Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2012-es középiskolai rangsor: ezek a legjobb budapesti gimnáziumok

7
Fazekas Mihály Gimnázium
A Fazekas évek óta vezeti a középiskolai rangsorokat
Forrás: hvg.hu

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium – ezek a legjobb fővárosi középiskolák a Quattrocento Kiadó 2012-es, a magyarországi gimnáziumok, szakközépiskolák és technikumok rangsorát tartalmazó kiadványa alapján. A teljes, budapesti és vidéki középiskolák teljes rangsoráról itt olvashattok, a vidéki középiskolák rangsorát pedig itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

A lista összeállítói az érettségin és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért eredmények, a 2010-es országos kompetenciamérés eredményei, valamint a nyelvvizsga- és a továbbtanulási arány mellett a kollégiumi lehetőségeket, a fakultációkat, az oktatott idegen nyelvek számát és a nemzetközi kapcsolatokat is figyelembe vették – igaz, más-más mértékben.

Érettségi a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziumban
Érettségi a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziumban

A tanulmányi eredmények adták a végeredmény nyolcvan százalékát, az iskola szolgáltatásai – például az egy tanulóra jutó könyvtári könyvek száma és a termek felszereltsége – tizenkét százalékát, a „kényelmi szolgáltatások”, például a megközelíthetőség, a sportolási lehetőségek és a számítógépek száma nyolc százalékát.

Helyezés (csak a budapesti középiskolák rangsora)

Középiskola neve

1.

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

2.

Szent István Gimnázium

3.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

4.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola

5.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

6.

Eötvös József Gimnázium

7.

Városmajori Gimnázium

8.

Piarista Gimnázium

9.

Kempelen Farkas Gimnázium

10.

Veres Péter Gimnázium

Egy másik rangsor: a Köznevelés szerint a Radnóti és a Fazekas a legjobb

A Köznevelés című szaklap december elején jelentette meg a magyarországi középiskolák eredményességi mutatóit - idén a továbbtanulási eredmények alapján is rangsorolták az intézményeket. A gimnáziumi listát az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium vezeti, a szakközépiskolák közül a budapesti Puskás Tivadar Technikum, a váci Boronkay György Középiskola és a Károlyi Mihály Szakközépiskola érte el a legjobb eredményt. A Köznevelés rangsoráról bővebben itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (7) , melyek közül a legfrissebbek:

Horvath Zoltan

Én azért szeretném a lányomat "erős" iskolába adni mert az általános iskolai eredményei nagyon jók. Szeretném ha a többi gyerek, aki körülveszi (majd), hasonló adottságokkal rendelkezzen, hogy ne hátráltassák egymást. A top 20-30-ból fogunk válogatni, mert ott ez biztosított! Nem állunk sem anyagilag sem kapcsolatügyileg jól, de bízom a gyermek képességeiben, hogy felvételt nyer az egyik általunk (közösen) választott suliba. Nem kell ezt ennél mélyebben elemezni.

KisGéza

bocsánat rosszul írtam első hozzászólóra értettem nem az utolsóra

KisGéza

Én az itt felsorolt gimi egyikébe jártam( nem a fazekasba ). Szüleim mindketten pedagógusok és nem dúsgazdag olajmágnások mégis normálisan felvételt tudtam nyerni, kitűnővel végeztem el mint ahogy sok más osztálytársam is. Mindenkit felvettek az évfolyamból egyetemre és senki se bukott ki...jó a BME-sekre azt mondom h MÉG, én is oda járok. Az valóban igaz hogy a kiemelt óraszám sokat segített abban hogy eltudjam végezni az első félévet, de akkor is nem véletlenül válogatják ki ezeket a gyerekeket...Igen is nagy teljesítmény h mindenkit felvesznek oda ahova akarja és engem 5.-es koromtól fogva az érettségire készítettek fel nem is akárhogyan. Valószínűleg a saját gyerekeimet is ezeknek az egyikébe fogom megpróbálni beíratni.Ja igen és anyukám is az itt felsoroltak egyikébe tanít nem is akár milyen eredményekkel...De persze biztos egy rossz pedagógus azért írt tankönyveket és azért állnak kígyózó sorok h korrepetálja őket... Nem értem az embereket ha valaki ilyeneket állít az hülye már bocsánat( az utolsó hozzászóló ). Kedvencem h úgy állítja be ezeket mintha ismerné a körülményeket. Az elküldött pedagógusnak meg azt mondom h tőlünk általában azok mentek el akik nem bírták a strapát, mint már említettem 5.-es koromtól fogva az érettségi és az egyetemi felvételi volt a cél...

kikiko

Ez nem igaz ezek az iskolák tényleg a legjobbak... És persze nem azt mondom hogy nincs kivételezés... mert valószínüleg van. De vegyük például a fazekast. Rengeteg most világhírű ember került ki onnan. És miért? Mert olyanokra taníntották meg őket amikre más iskolákban esetleg nem kerül sor. Azokat veszik fel ide, akik különlegesek. Többet és gyorsabban tudnak tanulni. És nem számít kinek milyen a családi háttere milyenek az anyagiak... ha keményen tanul és tényleg komolyan is veszi, ugyanannyi esélye van rá hogy bekerüljön mint annak aki esetleg jobb anyagi háttérrel rendelkezik. Nekem több ismerősöm jutott már be oda, a felvételi nagyon kemény, de aki oda bejut annak nem kell izgulnia a jövője miatt.

KisTehen8009

Ezekben az iskolakban tobbet tanitanak meg a gyerekeknek (es jobban), mivel az idejaro gyerekek kepessegei is jobbak, tobbet birnak. Ezt a felveteli rendszer biztositja.

Pl. specialis, kiemelt oraszamu tantargyak.

almodhi

Attól a legjobb, mert itt végeznek a legjobb diákok. Pont.

Egy iskola amely az analfabétákat - valóban heroikus küzdelemmel - az érettségiig juttatja, középszerű érettségizetteket "termel". Hiába nagy a "hozzáadott érték" a végeredmény marad középszerű.

És a "világ" a végeredményt nézi. Nem a hozzáadott értéket. Az olimpián sem az nyer, aki a - legtöbbet fejlődve - már az 1.60-at is átugorja...

Ezekbe az iskolákba egyébként bárki felvételizhet, és ha megfelel, fel is veszik.

Surabaya

Tisztelettel gratulálok a felsorolt iskolák tanárainak, tanulóinak, további eredményes munkát kívánok az értelem jegyében!

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X