"Komoly dolgozói szegénységgel" küzdenek a kezdő pedagógusok?

2

Az életpálya bevezetése után is komoly dolgozói szegénység sújtja a kezdő pedagógusokat - mondta napirend előtt az Országgyűlésben Ikotity István LMP-s képviselő.

Forrás: Túry Gergely

Ikotity István (LMP) szerint a pedagógus-életpálya bevezetése után is komoly dolgozói szegénység sújtja a kezdő pedagógusokat. A közszféra legjobban bérezett dolgozóinak kell lenniük a pedagógusoknak és az LMP minden költségvetési száz forintból húszat, azaz a GDP 10 százalékát az oktatásra költené - ismertette.

hirdetés
hirdetés

Hozzátette: "alsó hangon" duplájára kellene emelni a kezdő tanárok mostani nettó 117-130 ezer forintos fizetését. Sürgette a nevelést, oktatást segítők bérrendezését is.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szerint az jó hír, hogy egymással versenyezve nőnek ágazatokban a fizetések. Az viszont rossz hír mindenkinek - mondta - , hogy az LMP megszüntetné az arányos adózási rendszert, megnövelné az adókat. Ismertetése szerint egy általános iskolában tanító 2010-ben bruttó 204 ezer forintot keresett, most 302 ezer forintot.

Egy középiskolában tanító pedagógus 2010-ben 238 ezer forint bruttó fizetést kapott, jelenleg 313 ezer forintot kap - tette hozzá. Kitért arra, hogy a nevelő munkát segítők idén év elején tíz százalékos emelésben részesültek.

Tényleg csak egy évre szól a tanárok béremelése, jövőre újra döntenek az igazgatók

„Azért kapják meg a kollégák határozott időre a béremelést, hogy minden évben lehetőségük legyen eldönteni az intézményeknek, élnek a differenciálás lehetőségével vagy sem" - írja pénteki közleményében a Klebelsberg Központ. Vagyis a "gyengén teljesítő" pedagógusok nem lehetnek biztosak abban, hogy jövőre is megkapják az emelést.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Sajnos, nem csak a kezdő tanárok netto fizetése (117-130 ezer Ft) alacsony. 39 év közalkalmazotti munkaviszonnyal, oktató-nevelő munkát segítőként, diplomával 139 ezer Ft a netto fizetésem!

Az oktatásban nem csak pedagógusok és nevelő oktató munkát segítők vannak, hanem egyéb technikai dolgozók is, akikről soha egy szó sem esik. Ők is szánalmasan kevés pénzért (minimálbér, garantált bérminimum) dolgoznak! Egy iskola működéséhez kell gondnok, karbantartó, takarító....is!!!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X