szerző:
Eduline

Több egyetemet és főiskolát összevonnának vagy feldarabolnának az Emmi tervei szerint. Megszűnne a Nyugat-magyarországi Egyetem, önállóvá válna a soproni erdészeti kar, a szombathelyi Savaria-központ és a Szent István Egyetem állatorvosi kara.

©

Több egyetem és főiskola működése a jelenlegi keretek között nem hatékony vagy nem tartható fent hosszú távon, ezért az Emberi Erőforrások Minisztérium (Emmi) jelentős átalakításokat javasol az intézményeknek – értesül az Index. A most ismertetett elképzelések egyelőre csak javaslatok, döntés még semmiről nem született. Az érintett felsőoktatási intézményekben csapatok alakulnak, amelyeknek augusztus végéig kell koncepciót kidolgozni arról, milyen szervezeti struktúrában tudnának tovább működni.

Megszűnne a Nyugat-magyarországi Egyetem?

Az előzetes tervek szerint megszűnne a Nyugat-magyarországi Egyetem. Az indoklás szerint az egyetem küzd a legnagyobb problémákkal, volt olyan időszak, hogy nem tudták kifizetni az alkalmazottakat sem. Az Eduline kereste az egyetemet, fél óra múlva közleményt adnak ki, amelyben eloszlatnak minden kétséget.

Ahogy azt az Eduline is közölte, a mosonmagyaróvári Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kar már korábban bejelentette, hogy leválik az egyetemről, ahogy a szombathelyi Savaria Egyetemi Központ is. Ez utóbbiról az államtitkárság azt mondta, az intézmény jó gazdasági környezetben inkább az informatikai és műszaki képzések felé indulhat el.

A mostani elképzelések szerint a NYME magját alkotó soproni Erdőmérnöki Kar és az azóta köré épült más karok önálló egyetemmé alakulnak. Ez a képzés egyedülálló Magyarországon, és a karon komoly tudományos munka is folyik, külföldi hallgatókat is tudnak fogadni. Az önállósodó egyetem része maradna a Közgazdaságtudományi Kar és a Simonyi Károly Műszaki, Faanyagtudományi és Művészeti Kar nagy része is.

Bár Győrben ott van a Széchenyi Egyetem, az integráció idején a pedagógusképzéssel, turizmussal, bölcsész- és társadalomtudományokkal foglalkozó, szintén győri Apáczai Csere János Kar inkább a soproni központú NYME-hez csatlakozott. Most az „egy város egy egyetem” elv jegyében ez is a Széchenyi Egyetemhez kerülne.

Önálló állatorvos-tudományi egyetem jön létre

A korábbi budapesti Állatorvostudományi Egyetem 2000-ben a gödöllői központú Szent István Egyetem kara lett. A VII. kerületben lévő oktatási épületekkel, és az üllői rezervátummal, állattartó teleppel, lóistállókkal és Nagyállatklinikával rendelkező intézmény a SZIE részeként is sikeresen működött. A hallgatók 60 százaléka külföldi, a kar bevételének 80 százaléka saját bevétel. Komoly tudományos munka is folyik a karon. Mindez lehetővé teszi, hogy az intézmény újra önálló állatorvos-tudományi egyetemként működjön.

A Corvinus budai karait a Szent István Egyetemhez csatolnák

Májusban már terjedtek el rémhírek a Corvinus Egyetem feldarabolásáról, és a Villányi úti budai campus állítólagos kiürítéséről. Az kacsának bizonyult, most azonban mégis változás jöhet. Az államtitkárság ugyanis azt javasolja, hogy a három budai kar - kertészeti, élelmiszer-ipari és tájépítészeti karok - váljon le a Corvinusról, és csatlakozzon az agrárprofilú Szent István Egyetemhez. Palkovics László államtitkár az Indexnek azt mondta: megvizsgálják azt a lehetőséget is, mennyiben lenne működőképes, ha a karok mégis maradnának a Corvinusnál, de intenzív együttműködésbe kezdenének Gödöllővel. A Corvinus közgazdasági képzéseihez nem akarnak hozzányúlni.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!