szerző:
Eduline

Schmitt Pál doktori címének visszavonását kezdeményezi a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa, csütörtök délutánra...

Schmitt Pál doktori címének visszavonását kezdeményezi a Semmelweis Egyetem doktori tanácsa, csütörtök délutánra pedig összehívják az egyetemi szenátust, amely meghozhatja a végleges döntést - jelentette be Tulassay Tivadar, az egyetem rektora. A sajtótájékoztatón részt vettek a csütörtök délelőttre újabb demonstrációt szervező, szerda délután óta ülősztrájkot tartó Hallgatói Hálózat tagjai is, akik tapssal fogadták a bejelentést.

A rektor azután hívta össze a doktori tanács rendkívüli ülését, hogy Réthelyi Miklós erőforrás-miniszter - az illetékesség hiányára hivatkozva - felbontatlanul visszaküldte a Schmitt Pál disszertációját vizsgáló bizottság több mint ezeroldalas jelentését., az egyetemre hárítva a döntést. A doktori tanács huszonkét tagja közül tizennyolcan voltak jelen a rendkívüli ülésen, tizenhatan a doktori cím elvételére, ketten ellene szavaztak.

Az előzmények

A Semmelweis Egyetem Testnevelési és Sporttudományi Kara kedden hozta nyilvánosságra a jelentés összefoglalóját, amelyben megállapították, hogy a dolgozat formailag megfelelt ugyan az akkor még önállóan működő Testnevelési Egyetem gyakorlatának, de "szokatlanul nagy terjedelmű szövegazonos fordításon" alapul, 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató korábbi munkájával, további 17 oldal pedig Klaus Heinemann német professzor 1991-es munkájának fordítása.

©

A bizottság szerint ugyanakkor nem Schmitt Pál, hanem a Testnevelési Egyetem követett el szakmai hibát, mert a szövegazonosságot nem tárta fel időben, így "a dolgozat szerzője azt hihette, hogy értekezése megfelel az elvárásoknak", ezekre a hibákra a témavezetőnek és az opponensnek kellett volna felhívni a figyelmet.

Fluck Ákos ügyvéd, a bizottság tagja ugyanakkor különvéleményt fogalmazott meg, amelyet szerda este hoztak nyilvánosságra. Megállapítja: a pályázó értekezése "a tudományos munka módszereinek alkalmazásával készített, önálló kutatáson alapuló, új tudományos eredményt tartalmazó értekezés, vagy a társadalom számára hasznos, új és a gyakorlatban hasznosított alkotás " kritériumainak nem felelt meg.

Ebben egyebek mellett azt írja: javasolt megvizsgálni az egykori pályázó egyetemi doktori címe visszavonásának lehetőségét és módját, figyelembe véve a közjogi méltóságával együtt járó védettség adta korlátokat.

Mi történt eddig?
A hvg.hu január 11-én írta meg, hogy Schmitt Pál kisdoktori dolgozatából 180 oldal szinte szó szerinti egyezést mutat Nikolaj Georgiev bolgár sportkutató egy másik, 1987-ben hasonló címmel készített francia nyelvű tanulmányával. Egy héttel később az is kiderült, hogy 17 oldal Klaus Heinemann német professzor 1991-ben megjelent tanulmányának fordítása. A Schmitt-ügyről szóló összes cikkünket itt találjátok.