Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A feketék jobbak, ha fehérekkel vannak

Jobban teljesítenek a fekete diákok, ha fehér szobatársuk van.

Elsőéves amerikai főiskolásokon végzett friss tanulmány szerint az afroamerikaiak jobb jegyeket szerezhetnek, ha a szobatársuk fehér. Egy nagy, túlsúlyban fehér diákokat tanító egyetemen végzett felmérés szerint a fehér szobatárs olyan kihívásokkal jár, amely a feketék közt nem jelenik meg, így a néger diákoknak bizony hasznára válik a sok tapasztalat. Az afroamerikai diákok számára ez akár 0,30 százalékos növekedést is jelenthet átlageredményeikben. Másodsorban, a fehér tanulókra jobban hatással volt a szobatársuk esze, mintsem a bőrszíne.

Noha a tanulmány elég egyoldalúnak tűnhetnek, megerősíti a kutatók korábbi, illetve más kutatások eredményeit, miszerint a diákok tapasztalatára bizony hatással van az eltérő etnikai környezet.

Az Ohio State University és a Virginia Commonwealth University szakemberei azt tapasztalták a kutatás során, hogy minden hatodik „nemzetközi” szoba kudarcba fullad, ami azt jelenti, hogy legalább egy lakó kiköltözik. Ám az afroamerikaiak, akik csak fehérek között vannak, jobban teljesítenek tanulmányaikban, mintha saját társaikkal volnának. A kutatást vezető Natalie Shook szerint mindez annak köszönhető, hogy a fehér diákok révén sokat tanulhatnak egy másik környezet kihívásairól és szabályairól.

"Tény, hogy a többrasszos szobatársi kapcsolat jóval bonyolultabb, mint ha az ember a sajátjaival van, ám a probléma ellenre úgy láttuk, hogy a fekete tanulók előnyt kovácsolnak ebből a helyzetből” – mondta Shook. A szakember a kutatást az ohioi egyetem pszichológus professzorával, Russell Fazioval végezte, aki az elmúlt 15 évét az eltérő rasszok közötti viselkedési formák és kapcsolat kérdésének szentelte.

A kutatópáros tanulmányát egy, többségében fehér diákokat oktató egyetem elsőévesei között végezte, több mint 2700 kollégiumi szoba adatai alapján. Azt vizsgálták, hogyan alakul a kapcsolatuk azoknak, akik számára véletlenszerűen jelölték ki a szobatársat, azokhoz képest, akik meghatározták, kivel szeretnének egy szobában lenni.

Az eredmények azt mutatták, hogy a véletlenszerűen kiválasztott szobatársak hamarosan átrendeződtek, ám korántsem etnikai hovatartozás alapján: 15 százalékuk cserélte le szobatársát másra, míg a fehér-fehér szobák 8,1, a fekete-fekete szobák 6,4 százaléka tette ugyanezt. Ám a kutatók számára ez a 15 százalék igen alacsony volt, ahhoz képest, amit várni lehetett.

Mindenesetre az afroamerikai tanulók sokkal jobb tanulmányi eredményeket produkáltak, ha a véletlenszerű kiosztásban fehér szobatársat kaptak. Shook szerint azért, mert a fekete diákok így más módon, és mást tudnak tanulni, mint az afroamerikaiak között.

„A kisebbségeknek sokkal stresszesebb egy főként fehéreket oktató egyetemre bejutni, és sikert elérni. Ám úgy tűnik, hogy egy ilyen különböző környezet sokfélesége a diákok hasznára válhat” – mondta Shook. „Ha pedig segítünk nekik abban, hogy megtalálják magukat, ez tanulmányi sikereket eredményez.”

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X