Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újranyithatják a szülők a falusi iskolákat

A Magyarországi Szülők Országos Egyesülete arra biztatja a kistelepülések élő szülőket, hogy összefogva újranyittathatják a Klikkel az iskolákat.

Forrás: Túry Gergely

A MSZOE körüljárta, hogy miként tudják elkerülni a falukban és községekben elő családok, hogy óvodás vagy alsó tagozatos gyermekük órákat utazzon egy másik települsére iskolába vagy óvodába. A Nemzeti köznevelési törvény ugyanis lehetőséget biztosít arra, hogy amennyiben legalább 8 gyermek számára igénylik a szülők, akkor a Klik köteles megnyitni a településen egy iskolát, hogy megoldják a tanulók helyben tanítását. Egyetlen szempontot azonban kihagytak, hogy ez csak akkor lehetséges, ha a demográfiai viszonyok felmérése során látható, hogy a következő három évben is 8-8 gyermeket be tudnak iratni az intézményekbe.

hirdetés
hirdetés

Napjainkban az egykori iskolaösszevonások következtében sok kistelepülés iskolabuszokkal oldja meg a gyermekek utaztatását, emiatt előfordul, hogy a kora reggeli órákban már készen kell állnia a családoknak, hogy iskolába vagy óvodába küldjék a gyerekeket, nem ritka, hogy több tíz kilométert is utaznak, mire minden érintett faluból összeszedik a diákokat. A Klik működési nehézségei miatt az is előfordult, hogy nem volt elegendő pénz egy buszszolgáltatás biztosítására (via Index).

A helyi iskolák úranyitásához elegendő bérelni egy olyan épületet, amely megfelel a célnak, vagy "vissza kell venni az előző években indokolatlanul bezárt és eladott régi iskolaépületeket - áll a közleményben.

Keszei Sándor sajtószóvivő tájékoztatása szerint így olyan iskolák jöhetnek létre, ahol a szülők minimális fenntartói feladatokat kaphatnak, az ilyen iskolában nem kérnek pénzt a köznevelési közszolgáltatásokért. Elmondása szerint megtartanák a délután 4-ig tartó iskolában tartózkodás, vagyis az egész napos iskola rendszerét, azonban az időkeretet arra használnák fel, hogy felzárkóztassák a lemaradókat, illetve minden diák mentesülhessen az otthoni házi feladattól. Végeredményben olyan iskolát szeretnének, ahol elkerülhetővé válhatnak a buktatás.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X