Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Jönnek a változások: új nevet kapnak a szakközépiskolák, átalakítják a szakiskolákat

4

A tervek szerint a mostani szakközépiskolákat szakgimnáziumoknak hívják a 2016-17-es tanévtől, jelezve, hogy az intézmény érettségit ad, felsőfokú oktatásra készít fel, de nem általában, hanem egy-egy szakirányban ad többlet tudást - mondta Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára csütörtöki sajtótájékoztatóján Budapesten.

Forrás: MTI

A szakgimnáziumokban az elképzelések szerint a negyedik év végén következne az érettségi, majd egy év rátanulással technikusi minősítést kaphatna a tanuló – tette hozzá.    

hirdetés
hirdetés

A mostani szakmunkásképző iskolák szakközépiskolák lesznek a tervek szerint, ahol a tanuló három év alatt megszerezheti a szakmunkás bizonyítványt, de további két év után érettségihez is juthat – fejtette ki az államtitkár.

Czomba Sándor kitért arra, hogy tovább szeretnék bővíteni a duális képzési rendszert, növelni a részt vevő vállalatok számát, elsősorban mikro-, kis-és középvállalatokat bevonni. Az NGM államtitkára felidézte: 2015 szeptember elsejétől az NGM több mint 400 intézmény fenntartói feladatait veszi át, ami jelentős változás lesz.

A lépéssel az érintett intézményeknek nagyobb önállóságot, ezzel nagyobb felelősséget is szeretnének adni – tette hozzá. Az újonnan alakult Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal, az NGM háttérintézménye végzi majd a szakmai irányítást és látja el a fenntartói feladatokat. Az iskolák és a hivatal közé országosan 30-40 szakképzési centrumot hoznának létre, a minél hatékonyabb működtetés érdekében – jegyezte meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (4)

Márkó Luka

Anna117"MINŐSÉG"Nevetséges. Nem ez fogja megkülönböztetni az embert,hogy milyen papírja van.
Vezető beosztásban lévő nagyjaink, csak nézünk szét körölőtűnk és láttathatjuk,hogy milyen ostoba,buta,parazita,élősködő."emberek"
Tisztelet a kivételnek!Ha van olyan.
Tanult mert volt feje hozzá és ennyi.Élethez is egy nagy nulla.
Törekszik mindenki,hogy papírja legyen,mert más nemkel az élethez.Sajnos ilyen világot élünk.Szoktam mondani a krumpliföldről behoznák valakit értelmesebb dolgok lennének mint amit a nagy tanult vezetőink tesznek.
Kórházi ágyamon gondolkodtam.Te úristen ha itt is olyan doktorok vannak mint nálunk munkahelyen a vezetők akkor nekem annyi.
Szerintem sokan vagyunk így.Jó ez a papír de ától még egy lakatlan szigeten megdöglene a papírjával.Ennyit a minőségről.

Lord Alapítvány Kis

Akik a 80-as években szakmát tanulhattak - és még a klasszikus 3 éves nappaliról beszélünk-megbecsült kétkezű munkás lehetett különböző itthoni kisebb-nagyobb hazai gyárakban, vállalatoknál. Voltak tanulmányi szerződések, a tanulónak biztosítva volt a gyakorlati helyszín, már a második évfolyamtól. (lásd pl. Sajóbábony, Kazincbarcikai Borsodi Vegyi kombinát stb.) A tanárokról nem is beszélve...vidéken csodálatos, elhivatott komoly gyakorlatot is vezetni és tanítani is tudó szakemberek, pedagógusok EMBEREK voltak. Kivételes hozzáértéssel. A szegény ember gyermeke jó útra valót kaphatott, ha bekerült egy ilyen helye, amelyeknek még saját kollégiuma is volt. Majd a szakma után, munka mellett estin leérettségizhetett, esetleg technikusi minősítőt végzett. Aztán a 90-s évektől felszámolták a 3 éves "mesterember képzőket", megszüntették, még a különböző szakmákat is, s megjelentek a két éves szakképzők...ennyi idő alatt mit tanultak a gyerekek??? Innentől kezdve fogalmam sincs, mi történik folyamatosan?? A klasszikus szakmunkásképzők idején, a kedvezőbb hátterű gyermekek szülei, úgy dönthettek, hogy tanuljon még 4 évet gyermekük, menjen szakközépiskolába gyermekük, mert az érettségit is adott egy jó szakma mellett. Valójába nekik talán nem a diploma volt fő cél akkoriban, hanem érettségizett jó szakember…A még kedvezőbb hátterű, motiváltabb, ill. a jobb képességű, családok gyermekeiket gimnáziumba „küldték”, mert végcél, hogy diplomás szakember legyen fiúkból, lányaikból... Ez mind tervezhető, átlátható és minden családnak esélyteremtő lehetőség volt.... Most valaki mesélje, el mi történik iskolarendszerünkkel?? S mennyibe kerül mindez a szélmalom járat?? Valaki szólna az alkotóknak??

Golopencza Krisztina

Új nevet kapnak a szakközépiskolák, de arra az olvasó nem gondol mennyi plusz költséggel jár ez. pl. új bélyegzők, az iskolákra új tábla stb. Teljesen felesleges, mindenki tudja, hogy a szakközépiskola érettségit is ad. Inkább a tanulás és a tanítás színvonalát emelnék fel, ez ugyanis addig lehetetlen, amíg a statisztika a fontos a KLIK-nél, azt nézik hányan iratkoztak be és mennyi volt a lemorzsolódás. Arra kellene méréseket kitalálni milyen a diákok tudása.

Anna117

Most sikerült végleg tönkretenni az érettségi értékét. A minőség javítása érdekében valaki két év alatt érettségizhet, és az azonos azzal aki négy évig járt egy nem szakmunkásképző szintű helyre? Betiltanám azt is, hogy a levelezősök két év alatt érettségizzenek, hiszen látom, hogy megy ez. Nem sikerült jól a dolgozat, a levelező szakosnak, egyes lett, nem baj majd megírja még egyszer, akkor is egyes lett, majd még egyszer, majd csak lesz egyszer kettes alá! ( tizedszerre sikerült neki) A felét sem tanulja meg, annak amit másoktól megkövetelnek. Kettős mérce a javából. Ha tényleg a minőséget szeretnének javítani nem kellene hagyni, hogy két év alatt lehessen érettségizni, mert fizikai képtelenség ennyi idő alatt megtanulni, amit négy év alatt mások megtanulnak. A névváltoztatások meg csak a zavar keltésére alkalmasak. Mindig is szakmunkásképzősök maradnak a szememben, mert a szakközépiskola ami évekig jó volt megnevezésnek ( minek kellett megváltoztatni?), az nem a szakmunkásképző, az annál feljebb van. Ha a szart lekvárnak híjuk, nem lesz lekvár. A szakmunkástanuló nem lesz szakközepes, ha annak is akarja magát hívatni. A mi adóinkból kapott ösztöndíjat elpiálják, cigizik, kábítószerezik a kedves szakmunkástanulók, aztán otthagyhatják büntetlenül a képzést. Nem kellene visszafizettetni velük, legalább az ösztöndíjat, ha csak úgy nincs kedve tovább odajárni és nem tud elfogadható indokot mondani arra, hogy miért morzsolódik le? Az nem indok, hogy börtönbe kerül..( most volt egy ilyen ügy a közelben. Adófizetők pénzéből kapta az ösztöndíjat, biztos megérdemelte. A kedves oktatási hivatal értékválsággal küzd, de nagyon. Még jó, hogy nem kapnak az SNI-s szakmunkások rögtön diplomát. ( Múltkor valamelyik szagértő ezt akarta, érettségi se kell, meg semmi se, az se baj, ha analfabéta, meg debil. Aki pedig képes lenne továbbtanulni, annak egyre nagyobb követelményeket kell megugrani. Mit akarnak odafönt? Legyenek mindenkinek azonosak a követelmények, a képzési idők. Ez így irgalmatlanul igazságtalan, egy nagyon nagy katyvasz. Vajon annak aki ezt kitalálta annak is kétéves érettségije van? ( errefelé csak gyogyós érettséginek hívják ezt. Szégyen. Minőségrombolás)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X