Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Botrányos iskolai feladat ellen tiltakoznak a szülők

Még a svéd oktatási rendszer legliberálisabb oktatóit is meglepte egy általános iskolai tanárnő. Maria Ahnlund arra kérte tizennégy éves diákjait, hogy ez alkalommal ne olvasmányaikról vagy hobbijukról írjanak fogalmazást, hanem első szexuális élményeikről.

A pedagógus azt javasolta tanítványainak, hogy adjanak bele mindent az esszé megírásába, annak jegye ugyanis beleszámít majd az év végi tanulmányi eredménybe - ezért azoknak a diákoknak, akiknek még semmilyen szexuális élményük nem volt, erotikus fantáziálgatásukról kellett írniuk - írja a manna.ro.

Ahnlund bizarr dolgozatkérdésének híre percek alatt elterjedt az általános iskolában. Az egyik tanuló szülei azonnal a rendőrséghez fordultak, mihelyt kamaszfiuktól meghallották, milyen pikáns témákat feszegetnek a tanórákon. A pedagógust egyelőre még nem bocsátották el, sorsáról néhány nap múlva dönt az intézmény igazgatója, a rendőrség pedig vizsgálatot indított, hogy megállapítsa, valóban törvényt sértette-e a tanárnő, amikor szexuális témájú dolgozatot íratott diákjaival.
Dolgozat az első csókról és az első szexuális élményekről - sajátos ötlet
Dolgozat az első csókról és az első szexuális élményekről - sajátos ötlet
Forrás: MTI/EPA/Rungrodzs Jongrit

A brit tanárok jóval pirulósabbak - legalábbis akkor, ha az iskolában kell beszélniük a szexualitásról, a védekezésről és a családtervezésről. Ötből négy tanár egyszerűen nem tartja magát elég felkészültnek az intim témákban – attól tartanak, hogy a felvilágosító órákon nem tudnak majd minden tanulói kérdésre válaszolni. Minden második pedagógus szerint túl nehéz és kellemetlen a szexualitásról és a védekezésről beszélgetni a diákokkal, hatvan százalékuk pedig úgy véli, sokak vallásos érzületét is sértheti, ha az iskolában is szóba kerül a testi kapcsolat. A brit iskolai szexuális felvilágosításról bővebben itt olvashatsz.

A magyar diákok sincsenek megelégedve a szexuális felvilágosítással – legalábbis egy 2008-as hazai kutatás szerint. A tizenöt és huszonkét év közötti fiatalok nyolcvannégy százaléka részt vett már olyan tanórán, ahol a biztonságos szexről volt szó, ennek ellenére kétharmaduk úgy nyilatkozott, hogy nem kapott igazán használható tanácsokat. A megkérdezettek szerint a szexuális felvilágosításnak nem csupán a biológiáról kellene szólnia: örülnének, ha a nemi szerepekről, az érzelmekről és a kapcsolatépítésről is szó esne a tanórákon.

eduline
hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X