Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Egyes iskolákban a diákok fele is hiányozhat a hónap utolsó napján: így tiltakoznak a szülők

4

A szülők is tiltakoznak a közoktatás helyzete miatt, ezért egyes iskolákban akár a diákok fele is hiányozhat február utolsó napján.

Forrás: Shutterstock

„Szülői összefogás gyermekeink jövőjéért” néven hoztak létre Facebook-oldalt szülők, hogy így csatlakozzanak a tanárok tiltakozásához. Ők hozták létre a Nem leszek suliban nevű akciót, amiről korábban írtunk, a lényege, hogy a szülők február 29-én nem engedik gyereküket iskolába. A kezdeményezéshez már több mint háromezren csatlakoztak. Korábban itt írtunk az akcióról.

hirdetés
hirdetés

Puskás Krisztina, a kezdeményezés egyik szervezője az Eduline-nak elmondta, nem lesz olyan iskola az országban, ahol legalább egy szülő ne csatlakozna az akcióhoz. Tudnak azonban olyan intézményről is, ahol az igazgató megtiltotta, hogy bárki hiányozzon az adott napon (ezt egyébként hivatalosan aligha tehetik meg, így Puskás bízik abban, hogy ennek ellenére lesznek csatlakozók abból az intézményből is).

Bizonyos helyeken – 41 százalékban Budapesten csatlakoztak az eseményhez – akár 30-50 százalékos hiányzásra is számítani lehet.

Kapcsolódó cikkek

Márciusban jön az újabb tüntetés

Nem jut pénz a rászoruló gyerekekre sem a Kliknél

Egy tanárnál betelt a pohár, közzé tette, mennyit keres

„Sok-sok iskola, tanár írt nekem köszönő levelet, mert már hiányzott nekik a szülői visszajelzés és támogatás, ezért nagyon örülnek a kezdeményezésnek. Több szülői közösség is összefogott, hogy például az aznapi gyermekfelügyelet megoldott legyen” – írta megkeresésünkre Puskás.

A szervező egyébként kapott kritikákat, de ő állítja, kizárólag szülőként szervezkedik, ahogy fogalmaz, „igen, úgy keltem egyik nap, hogy tennem kell valamit, és csak a gyermekeim állnak mögöttem”.

A szülői összefogás is támogatja a tegnap megalakult Civil Közoktatási Fórumot, és részt is vesz benne, ezenkívül nagyjából az összes eddig megjelent tiltakozó megmozdulással együttműködnek.

A tanárok, szülők és diákok tiltakozásáról szóló legrfrissebb híreket itt találjátok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

József Gere

Elég elszomorító dolog,hogy a tanárok a diákokat és a szülőket használják fel önös céljaik eléréséhez úgy hogy közben azt a látszatot keltik,hogy a diákok önként és dalolva vesznek részt az akciójukban.Gusztustalan az,hogy az iskolából(természetesen az SZMK-n keresztül)küldött írásos távol maradásra való felszólítás alapján-amit persze az iskola honlapján kéz kezet mos alapon cáfol- még a szülő igazolja le ezt a napot.Semmiféle politikai nézettel nem azonosulok, de mint szülő nem értek egyet ezzel a nem túl egyenes megoldással!Ha probléma van azt nem a gyerekeken keresztül kellene orvosolni.Az igazolást meg fogom írni(mert nem akarom,hogy a gyerekemnek igazolatlan napja legyen),de valószinüleg a véleményemet is bele fogom írni.

Blaskó Tamás

Bosszú? Már elnézést, de a tiltakozás miért is bosszú? Akinek van esze az nem él vissza ezzel, akinek nincs az ez előtt is megtette és ez után is meg fogja tenni. Felháborítónak tartom, mikor 8.-os voltam és rész vettem egy felvételi tájékoztatón és elmondták, hogy mikre kell számítanunk és, hogy mi hogyan lesz, de ennek ellenére minden megváltozott... 3 éve vagyok középiskolás, 5 éves képzésen veszek részt és már ott tartunk, hogy 7 tantárgyból kell érettségiznem, ebből az idegennyelvet emelten és a szakmait is ami szintén idegennyelven van emelten, és választhatok egy tantárgy(kötelező), ami meg van szabva, hogy mi lehet. Nem lehet tenni felsőfokú nyelvvizsgát egyből, csak akkor tehetsz, ha az adott nyelvből már van középfokúd is. Heti 39-40 órám, 21 tantárgyam van. És még suli után járjak külön tanárhoz, és tanuljak otthon napi 3 órát és persze elvárják, hogy mindenből napra készen fel legyünk készülve....Ez LEHETETLEN! És akkor most jön az, hogy hol van a szabadidőnk??? Ja és a sulira visszatérve, beázik az iskola, a tesiterem, nincs hol tesiznünk, több tanuló van mint amennyi elfér, ezért van aki a folyosón tanul és tesizik. Szóval csak gratulálni tudok ennek az Országnak a vezetőinek.

Vaskó János

Miközben a pancsoló aréna gyepfűtését készítik 3 milliárd forintból a gyermekem iskolájában 13'C-t mutat a hőmérő. Nincs kézmosó, nincs tisztítószer és nincs WC papír. A takarítók a padokat és a padlót csak hideg csapvízzel mossák fel. 3 napot indoklás nélkül igazolhat a szülő. A gyerekek egészségének veszélyeztetése kinek a lelkén szárad?

Kisfaludiné Baán Anna

Akkor ez egy igazolatlan nap, hiszen mindenki tudja, hogy a szülők bosszúja miatt nem mentek iskolába. Majd később is megcsinálják, de a szülők engedélye nélkül!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X