Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Középiskolai felvételi 2012: változtatott a megoldókulcson az Oktatási Hivatal

1
Forrás: Szakony Attila

Javította az idei központi középiskolai felvételi megoldókulcsát az Oktatási Hivatal (OH), a nyolcadik évfolyamosok feladatsorában ugyanis olyan témakör is volt, amelyről a diákok többsége még nem tanult. A matematikateszt egyik kérdése a vektorokról szólt, ez a fogalom azonban - a kerettantervek alapján - nyolcadikos tananyag, sok iskolában csak a második félévben kerül sorra. A 2012-es feladatlapokat és a megoldókulcsokat itt nézhetitek meg.

hirdetés
hirdetés

„A feladatsort készítő bizottság megvizsgálta a 8. évfolyamosok számára készült matematika feladatlap 7. feladatával kapcsolatosan beérkezett észrevételeket. A bizottság álláspontja szerint – mivel a vektor fogalom a kerettantervek szerint, a feladat megoldásához szükséges részletezettséggel valóban csak a nyolcadik évfolyamon tanítandó – a probléma megoldása az lehet, ha az a) részfeladatra adható 1 pontot minden vizsgázó megkapja. A bizottság a javítókulcsot e szerint módosította” - írta az Oktatási Hivatal az eduline kérdésére.

A tantárgyi bizottság szerint a 7. feladat többi része korrekt volt, a lineáris függvény fogalma és használata, a tengelyes és középpontos tükrözés hatodikos-hetedikes tananyag, ezért itt a javítókulcsot nem módosították.

Szülői vélemények a 2012-es matematikatesztről

Az idei 9. osztályos matematikai felvételi feladatsorban szerepelt egy vektoros feladat és egy másik, amelyben a lineáris függvény szabályainak meghatározását kérték. Egy matematikatanártól kaptam azt az információt, hogy egyik kérdés sem tartozik az alapkompetenciák közé. Ha tényleg nem alapkompetencia, akkor hogyan kerülhetett bele a feladatsorba ez a két kérdés?

Én is méltánytalannak tartom egy olyan feladat számonkérését, amelyre nem készítették fel a gyerekeket, és a tantervben a felvételi utáni időszakban oktatják

Az én lányom is pénteken írta meg a központi középiskolai felvételi feladatsort, amelyben olyan feladat, illetve kérdés is volt, amivel a gyerekek eddig még ilyen formában nem találkozhattak. A vektor mint matematikai fogalom az első félév tananyagában még nem szerepelt, és szerintem nem elvárható a gyerekektől, hogy olyan feladatot is oldjanak meg, amivel eddig még nem találkoztak. Mivel ez a feladat már önmagában is az összpontszám tíz százalékát jelentette, ezért ha az eddig valóban tanult tananyagot száz százalékban tudja is, akkor is csak maximum kilencven százalékos felvételit írhatott

(x)

A nyelvvizsga, ahol nem változnak a követelmények

Ősszel több nyelvvizsgarendszer is a hazai és a nemzetközi elvárásokhoz igazította feladatait. Létezik azonban olyan nyelvvizsga…  Tovább »

Hozzászólások (1)

Kovács Fábián

Tanár vagyok , de nem emlékszem ilyen durva hibákra. Már ez sem megy, egy felvételi feladatsor összeállítása? Mi folyik itt??!

Új hozzászóláshirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Szeretnék az eduline.hu-tól kereskedelmi célú tájékoztatókat kapni.

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X