Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2012-es középiskolai rangsorok: ezek a legjobb budapesti és vidéki iskolák

5

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a veszprémi Lovassy László Gimnázium és a győri Révai Miklós Gimnázium – idén ezek az intézmények vezetik a középiskolai rangsorokat. Kezdődik az új tanév, közeledik a 2012-es középiskolai felvételi, ezért utánajártunk, milyen szempontok alapján állították össze a 2012-es közoktatási rangsorokat.

Idén is a Fazekas és a Radnóti vezeti a középiskolai rangsort
Idén is a Fazekas és a Radnóti vezeti a középiskolai rangsort
Forrás: hvg.hu

Az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája, a Fazekas Mihály Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a budapesti Eötvös József Gimnázium – a Köznevelés 2012-es gimnáziumi rangsorának élén ez a három intézmény áll.

hirdetés
hirdetés

Az oktatási szaklap minden évben három szempont három szempont – a nyelvvizsgát szerző diákok száma, az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért eredmények, illetve a középszintű érettségin elért átlagpontszám – alapján értékeli a gimnáziumokat, a szakközépiskolákat és a vegyes, vagyis mindkét típusú osztályokat indító intézményeket.

A vizsgált 355 gimnázium közül a tanulmány készítői 36-ot minősítettek kiválónak, 54-et jónak és 178-at közepesnek. A 417 magyarországi szakközépiskola közül 42 szerezte meg a kiváló minősítést, 63 jó, 178 intézmény pedig közepes eredményt ért el, míg a vegyes középiskolák csoportjában 20 kiváló, 30 jó és 100 közepes teljesítményű iskola van.

Végzősök a budapesti Zrínyi Gimnáziumban
Végzősök a budapesti Zrínyi Gimnáziumban

A legjobbak között szerepel – többek között – a váci Boronkay György Műszaki Középiskola, a győri Jedlik Ányos Informatikai és Gépipari Középiskola, a budapesti Puskás Tivadar Technikum, a gödöllői Premontrei Szent Norbert Gimnázium és Szakközépiskola és az Alternatív Közgazdasági Gimnázium. A részletes listát - szempontok alapján rendezve - itt nézhetitek meg.

Egy másik középiskolai rangsor

Idén a Quattrocento Kiadó is összeállította a magyar középiskolák rangsorát, ez a szempontrendszer azonban különbözik a Köznevelés-listáétól. A tanulmányi eredményt 80 százalékban, a tanulmányi szolgáltatásokat – például a termek felszereltségét vagy a tehetséggondozó szakkörök számát – 12 százalékban, a „kényelmi szolgáltatásokat” – például a szabadon használható számítógépek számát vagy a megközelíthetőséget – 8 százalékban vették figyelembe.

Helyezés
(csak a vidéki középiskolák rangsora)

Középiskola neve

1.

Lovassy László Gimnázium, Veszprém

2.

Révai Miklós Gimnázium, Győr

3.

Krúdy Gyula Gimnázium, Nyíregyháza

4.

Nyugat-magyarországi Egyetem Bolyai János Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, Szombathely

5.

Herman Ottó Gimnázium, Miskolc

6.

Fazekas Mihály Gimnázium, Debrecen

7.

Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, Budaörs

8.

Batthyány Kázmér Gimnázium, Szigetszentmiklós

9.

Radnóti Miklós Kísérleti Gimnázium, Szeged

10.

Földes Ferenc Gimnázium, Miskolc

11.

Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola, Nagykanizsa

12.

Zrínyi Miklós Gimnázium, Zalaegerszeg

13.

Verseghy Ferenc Gimnázium, Szolnok

14.

Debreceni Egyetem Kossuth Lajos Gyakorló Gimnáziuma, Debrecen

15.

Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, Székesfehérvár

16.

Premontrei Szent Norbert Gimnázium, Egyházzenei Szakközépiskola és Diákotthon, Gödöllő

17.

Vörösmarty Mihály Gimnázium, Érd

18.

Kölcsey Ferenc Gimnázium, Nyíregyháza

19.

Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen

20.

Teleki Blanka Gimnázium és Általános Iskola, Székesfehérvár

A listán a Fazekas Mihály Gimnázium mögött a szintén fővárosi Szent István Gimnázium végzett, a harmadik a veszprémi Lovassy László Gimnázium lett. A vegyes, gimnáziumi és szakközépiskolai képzést is nyújtó középiskolák közül sorrendben a budaörsi Illyés Gyula Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola (17.), a nagykanizsai Batthyány Lajos Gimnázium és Egészségügyi Szakközépiskola (23.), valamint a székesfehérvári Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola (28.) szerepelt a legjobban. A teljes középiskolai rangsort itt és itt nézhetitek meg.

Helyezés (csak a budapesti középiskolák rangsora)

Középiskola neve

1.

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

2.

Szent István Gimnázium

3.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

4.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola

5.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

6.

Eötvös József Gimnázium

7.

Városmajori Gimnázium

8.

Piarista Gimnázium

9.

Kempelen Farkas Gimnázium

10.

Veres Péter Gimnázium

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (5)

AttiMM

Tisztelt eduline,
túllépve az előttem felvetett kritikákon, én csak szeretném látni a "A teljes középiskolai rangsort", melyet "itt és itt nézhetitek meg." - mindkét hivatkozás egy-egy korábbi cikkre utal, és egyáltalán nem a teljes rangsorra. Azokban a cikkekben szintén vannak hasonló "rangsor"-linkek, melyek szintén még korábbi cikkekre utalnak. Létezik egyáltalán a TELJES KÖZÉPISKOLAI RANGSOR?
Másik kérdésem: a váci Boronkay szakközépiskolát ÉS gimnáziumot miért sorolják évek óta következetesen a szakközépiskolák közé, kiemelve, hogy ott listavezető, amikor a vegyes középiskolák között az első 10-ben sem lenne benne?

hattila57

Tisztelt Szerző!
Az előttem szólók már kifogásolták egy fél évvel ezelőtti lista újbóli megjelenését. A nem jól tájékoztatott olvasó azt hiheti, hogy ez aktuális hír. Nem beszélve a rangsor hibáiról, amit a Köznevelés című folyóiratban több iskola kifogásolt és Neuwirth Gábor (a rangsor készítője) is elismert. Sajnálatos, hogy egy elvileg szakmai szinten mérvadó oldal ilyen hibákat követ el.
Tisztelettel: Horváth Attila

eduline

@brit tudós A tanév elején minden évben megjelentetünk egy olyan cikket, amely az adott évi rangsoreredményeket összesíti, elsősorban az iskolaválasztás előtt állókra gondolva. Az MTI - úgy tűnik - félreértelmezte a cikkünket, és friss infóként tette közzé.

Cipolla

A cikk két különböző középiskolai rangsort említ meg.
Az egyik a Köznevelés gimnáziumi rangsora, melyben az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskolája szerzi meg az első helyet (számomra elég logikusnak tűnik, melyik iskoláról van szó, mivel tudtommal az ELTE egy Radnóti Miklós nevű iskolával büszkélkedhet).
A másik rangsor a Quattrocento Kiadóé. Itt a vidéki iskolák rangsorában a szegedi Radnóti 9., míg a budapestiek között szintén az ELTE Radnótija 5. helyen szerepel.
Nem igazán értem, hogy annak aki elolvassa a cikket, mi nem világos ebben.

Pólos László

Tisztelt Szerzö!

Bár nem haboznék elismerni, hogy szép eredmény az ötödik vagy a kilencedik hely is, bosszantó azt olvasni, hogy a Radnóti (melyik az homályban marad) végzett a lista élén, mert ennek a cikkbeli táblázatok ellentmondanak.

Kétségkívül elönyös viszont, hogy egy ellentmondásos állításhalmazból már bármire lehet következtetni.

Üdvözlettel: Pólos László

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X