Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Folytatják a tavaly nagyot bukó közpénznyelő matricagyűjtő játékot

1

Az idén elnyert állami támogatással együttesen 230 millió forintnál jár az L. Simon László államtitkár ismeretségi köréhez tucatnyi szálon kötődő Mozaik Múzemtúra matricagyűjtő játék, amely nagyot bukott a 2015-ös év során. Tavaly fény derült arra, hogy az Örökség Kultúrpolitikai Intézet által szervezett játék hogyan folyatta szét az ismeretségi kör tagjai között a Nemzeti Kulturális Alap forrásait, idén azonban újabb elemek kapcsolódhatnak be.

L. Simon László államtitkár a Mozai Múzeumtúra standját látogatja a program indulását követően.
L. Simon László államtitkár a Mozai Múzeumtúra standját látogatja a program indulását követően.
Forrás: Mozaik Múzeumtúra

Korábban a hvg.hu bemutatta az akkor 180 millió forint NKA forrásból életre hívott Mozaik Múzeumtúra blamáját. A program eredeti célja az általános és középiskolások múzeumokba csábítása lett volna, azonban akkor csak minimális érdeklődést lehetett tapasztalni a program kapcsán. A magját egy matricagyűjtő játék adta, azonban érzékelhetően a kor is elszállni látszott a megoldás felett - különösen egy középiskolás számára -, de az sem dobott különösen a népszerűségen, hogy múzeumok homlokzati és belső fotóit kellett gyűjteniük a résztvevőknek, ami nem hozta lázba a Lutra-albumokhoz szokott általános iskolás generációt sem.

hirdetés
hirdetés

2015-ben szinte semmilyen részvételi adatot nem lehetett kinyerni a program szakmai beszámolójából, de 49, a programban résztvevő múzeum adatszolgáltatása szerint minimális volt az érdeklődés a program iránt - a belső matricákat a múzeumlátogatáskor szerezhették a diákok. Akkor több múzeum üdvözölte a program céljait, ám a megvalósítással elenyésző kisebbség volt elégedett, a többség kimondottan pazarlónak tartotta a programot. Az akkori kalkulációk szerint jó, ha ötezer résztvevője volt a programnak, miközben generációkat kellett volna a múzeumba vonzania.

A forrásokat az L. Simon László ismeretségi köre lényegében teljes mértékben felhasználta. Olyan pazarló lépésekre is sor került, hogy miután a program keretében kiadtak egy 300 múzeumot bemutató könyvet is - melyhez a múzeumok küldtek saját bemutatkozást -, később további milliókkal megtámogatva kiadták a könyv 500 múzeumot bemutató változatát is, ezzel lényegében elértéktelenítve az első nyomtatványokat, hiszen 300 múzeum volt az átfedés, így több ezer példány maradhatott eladatlan.

Figyelemre méltó, ha az orbitális bukást követően meghosszabbítják a látványos agóniát, újabb közpénzt adnak a változatlan folytatásra, miközben semmit nem tesznek a bukás okainak megismerésére, megszüntetésére és megismétlésének elkerülésére.

- írta egykor egy múzeumi forrás, miután sorozatban háromszor adott támogatást az NKA a programhoz.

Barátok mindenütt

Az L. Simon által korábban vezetett NKA azt az ÖKI-t támogatta, mely mögött az államtitkárral összefüggésbe kötődő Magyar Írószövetség, a Szépirodalmi Figyelő Alapítvány, valamint az Ifjúsági Médiakultúráért Alapítvány áll. Az ÖKI a nyomdai előkészítő munkákra, szöveg és fotóállomány gondozására és szerkesztésére, valamint PR-tevékenységre olyan cégeket bízott meg, amelyek pont az ÖKI tulajdonosi hátteréhez voltak köthetők.

Beszédes az is, hogy az a Thimár Attila volt a támogatásokat megítélő NKA-kollégium vezetője, aki L.Simon Lászlót korábban a Szépirodalmi Figyelő szerkesztői pozíciójában követte. A névegyezés nem véletlen, a folyóiratot a fentebb említett alapítvány adja ki, mely az ÖKI mögött áll.

A Néprajzi Múzeum is beszáll

L. Simon László kultúrpolitikai hátországát és ismeretségét jelentős mértékben lefedte a tavalyi program. Az államtitkár ezen túl remek kapcsolatot ápolt a szentendrei kulturális körökkel is. A szoros összefonódást érzékelteti, hogy sokáig Kálnoki-Gyöngyössy Márton is ehhez a társasághoz kapcsolódott, azonban fokozatosan megromlott a kapcsolata az államtitkárra, a Magyar Narancs értesülései szerint ez egykor hozzájárulhatott Kálnoki-Gyöngyössy leváltásához a szentendrei Ferency Múzeum éléről.

A Mozaik Múzeumtúra egy 2015. szeptember 11-i NKA-kollégiumi döntés értelmében további 50 millió forintot kapott a folytatásra, a programot ezúttal a Néprajzi Múzeum szakmai irányításával bonyolítják le. A Néprajzi Múzeum vezetői tisztségébe 2012 év végén Kemecsi Lajos került, ám a kinevezést másfél hónapnyi érthetetlen titkolózás követett, végül nyilvánosságra került Kemecsi neve - írta egykor a Népszava. Kemecsi a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeumból érkezett, leváltva a múzeumot 1997 óta igazgató Fejős Zoltánt, aki szintén indult a tisztségért.

Kemecsit a múzeumi közeget jól ismerő forrásaink szerint nem érte komoly szakmai kritika, legfőbb feladata a múzeum Városligetbe költöztetése lett, melynek már zajlanak az előkészületei. A Kemecsi által vezetett múzeum szakmai irányítása a forrásaink szerint jót tehet a programnak, ám kérdéses, hogy a operatív feladatokat továbbra is elvégző ÖKI ezúttal is saját érdekköre felé csatornázza-e be az NKA-tól kapott közpénzt, miközben a gárda egyszer csúfosan leszerepelt - ez majd a program zárultával elkészülő szakmai beszámolókból derülhet ki.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Kamupipőke

ingyenpénz! Ne akarjon érte senki senkitől semmit!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X