Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Nagy bajba kerülnek a menekült gyerekek Európába érve

Átlagosan másfél évig kimaradnak az oktatásból.

Forrás: AFP / Anadolu Agency / Burak Milli

Hiába érik el a menekültek Görögországot, ezzel pedig az Európai Uniót, mivel a menekülttáborokban hivatalos iskolák nem működnek, a menekült gyerekek addig maradnak oktatás nélkül, míg a táborban élnek.

hirdetés
hirdetés

A Politico által megszólaltatott kisgyerek például saját bevallása szerint magától tanulgat napközben, mivel más lehetősége nincs a Lezbosz szigetén található táborban, ahol már hat hónapja vár sorsa elbíráslására.

Pedig a lap által megkérdezett szülők többsége azt mondja, azért vállalkoztak a tengert átszelő veszélyes útra, hogy gyerekeiknek reménytelibb jövőt biztosítsanak. A Politico szerint világszerte 3,5 millió menekült gyerek marad oktatás nélkül.

 

Iskola a kerítésen innen: csikorog a menekültek integrációja

A szakemberek a szíriai gyerekek kapcsán már elveszett generációról beszélnek, mivel 1,5 millió kiskorú menekült nem jut megfelelő oktatáshoz, így pedig gyerekmunkásként végzik, vagy még kiskorúként megházasodnak.

Görögországban van remény, a helyi oktatási minisztérium ugyanis a jövő hónaptól az ország iskoláiba járatná a menekült gyerekeket. A 18 ezer diák valószínűleg szegregált osztályokba járna, ami nem a legjobb megoldás, de a semminél talán több. Reményt még a táborokban oktató önkéntesek munkája jelent.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X