Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Igazgatói konferenciát hív össze Balog Zoltán

2

Országos igazgatói konferenciát hívott össze jövő péntekre az emberi erőforrások minisztere az oktatásról. Előzetesen elmondta, hogy a diákoknak alkalmazkodni kell és el kell fogadni, hogy többet kell tanulni, miként a felnőttek is többet dolgoznak.

Forrás: MTI / Vajda János

Balog Zoltán a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel közölte, hogy a jövő hétre összehívott fórumon a leginkább érintettek, a kulcsszereplők számára elmondják, hogy miket tervez a kormány az oktatás területén, ezekről azután az intézményvezetők saját iskoláikban számolnak be. Hozzátette, hogy azt szeretné, ha ezt az országos értekezletet regionális fórumok követnék. A célunk az, hogy mindenkihez eljussanak az információk, a szándékunk, és "világos legyen, hogy ezt a dolgot komolyan vesszük" - fogalmazott a miniszter.

hirdetés
hirdetés

A fórumra több mint háromszáz intézményvezetőt szeretnének meghívni Budapestre, a Magyar Tudományos Akadémiára - az országban több ezer iskolaigazgató van. A miniszter kiemelte, hogy az MTA nagy segítségükre van a 21. századi oktatási formákkal kapcsolatban. Példaként említette, hogy az akadémia ösztöndíjakkal támogat olyan programokat, amelyekben kreatív, jó pedagógusok kísérleteznek azzal, miként lehet megtanítani a gyermekeknek mindazt, ami a 21. században szükséges.

A miniszter az oktatás területén fontosnak nevezte a fenntartó kérdésének megvitatását és az oktatás finanszírozását is. Kitért arra, hogy a pedagógus minősítési rendszert korábban amiatt bírálta, mert az túlzott bürokratikus terheket rótt a pedagógusokra és az intézményvezetőkre is. Ezeket a terheket viszont csökkentették - mondta a miniszter, kiemelve, hogy a minősítésre, a külső kontrollra, szakfelügyeletre, tanfelügyeletre szükség van.

A Nemzeti Alaptanterv kérdései kapcsán a miniszter azt mondta, hogy 

világossá kell tenni, hogy manapság a világ változása, elvárásai nyomán az embereknek többet kell dolgozniuk, s ez egyúttal azt is jelenti, hogy a gyerekeknek többet kell tanulniuk.

Ezzel együtt olyan rendszernek kell lennie, amely ésszerű és hatékony is egyben, és "nem rabolja el" a gyermekkort.a

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (2)

kalkula

És legfőképpen azt kellene tanulnia, amire szüksége lesz a boldogulásához.

Katalin Kiss

Többet kell tanulni a gyerekeknek???? Részben. MÁsképp, mást, más formában valóban többet kell tanulniuk. De nem az iskolában, nem könyvből és nem ülve, nem korlátos időtartamra beszorítva.

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X