Odapörkölt a kormánynak a PDSZ: nem stimmelnek a fizetési adatok

4

Nem stimmelnek a kormány számai a pedagógusok béremeléséről - állítja a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), amely tételesen ellenőrizte az adatokat.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, a kormány egy szombati Facebook-poszttal emlékeztette a pedagógusokat arra, mennyivel emelkedtek a tanári bérek:

Forrás: Facebook
hirdetés
hirdetés

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint azonban nem stimmelnek az adatok. A Facebook-poszt szerint 2013 októberében az egyetemet végzett pályakezdő tanár bére: brt. 130.000 Ft volt. "Az EMMI Köznevelésért Felelős Államtitkárság oldaláról „begyűjtött” adatok alapján - valójában - ebben az időszakban ez brt. 169.442 Ft. A kormány szerint: 2013 októberében egy 20 éves gyakorlattal rendelkező főiskolai végzettségű tanár bére: brt. 173.300 Ft. Az EMMI táblázata ezt brt. 231.966 Ft-ban állapítja meg" - írják.

"A béremelés lezárultával a kormány szerint: 2017 októberében az egyetemi végzettségű pályakezdő tanár (gyakornok)  brt. 203.000 Ft-ot keres. Ez megegyezik az általunk számítottal. A kormány szerint: 2017 októberében, 20 éves gyakorlattal, és főiskolai végzettséggel brt. 335.000 Ft az illetmény. A valóságban ez 274.050 Ft" - olvasható a közleményben.

"A bérekkel kapcsolatos képet tovább árnyalja az a tény, hogy a pedagógus előmeneteli rendszer (életpályamodell) részeként bevezetett változások munkateher-növekedést eredményeztek. Megfejelve így a 2010-ben – reprezentatív pedagógus munkaidő-felmérés eredményeként kiszámolt - heti 51,5 órát” - írják közleményükben.

Hozzáteszik: a béremelés „karbantartását” szolgáló – minimálbérhez kötött – vetítési alap eltörléséről miatt ma már – gyakorlatilag – észrevehetetlen a béremelés hatása. „Ráadásul a 2018. január elsejével bekövetkező minimálbér és szakmai bérminimum (egyébként örömteli) emelkedése, méltatlan helyzetbe hozza a pályakezdő (gyakornok) pedagógusokat”  - írják.

Ennyit keresnek 2017 szeptemberétől a pedagógusok: kiszámoltuk, itt vannak az adatok

Bruttó 7-14 ezer forinttal magasabb fizetést kapnak a 2017/2018-as tanévtől azok a pedagógusok, akik saját intézményük igazgatója szerint "jól dolgoznak", ezért "megérdemlik" az életpályamodell bevezetésekor beígért béremelés utolsó részletét. Kiszámoltuk, milyen bruttó bérrel számolhatnak a pedagógusok 2017 szeptemberétől.

hirdetés

Hozzászólások (4)

   

Vicces hogy a trollt nem az zavarja hogy hazugságokkal kampányolnak, hanem hogy ezt valaki meg merte írni. Erről is kéne néhány milliárdból valami jó propagandát csinálni, amit nem lehet cáfolni egyszerű tényekkel.

Az én módosításomban a garantált illetmeny egy fityinget sem változott. A 3,5% "garantált illetmény felüli illetményrészként" szerepel 2018.augusztus 31-ig. Ez nem béremelés.

Szóval, ha nincs cenzúra, akkor megírhatjuk, hogy a pedagógusok a fizetéscsökkentést szeretik a legjobban. Az Orbán kormány viszont, állandóan csak a béremeléssel akarja megvesztegetni őket.

Van-e cenzúra?

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X