Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Palkovics szerint a Klik marad, az alaptantervet felülvizsgálják

3

Megvan a szándék a Nemzeti alaptanterv felülvizsgálatára, és abban is egyetértés mutatkozik, hogy nagyobb mozgásteret kell adni a tanároknak és a tantestületeknek a tantervi szabályozásban - hangsúlyozta a Magyar Idők szombati számában megjelent interjúban az oktatási államtitkár. A jegybeírások elhalasztásával tiltakozó zuglói tanárnőt szerinte ki kéne rúgni.

Forrás: MTI / Mohai Balázs

A köznevelési kerekasztalban külön munkacsoport foglalkozik a nemzeti alaptantervvel. Ezzel kapcsolatban az államtitkár elmondta, nincs sok értelme önmagában a lexikális ismeretanyag csökkentéséről beszélni, a legfontosabb, hogy milyen készségeket, képességeket kell fejleszteni. Náray-Szabó Gábor akadémikusra hivatkozva az államtitkár azt mondta, hogy 2017 végéig meg lehet oldani a feladatot.

hirdetés
hirdetés

Palkovics László azt is elmondta, hogy az önkormányzatokat a kerekasztal ülésén megkérdezték a Klebelsberg Intézményfenntartó Központról (Klik), s mindhárom önkormányzati szervezet azt mondta, jónak tartja az állami fenntartást (A MÖSZ nem pont így gondolja).

Tegnap Horváth Péter, a NPK elnöke is beszélt a Klikről.

Szerinte a pedagógusok sztrájkbizottságának követelései között sem szerepel a Klik megszüntetése (Az szerepel, hogy a Klikből az iskolákat ki kell emelni). Azt az igényt, hogy a jelenleginél komolyabb összeggel jelenjenek meg a működtetésben, teljesen elfogadhatónak tartja.

Emellett Palkovics László szerint rendezni kell a fenntartói-működtetői viszonyt is, hogy kihez milyen feladatok tartoznak, s azt is hangsúlyozta, hogy az iskolaigazgatók "főnöki mivoltát" mindenképpen erősíteni kell.

Az oktatási államtitkár a tiltakozók követeléseiről úgy vélekedett, "van egy sajátos forradalmi romantikája annak, hogy március 15. előtt megfogalmazunk 12 pontot". Elárulta, a platform követeléseivel is foglalkoznak a kerekasztal munkacsoportjai. "Mi mindenkivel leülünk tárgyalni" - mondta az államtitkár.

Palkovics Lászlót, arról a zuglói tanárnőről is kérdezték, aki tiltakozását azzal fejezi ki, hogy nem értékeli gyerekeket. Az államtitkár azt mondta: ebben az esetben az iskolaigazgatónak és a tankerületi igazgatónak kell eljárni, és meg kell szüntetni a jogviszonyát, mert a munkaköri leírásában szerepel, hogy értékelnie kell a gyerekeket. Ha nem teszi, fegyelmi vétséget követ el - szögezte le az államtitkár, hozzátéve: "a gyermek nem lehet játékszer ebben az ügyben".
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Kóródy Gergely

http://hvg.hu/itthon/20160312_Visszaszolt_Palkovicsnak_a_zugloi_tanarno

Tass Gyula

A KLIKK feladata az évi 200 milliárd kilopása az oktatásból? Továbbá egy diktátor részére a közpénz magán pénzzé váltása ? EZÉRT MARAD ???????????

Éva Duplahammer

Bizony így van! Az a pedagógus, aki a munkaköri leírásában elfogadott- /ő írta alá!/-feladatait nem teljesíti az bizony vétséget követ el.A szankciók alkalmazása NEM fenyegetés, hanem kötelesség.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X