Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Középiskolai felvételi 2012: változtatott a megoldókulcson az Oktatási Hivatal

1
Forrás: Szakony Attila

Javította az idei központi középiskolai felvételi megoldókulcsát az Oktatási Hivatal (OH), a nyolcadik évfolyamosok feladatsorában ugyanis olyan témakör is volt, amelyről a diákok többsége még nem tanult. A matematikateszt egyik kérdése a vektorokról szólt, ez a fogalom azonban - a kerettantervek alapján - nyolcadikos tananyag, sok iskolában csak a második félévben kerül sorra. A 2012-es feladatlapokat és a megoldókulcsokat itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

„A feladatsort készítő bizottság megvizsgálta a 8. évfolyamosok számára készült matematika feladatlap 7. feladatával kapcsolatosan beérkezett észrevételeket. A bizottság álláspontja szerint – mivel a vektor fogalom a kerettantervek szerint, a feladat megoldásához szükséges részletezettséggel valóban csak a nyolcadik évfolyamon tanítandó – a probléma megoldása az lehet, ha az a) részfeladatra adható 1 pontot minden vizsgázó megkapja. A bizottság a javítókulcsot e szerint módosította” - írta az Oktatási Hivatal az eduline kérdésére.

A tantárgyi bizottság szerint a 7. feladat többi része korrekt volt, a lineáris függvény fogalma és használata, a tengelyes és középpontos tükrözés hatodikos-hetedikes tananyag, ezért itt a javítókulcsot nem módosították.

Szülői vélemények a 2012-es matematikatesztről

Az idei 9. osztályos matematikai felvételi feladatsorban szerepelt egy vektoros feladat és egy másik, amelyben a lineáris függvény szabályainak meghatározását kérték. Egy matematikatanártól kaptam azt az információt, hogy egyik kérdés sem tartozik az alapkompetenciák közé. Ha tényleg nem alapkompetencia, akkor hogyan kerülhetett bele a feladatsorba ez a két kérdés?

Én is méltánytalannak tartom egy olyan feladat számonkérését, amelyre nem készítették fel a gyerekeket, és a tantervben a felvételi utáni időszakban oktatják

Az én lányom is pénteken írta meg a központi középiskolai felvételi feladatsort, amelyben olyan feladat, illetve kérdés is volt, amivel a gyerekek eddig még ilyen formában nem találkozhattak. A vektor mint matematikai fogalom az első félév tananyagában még nem szerepelt, és szerintem nem elvárható a gyerekektől, hogy olyan feladatot is oldjanak meg, amivel eddig még nem találkoztak. Mivel ez a feladat már önmagában is az összpontszám tíz százalékát jelentette, ezért ha az eddig valóban tanult tananyagot száz százalékban tudja is, akkor is csak maximum kilencven százalékos felvételit írhatott

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Kovács Fábián

Tanár vagyok , de nem emlékszem ilyen durva hibákra. Már ez sem megy, egy felvételi feladatsor összeállítása? Mi folyik itt??!

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X