Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Radó Péter oktatáskutató szerint látszatmegoldás a 9 osztályos iskola

2

Radó Pétert kérdeztük a kormány által 2019-től bevezetni tervezett 9 osztályos általános iskoláról. Sok részlet egyelőre tisztázatlan, az oktatási kerekasztalra hívott szakértők pedig újabb egyeztetés nélküli átalakítástól tartanak. Egyelőre úgy tűnik, hogy a kormány a tiltakozások ellenére keresztül akarja vinni az ötletet.

"Az óvoda és az iskola közötti szakadékon részben a kormány hozta létre a rugalmatlan, 6 éves korban kötelező beiskolázással. A szakadék szűkítése nem igényel új évfolyamot, ahhoz fel kell szabadítani az alsó tagozatot a központi tantervi nyomás alól" - mondta Radó.
Megjegyezte, hogy "az általános iskola elejére biggyesztett egy évet honnan akarja elvenni a kormány. Ennek alapján úgy tűnik, mintha a világon mindenhol 12 éves közoktatás idejét 13 tanévre kívánja meghosszabbítani. Ennek a költségei irtózatosan nagyok, az ettől várható eredmények nem állnak arányban a költségekkel. Egy iskolaszerkezeti beavatkozás és az általa kikényszerített tantervi reform önmagában nem produkál komoly minőség és eredményesség javulást, ehhez a rendszer minden elemének gyökeres újragondolására van szükség."
Radó szerint nyoma sincs az igazi reform szándékának. Az általános iskolai képzés elé rakott plusz év önmagában nem mérsékli a magyar közoktatás igazán fontos problémáit, mint például az Európában példátlan szegregáció és szelektivitás.
Megjegyezte még, hogy "[a] kilenc évfolyamos iskola bevezetése anélkül, hogy komolyan mérlegelnék annak egyszeri és tartós költségeit, az irányító intézményeknek az átmenet során felmerülő ezernyi probléma menedzselésére való képességét, a beavatkozás hatását a pedagógusok végzettségi struktúrára és létszámokra, az iskolaszerkezet többi elemére, a tanulási pályák alakulására és sok más dologra a vágyvezérelt pedagógiai gondolkodás klasszikus példája."
A konklúziója tehát, hogy "a kormányzat egy erre alkalmatlan eszközzel próbálja meg enyhíteni saját korábbi rendszer-átalakításának az oktatási minőségre és eredményességre gyakorolt negatív hatását.

Hozzászólások (2)

Anna117

Vajon mi akadályozza meg a jelenlegi óvodákat, abban, hogy Csapó Benő véleménye alapján működjenek? Ha még egy évet hozzáteszünk, a nem a felvázoltak alapján működő rendszerhez, megoldottunk-e bármit is? A gyerekek nem egyformák, nagyon nem, ez igaz! Miért kell egyformaként kezelni őket? Korábban ( Hofmann Rózsa idején és ötlete alapján) nem lehetett az iskolaéretlen kicsit sem még az óvodában tartani plusz egy évre, most meg átestek a ló túloldalára szokásuk szerint, az iskolaérett gyerek is kap plusz egy évet, akkor is ha felesleges!

Csapó Benőnek kissé más a véleménye minderről:
"Az óvoda-iskola átmenet megerősítése sokféle probléma megoldásában segíthet. A nemzetközi vizsgálatok is azt mutatják, hogy nemcsak az számít, jár-e óvodába a gyerek, hanem az is, hogy ott milyen szintű fejlesztést kap. Hazánkhoz képest más országban több fejlesztő hatás éri a kicsiket ebben a korban, különösen azokat, akik hátrányos helyzetűek. Saját kutatásaink súlypontja is erre az életkorra tolódott el. Persze mindent a gyerekek igényeihez kell alakítani, a természetes kíváncsiságukra lehet építeni. Ebben az életkorban sok közvetlen tapasztalatszerzésre és az azokhoz kapcsolódó okos magyarázatokra van szükség. A tudományok iránti érdeklődést akkor lehet igazán megalapozni, amikor a gyerekek a „miért?" korszakban vannak. Emellett nagyon sok ritmikus mozgásra, éneklésre, táncra, izgalmas, a megismerési képességet fejlesztő, értelmi kihívást is jelentő játékra van szükség.
Mindehhez meg kell teremteni a feltételeket, az eszközöket és a pedagógusok felkészítését tekintve is. Nem szabad megfeledkezni arról sem, hogy nagyon nagy különbségek vannak a gyerekek között, és mindenkit a maga igénye szerint lehet csak tanítani. Szükség lesz azokra az eszközökre, amelyek lehetővé teszik a tipikustól eltérő fejlődés korai diagnosztizálását, és sok olyan speciális képzettségű fejlesztőpedagógusra is, akik személyre szólóan tudnak segíteni a fejlesztendő területeken."

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X