Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2015-ös minősítési eljárás: ilyen portfóliót kell készíteni november végéig

1

Harmincezer pedagógus vehet részt a 2015-ös minősítési eljárásban, ehhez azonban november végéig fel kell tölteniük a portfóliójukat. Az Oktatási Hivatal útmutatója szerint ez legalább négy-hat hónapos munka, így érdemes már most nekilátni.

Az Oktatási Hivatal javasolt ütemterve szerint három-öt hónapot kell szánni a dokumentumok beszerzésére és válogatására, illetve ezzel párhuzamosan négy-hat hónapot a portfólió megírására. A hivatal kibővített útmutatóját itt találjátok.

Ilyen ütemezést javasol az Oktatási Hivatal.
Ilyen ütemezést javasol az Oktatási Hivatal.
Forrás: Oktatási Hivatal

hirdetés
hirdetés

Dokumentumok gyűjtése, elkészítése és válogatása

Érdemes a munkát a már meglévő dokumentumokkal kezdeni, ezek lehetnek iskolai rendezvények dokumentumai, tanúsítványok, gyakorlat leírása, a tanulók munkái: ezeket már csak reflexiókkal kell kiegészíteni. A dokumentumokat beszkennelve - a diákok nevét kitakarva! - rögtön fel is lehet tölteni az Oktatási Hivatal online felületére, az úgynevezett e-munkaportfólióba. A dokumentumok válogatásánál érdemes az értékelési táblázat és a portfólió egésze alapján dönteni, itt az a cél, hogy minél meggyőzőbb és kiegyensúlyozottabb kép álljon össze. Van, akinek 70 ezer forintot kell fizetnie a minősítési eljárásért.

Forrás: Stiller Ákos

Reflexiók írása és véglegesítés

Fontos, hogy a reflexiók ne csak leírást, hanem elemzést és értékelést is tartalmazzanak, amelyeket tényekkel kell alátámasztani. Figyelembe kell venni a körülményeket, az etikai megfontolásokat, a külső visszajelzéseket, fontos az önkritika, illetve a szabatos és szakmai nyelvezet. Kemény vizsga vár a pályakezdő tanárokra - itt vannak a részletek.

További dokumentumok, feltöltés

Eredetiségnyilatkozatot, szakmai önéletrajzot és az intézményi környezet bemutatását kötelező mellékelni, ezen kívül önálló alkotói, művészeti tevékenységhez kapcsolódó dokumentumokat, valamint a szakmai életút értékelését is fel lehet tölteni.

Ezután sorban fel kell tölteni a továbbiakat: a csoportprofilhoz tartozó két tematikus tervet, és az ezekhez kapcsolódó 3, illetve 7 óra- vagy foglalkozástervet.

A portfólió elkészítése mellett szeptember végéig mindenki megtudja, mikor lesz a minősítő vizsgája, illetve ki lesz a bizottság elnöke és tagjai. Ezen kívül a tanfelügyelet is része az eljárásnak, itt óralátogatásokra és interjúkra kell számítani - a tanfelügyeletről bővebben itt olvashattok.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Marianna Fekete-Nagy

Sikeres lett a portfólióm, erről megkaptam mail-ben az értesítést. Nem a teljes anyagot töltöttem fel. A kérdésem az, hogy nekem mi a továbbiakban a teendőm. Elérhetőségem: [email protected] Válaszukat előre is köszönöm: Fekete-Nagy Marianna

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X