Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Egy kezdő pedagógus fizetése alig magasabb, mint egy szakmunkásé"

2

Nem igaz, hogy a mostani tanárhiány egyáltalán nem szokatlan jelenség, rendszerszintű probléma van - mondta Mendrey László, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke.

Forrás: pixabay

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke az ATV-nek azt mondta, nem igaz, amit a Klebelsberg Központ állít, hogy a mostani tanárhiányban semmi szokatlan nincsen.

hirdetés
hirdetés

Mendrey László rendszerszintű problémát lát. Szerinte nem vonzó a pedagógus bér, az iskolákban nagy a munkaterhelés és a pálya presztízse sem lett magasabb.

Egy kezdő tanító fizetése alig több, mint egy szakmunkásé, és évtizedek után sem éri el az értelmiségi átlagbért, a bruttó 350 ezer forintot. A fiatal tanárok körében nőtt az elvándorlás. A szakszervezet adatai szerint pedig 8 éven belül 40 ezer pedagógus megy nyugdíjba. Mendrey László szerint ezek a folyamatok további feszültséget okoznak majd az oktatásban.

Siralmas helyzet: az angolórát a magyartanár tartja, mert szerencsére van nyelvvizsgája

Nagyon nehezen találnak pedagógusokat a nagyvárosoktól távolabb lévő kistelepülések iskolái, van, ahol akár öt szaktanárt is fel tudnának venni - írja a Népszava. "Azt nem mondanám, hogy bárkit felvennénk, de új angol, testnevelő, fizika, biológia és informatika szakos kollégát szívesen látnánk a tantestületben" - mondta a Népszavának egy somogyi falusi iskola vezetője.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

idesüss

A tanárhiány kérdése hamarosan megoldódik. Az osztatlan tanárképzésben résztvevő első évfolyam lassan megkezdi a hosszú tanítási gyakorlatát (ami 1 év!) INGYEN! Tehát 2 legyet egy csapásra: nem lesz tanárhiány és nem kell aggódni a fizetésért. És a tendencia folytatódik, hiszen minden évben végez ez ingyen dolgozó évfolyam...

32100

A 60 fölötti pedagógusok többsége ha tehetné, most azonnal nyugdíjba menne. Egyes iskolákban soha nem látott mértékű munkaterhelésnek vannak kitéve.Szusszanásnyi idejük nincs, még az órák közti 10 perces szünetekben is robotoltatják őket, pedig két óra közt lenne mit kipihenni, átgondolni. Többet ugráltatják őket most öregen, mint ifjú korukban. A megbecsülés csak keveseknek adatik meg, és csak a FIDESZ közeliek érdemelhetik ki. Szakmaiság ezen a pályán ma semmit nem számít. A minősítési rendszer maga a gyalázat, csak a rendszerhűséget méri, nem a valódi munkát, és feloldhatatlan feszültségeket gerjeszt. Nem csoda, ha a fiatalok elmenekülnek a pályáról.
Viszont aki csak 65 évesen mehet nyugdíjba ilyen körülmények közül, az felszabadulásnak érzi majd, biztosan nem akar tovább dolgozni.
Bármennyire is próbálják leplezni, valóban rendszer szintű problémák vannak, nem is kicsik.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X