék mozgalom nyílt vitára való felhívásáról azt mondta: szívesen vitatkozik bárkivel, de ennek akkor van értelme, ha van szakmai tartalma. November végére meglesz az új nemzeti alaptanterv koncepciója, és ehhez kapcsolódva konferenciát szerveznek az ELTE-n.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

A közértelmesség színvonalának ilyen süllyedése, amely az utolsó két évtizedben szinte már ijesztő méreteket öltött! Sükösd Mihály ÉS ben 1963 Az egész magyar iskolai nevelés fennkölt, de elavult, semmi intellektuális nevelésben nem részesítette, az ifjúságot. Nem sajátította el a kételkedni tudást a kézzel fekvőnek hitt igazságokban, vértezetlen maradt a különféle kártékony illúziókkal s hangzatos frázisokkal szemben, s az önérdekből, a saját álláspontból való kiemelkedésnek, a dolgok mások szemével történő látásának képességét csak igen csökevényesen tette magáévá.
Márai S. a magyarságot olyan gyermekhez hasonlítja, amely a cselekedetének csak közvetlen következményeit képes mérlegelni. Csak az elsőfokú reakciót tudja kiszámítani, gyakran ez a végzete. Az angol a cselekvése pillanatában már a harmad- és negyedfokú következményeket is mérlegeli. Ezért felnőtt nép.
A magyar adatba ragadtságának ezt a furcsa állapotát, a mesterséges agyi szélütöttséget, mely két tény között annak hamis kapcsolatát sem tételezi fel, nemhogy tovább menne s elemzéssel, iparkodjon tisztázni az ok-okozati viszonyt. E két, a magyar közértelmesség paralizisét diagnosztizáló megállapítás mely között húsz esztendő telt el mutatja, hogy az iskolázatlan pártfunkcionáriusok tömeges befolyása révén felszaporodtak.

qwertzq

jajj már megint ez a PDSZ-es ballib álnaív provokáió :/...

"az valószínűleg a felvételi szigorítását jelentheti, aminek az a célja, hogy kevesebben jussanak be a középiskolákba"

ja persze... valószínűleg

jelenleg a gimnáziumokban tanulók jelentős részének egyáltalán nem jó döntés a gimnázium, sokkal jobban járnának a szakközépiskolval vagy egy szakiskolával
teljesen felesleges emelt szintű tudásanyagot leadni a gyereknek, ha egyébként teljesen nyilvánvalóan szarik rá, két nyelvből ugyancsak kevesen tesznek nyelvvizsgát
jobban jár, ha inkább egy szakma alapfogásaival ismerkedik

egészen elképedne az ember ha látná, hogy úgy kerülnek ki emberek gimnáziumokból, hogy nem tudnak százalékot számolni :DD...
tanuljon inkább az a gyerek műszaki rajzot gyártástechnológiát az negyed ennyire absztakt, de legalább olyan hasznos lehet

PDSZ provokátorok! ezeket miért nem fejtettétek ki? mert a palkovics elmondta már párszor

tutorial

Ez egy nagy butaság, hisz így is jeletős demográfiai csökkenés van. Akik meg mégis bejutnak egy-egy jelenlegi rendszerbe ott meg nagy a lemorzsolódás. Hiába a kötelező iskolázottsági korhatár a nem motivált fiatalokat senki sem fogja a középiskolai rendszerbe elhelyezni. Ez egy fölösleges időtöltés. Az a diák, aki nem képes felsorolni Petőfi összes versét még lehet jó szakember valami más területen.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X