Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Itt a teljes lista: ilyen tantárgyak lesznek szeptembertől az iskolákban

7

Hány órában tanulnak magyart, matekot, idegen nyelvet vagy biológiát az általános iskolások, a szakközépiskolások és a gimnazisták szeptembertől?

2013 szeptemberében felmenő rendszerben vezették be az új kerettanterveket, vagyis a 2014/2015-ös tanévben már az elsősök és a másodikosok, az ötödikesek és a hatodikosok, a kilencedikesek és a tizedikesek is az új rendszer alapján fognak tanulni. Ezekben a táblázatokban találjátok az óraszámokat - fontos, hogy az intézmények a szabad órakeret terhére csoportosíthatnak még órákat egyes tantárgyakhoz. Mi vár szeptembertől a diákokra? Itt olvashatjátok el összefoglalónkat.

Általános iskola - alsó tagozat

hirdetés
hirdetés
Forrás: ofi.hu

Általános iskola - felső tagozat

Forrás: ofi.hu

Szakközépiskola

Forrás: ofi.hu

Négyosztályos gimnázium

Forrás: ofi.hu

Hatosztályos gimnázium

Forrás: ofi.hu

Nyolcosztályos gimnázium

* a két tárgy közül valamelyik választható ** 11–12. évfolyamon a négy művészeti tárgy (Ének-zene, Vizuális kultúra, Dráma és tánc, Mozgóképkultúra és médiaismeret) kerettanterveiből szabadon választhatóan tölthető fel a Művészetek órakerete
* a két tárgy közül valamelyik választható ** 11–12. évfolyamon a négy művészeti tárgy (Ének-zene, Vizuális kultúra, Dráma és tánc, Mozgóképkultúra és médiaismeret) kerettanterveiből szabadon választhatóan tölthető fel a Művészetek órakerete
Forrás: ofi.hu

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

Tóth Sándor01

Szeretném, ha valaki segítene eligazodnom az alábbi témában.
Gyermekem általános iskola hatodik osztályát kezdte az idén. Minden nap van testnevelése, melyből kettő utolsó órára esik. Ezt a kettőt szerettük volna kiváltani, mivel verseny sportoló. Hetente három klub edzése van, illetve heti egy magánfoglakozása szintén a klubon belül, melyet a klub le is igazolt hivatalosan. Írtunk egy kérvényt az iskola igazgatójának, amihez csatoltuk a klub igazolását, illetve a szövetség játékengedélyének fényképes másolatát. Az igazgató rendes nagyon , de számára nem egyértelmű a törvény, mert nem tudja eldönteni, hogy a hatodik osztályosoknak már tanterv szerint van beállítva a heti 5 testnevelés óra, mint rendes tanítási óra, vagy a mindennapos testnevelés törvény szerint lettek beállítva a foglakozások. Ha tantervi órákról van szó, akkor nem kiváltható, viszont ha a "mindennapos testnevelés" közoktatási törvény szerint került be a heti 5 óra akkor minden gond nélkül kiváltható. Ha van aki tisztábban lát ebben a témában, annak kommentjét szívesen olvasnám. Köszönöm előre is.

furcsamacska

Azt nem értem hogy az etika és az erkölcstan miért lett annyira fontos? És a mindennapos testnevelés? Nem ettől fog pl a kövér gyerek lefogyni, vagy a gyenge felmászni a kötélre. Az úszás fontos lenne, de azt hogyan oldják meg egy falusi iskolában?

A '90-es évek közepétől elindult a környezetvédelem/környezettan, egészségtan képzés is, hová tűntek ezek a szakok? A környezetvédelem még mindig mennyire fontos, mindenki azt hangoztatja, de mégis vajmi keveset tudunk róla.A környezetvédelem/ környezettan szakosok egészségtanosok pedig mehetnek a süllyesztőbe, pedig legalább egy átképzéssel illene adni esélyt mert könnyen lehet, hogy ugyanolyan értékes pedagógusok, mint a normál kétszakosok...

Kovacs Vivien

Csak mellékesen megjegyzem egyedül a sport óraszám növekedett és nekem 9 volt heti szinten 4 kötelező plusz órám ami a heti 1 sporttal volt összetéve így jártam gyakorlatilag 40 órát gimibe és 8órába számítva ez azt jelenti csak úgy mondom, hogy reggel fél 8tól délután fél háromig volt órám hasonlóan az itt említettekhez szóval a gyereknek is van szabadideje, nehogy azt képzelje a szülő, hogy nincs. És bőven lesz ideje tanulni, ha nem lóg el a barátaival a parkba vagy egyéb helyekre. Ja azt megjegyzem hogy a gimiben nincs annyi szünet az órák közt míg nekem lement napi szinten 8 óra az unokatesóm általánosban 6 órát tanult és ugyan ilyen időbeosztásban. Szóval ha a szülő jól szervez, a gyerek miután hazaér háromra ha ír egy kérvényt akkor utánna 8-9ig kb van 6 óra szabadideje, az már csak rajta múlik,milyen gyorsan teszi magát szabaddá.

Pintér Tibor

Az előző hozzászólásom 4. mondata javítva, a következő:
Ha nekik is 40 órás a munkahetük, akkor a felkészülésre marad 4 - 5 órájuk.

Pintér Tibor

A dolgozó felnőttek napi 8 órai munka után hulla fáradtak. Ez ugye heti 40 óra. A gyermekek, mondjuk a középiskolákban 35 - 36 órát "dolgoznak". Ha nekik is 40 órás a munkahetük, akkor e felkészülésre marad 4 - 5 órájuk a felkészülésre. Hány olyan gyermek van akinek ez az idő elég? Mikor marad idejük arra, hogy a nemrégen bevezetett kötelező ingyen munkát elvégezzék? Mikor marad idejük arra, hogy az iskola és tanáraik egyéb elvárásainak eleget tegyenek? Mikor marad idejük arra, hogy azt a tudást megszerezzék amit az iskolától nem kaphatnak meg? Mikor marad idejük amatőr művészeti csoportokban tagnak lenni? Mikor fognak sportolni járni? Mikor marad idejük a szüleik elvárásainak eleget tenniük? Mikor lesz idejük saját magukra? Mikor fognak felkészülni a felvételikre? És mikor fognak pihenni? Eddig sem irigyeltem a gyermekeket, de most kimondottan örülök, hogy a múlt század közepén születtem.

Csizmadia Eszter

De jó, hogy nekem már nem lesz részem az új iskolarendszer csodás vívmányaiban. Csak a mostani diákokat sajnálom...

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X