Saját órájáról hívták ki a pedagógust, hogy felmondjanak neki

2

Egyre súlyosabb a tanárhiány, a pedagógusközösség is elöregedőben van, mégis akad olyan tanár, akit óráról hívnak ki, hogy felmondjanak neki. A PSZ adatai szerint csak az előző tanévben mintegy ötezer tanárnak szűnt meg a jogviszonya, közülük legalább 1400-an vonultak nyugdíjba.

Forrás: pixabay

Arra is volt példa, hogy egy tanárt óráról hívott ki az intézményvezető, hogy közölje vele: hónapokkal korábban elérte az öregségi korhatárt, ezért már nem taníthat tovább, sőt már rég nem dolgozhatna az iskolában. Ott helyben, közös megállapodással meg is szüntették közalkalmazotti jogviszonyát - mesélte a Népszavának a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvédje. 

hirdetés
hirdetés

A konkrét ügy még 2016 januárjában történt; mint utólag kiderült, az érintett pedagógus már 2015 őszén elérte a nyugdíjkorhatárt, ám erről sem az intézményvezetés, sem az iskolafenntartó nem tájékoztatta, ahogyan nyugdíjazásának és esetleges továbbfoglalkoztatásának szükségességéről sem - írják. A PDSZ ügyvédje szerint a tankerületekben egyre elterjedtebb gyakorlat az öregségi korhatárt elért tanárok jogviszonyának azonnali, automatikus megszüntetése, pedig a közalkalmazotti törvény szerint azt csak felmentéssel lehetne megszüntetni.

Ezek a tanárok húzhatnák ki az iskolákat a csávából, mégsem kapnak könnyítést

Meredeken emelkedett az elmúlt években a nyugdíjkorhatárt elérő pedagógusok száma, a távozókat pedig egyre nehezebben tudják pótolni új kollégákkal az álláshirdető oldalakon még két héttel a tanévkezdés után is tanárokat, tanítókat toborzó iskolaigazgatók.

Ehelyett megpróbálják rávenni őket, hogy közös megegyezéssel vagy akár lemondással távozzanak. A pedagógusok többségét nem tájékoztatják megfelelően, sem nyugdíjazásuk közeledtéről, sem pedig arról, hogy milyen jogszabályok vonatkoznak rájuk - tette hozzá a PDSZ ügyvédje, Nyitrai Károly.

A kérdésben Galló Istvánné. a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke, is megszólalt. Szerinte akár közös megegyezéssel, akár lemondással szűnik meg nyugdíjazás előtt a jogviszony, az egyedül csak a munkáltatónak jó.

Sokszor csak külsős óraadóként, heti tíz órában alkalmazzák tovább a nyugdíjas pedagógusokat. A Népszava úgy tudja, hogy PDSZ becslései szerint a következő nyolc évben mintegy 40 ezer tanár éri el az öregségi korhatárt, ami jóval meghaladja a várható pályakezdők számát. 

Beismerte a Klik: tényleg tanárhiány van az iskolákban

A kistelepüléseken előfordulhat, hogy nagyobb a tanárhiány - mondta Hajnal Gabriella, a Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese az ATV Egyenes Beszéd című műsoráan. Ez a helyzet Klebelsberg Központ szakmai elnökhelyettese szerint azért állhat elő, mert a kistelepüléseken 40 fős iskolákat is fenntartanak, ahol nincs szükség például főállású fizikatanárra vagy matematikatanárra, ezért egy másik iskolából átirányítanak egyet.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Ha, a tanárhiány ellenére az órájáról hívták ki, valószínű már régen szabadultak volna tőle! Nekem erről ez jutott eszembe, meg, hogy rengeteg a pedagógusi pályára alkalmatlan személy van még az iskolákban, akik helyett kollégáik dolgoznak! Lusták, igénytelek, slamposak! Ha, meg holt fáradtak, nyúzottak, agyonhajszoltak, miért is nem akarnak nyugdíjba menni? Na, ez itt a kérdés?

A KLIK olyan amilyen, azért egy felsőfokú végzettséggel rendelkező tanár ismerhetné a rá vonatkozó szabályozásokat. A felmondás a lemondás és a közös megegyezés közötti különbségeket az internetről is el lehet olvasni. Azt mindenkinek magának kell tudnia, hogy akar-e a nyugdíjkorhatár betöltése után dolgozni, és ezt a munkáltatóval egyeztetni kell. Akkor kiderül, szükség van e a nyugdíjasra és hány órában gürizhet tovább, vagy vesznek fel helyette képesítés nélküli fiatalokat. Nagy tanárhiány esetén nem számít a képesítés, a gyakorlatot pedig majd megszerzi ha sokáig marad.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X