Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

2012-es középiskolai rangsor: ezek a legjobb budapesti gimnáziumok

7
Fazekas Mihály Gimnázium
A Fazekas évek óta vezeti a középiskolai rangsorokat
Forrás: hvg.hu

A Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium, a Szent István Gimnázium, az ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium, az ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola, az ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium – ezek a legjobb fővárosi középiskolák a Quattrocento Kiadó 2012-es, a magyarországi gimnáziumok, szakközépiskolák és technikumok rangsorát tartalmazó kiadványa alapján. A teljes, budapesti és vidéki középiskolák teljes rangsoráról itt olvashattok, a vidéki középiskolák rangsorát pedig itt találjátok.

hirdetés
hirdetés

A lista összeállítói az érettségin és az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen elért eredmények, a 2010-es országos kompetenciamérés eredményei, valamint a nyelvvizsga- és a továbbtanulási arány mellett a kollégiumi lehetőségeket, a fakultációkat, az oktatott idegen nyelvek számát és a nemzetközi kapcsolatokat is figyelembe vették – igaz, más-más mértékben.

Érettségi a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziumban
Érettségi a budapesti Zrínyi Miklós Gimnáziumban

A tanulmányi eredmények adták a végeredmény nyolcvan százalékát, az iskola szolgáltatásai – például az egy tanulóra jutó könyvtári könyvek száma és a termek felszereltsége – tizenkét százalékát, a „kényelmi szolgáltatások”, például a megközelíthetőség, a sportolási lehetőségek és a számítógépek száma nyolc százalékát.

Helyezés (csak a budapesti középiskolák rangsora)

Középiskola neve

1.

Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium

2.

Szent István Gimnázium

3.

ELTE Apáczai Csere János Gyakorlógimnázium

4.

ELTE Trefort Ágoston Gyakorlóiskola

5.

ELTE Radnóti Miklós Gyakorló Általános Iskola és Gyakorló Gimnázium

6.

Eötvös József Gimnázium

7.

Városmajori Gimnázium

8.

Piarista Gimnázium

9.

Kempelen Farkas Gimnázium

10.

Veres Péter Gimnázium

Egy másik rangsor: a Köznevelés szerint a Radnóti és a Fazekas a legjobb

A Köznevelés című szaklap december elején jelentette meg a magyarországi középiskolák eredményességi mutatóit - idén a továbbtanulási eredmények alapján is rangsorolták az intézményeket. A gimnáziumi listát az ELTE Radnóti Miklós Gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium és az Eötvös József Gimnázium vezeti, a szakközépiskolák közül a budapesti Puskás Tivadar Technikum, a váci Boronkay György Középiskola és a Károlyi Mihály Szakközépiskola érte el a legjobb eredményt. A Köznevelés rangsoráról bővebben itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés