Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Fontos infók középiskolába felvételizőknek: mikor érdemes sorrendet változtatni?

Fontos hetek jönnek a középiskolai felvételin: néhány nap múlva nyilvánosságra hozzák a középiskolák ideiglenes felvételi jegyzékét, március közepén pedig megváltoztathatják felvételi sorrendjüket a jelentkezők. Hogyan lehet módosítani a sorrendet? És mikor érdemes változtatni?

Hogyan lehet változtatni a sorrenden?

A diákok és a szülők március 16-án és 17-én módosíthatják a tanulói adatlapokat az általános iskolákban. Ekkor már tudni fogják, milyen eredményt értek el az írásbeli és a szóbeli felvételin, március 10-ig ugyanis az összes középiskola nyilvánosságra hozza a jelentkezők ideiglenes felvételi jegyzékét, amely a diákok összesített eredményét és a gimnázium, szakgimnázium, szakközépiskola által készített rangsorban elfoglalt helyüket tartalmazza.

hirdetés
hirdetés

A sorrendmódosításhoz módosító tanulói adatlapot kell kitölteni: új középfokú iskolát ilyenkor már nem lehet beírni, tanulmányi területet (vagyis tagozatot) nem lehet törölni, a sorrendet azonban meg lehet változtatni.

Forrás: Fülöp Máté

Új tanulmányi területet is meg lehet jelölni ilyenkor, de csak olyan intézményét, amely az eredeti jelentkezési lapon is szerepelt, és amellyel a szülő vagy az általános iskola már egyeztetett.

A 2017-es középiskolai felvételiről itt találjátok legfrissebb cikkeinket.

Mikor érdemes változtatni?

A lényeg: azt az iskolát és tagozatot kell első helyre tenni, ahol a diák a legszívesebben tanulna. A középiskolák döntését nem befolyásolja, hogy egy jelentkező hányadik helyre sorolta az adott intézményt. Nem is tudhatják, hányadik helyen szerepelnek a tanulói adatlapokon, azokat az információkat ugyanis az Oktatási Hivatal, nem pedig a középiskolák dolgozzák fel.

Fontos: a szóbelin sem kérdezhetik meg a tanárok, hányadik helyen jelölte meg az adott intézményt és tagozatot a jelentkező.

"Ha egy adott középfokú iskolába való bekerülés a legfontosabb cél, akkor az adott középfokú iskola tanulmányi területeit kell egymás után a sorrend elején feltüntetni. Ezt követik a második iskola tanulmányi területei, és így tovább. Amennyiben egy adott típusú tanulmányi terület kiválasztása a cél, akkor azonos típusú tanulmányi területeket kell feltüntetni a sorrend elején, amelyek természetesen más-más iskolákban vannak" - tanácsolja az Oktatási Hivatal.

 

Mikor derül ki, melyik középiskolába vették fel a diákokat? Így érdemes középiskolát választani: kinek való a topgimi, az alternatív iskola, a hatosztályos?
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X