szerző:
Eduline

Egy nap alatt két komoly egyházi támogatást is jóváhagyott a kormány, derül ki a legfrissebb Magyar Közlönyből - írja a Magyar Nemzet.

©

A miniszter jóváhagyott határozatok egyike a katolikus fenntartású Gál Ferenc Főiskolának adja át a Szent István Egyetem Agrár- és Gazdaságtudományi Kar békéscsabai telephelyű gazdasági kampuszát - írja a Magyar Nemzet.

A főiskolát a Szeged - Csanádi Egyházmegye működteti, az intézmény már tavaly januárban átvette a SZIE gyulai egészségtudományi központját – közel 100 milliós kormányzati indulótőkével –  2014-ben pedig a SZIE szarvasi pedagógiai karát is.

 Az Eduline korábban úgy értesült intézményi forrásból, hogy a SZIE már egy ideje szeretett volna megválni a békési intézménytől. Hogy erre a Gál Ferenc Főiskola nyitottnak bizonyult, lényegében a gyulai felsőoktatás megmenekülését is jelentette már akkor.

Egy másik kormányhatározat arról döntött, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Modern Városok program keretében idén 1,4 milliárd forintot biztosítson tatabányai bányakórház katolikus gimnáziummá alakításához.

Megválik egyik egységétől a Szent István Egyetem

A gyulai egészségügyi és szociális felsőfokú képzések átkerülnek a a katolikus Szeged-Csanádi Egyházmegye által fenntartott Gál Ferenc Főiskolához. A Szent István Egyetem az elmúlt években számos átalakításon esett át, ezekből az egyik legjelentősebb a Corvinustól átvett kertészeti és agrártudományi Budai Campus volt.