szerző:
Eduline

Az egyetemisták hétfői és szerdai demonstrációja után a középiskolások is tiltakozni kezdtek a keretszámok drasztikus csökkentése ellen - folyamatosan tudósítunk.

18:02
"Hoffmann Rózsa meglógott"

Legalábbis a békéscsabai tüntetők nem látták - derül ki a Hócsata Hoffmann Rózsával elnevezésű esemény Facebook-oldaláról. "A kijövő tanárok vérig voltak sértve Rózsika által, aki egy szót sem volt hajlandó beszélni velük. Hoffman Rózsa mondjon le" - írja az egyik hozzászóló.

17:57
Orbán a hét végéig "megoldja a felsőoktatási reformot"

Ezt mondta Brüsszelben újságíróknak. Arra a kérdésre azonban nem válaszolt, maradhat-e a posztján Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár.

17:56
A tüntetésnek vége

A diákok elkezdtek hazaszállingózni, de a hallgatói csoportok arra szólítottak fel mindenkit, hogy a hétfői tüntetésen is vegyenek részt.

17:47
Még három beszéd

Az oktatási államtitkárság épülete előtt felszólalt a Hallgatói Hálózat, a Hálózat a Tanszabadságért és a Diákellenállás a Felsőoktatásért nevű csoport egy-egy tagja is, mindannyian szolidaritásra és összefogásra buzdították a diákokat, valamint arra, hogy mindannyian menjenek el a Humán Platform hétfői demonstrációjára, szintén a Szalay utcába. A diákok az épület előtt skandálnak és ugrálnak - "ki nem ugrál, Hoffmann Rózsa".

17:39
Petíciót akartak átadni az államtitkárságnak, nem sikerült

A Szalay uctában az egyik felszólaló elmondta, hogy a diákok aláírásokat gyűjtöttek a gimnáziumokban, ezt és a hétfőn elfogadott hatpontos követelést akarták átadni az oktatási államtitkárságnak, de onnan azt a tájékoztatást kapták, hogy erre nincs lehetőség, nincs ugyanis fogadó idő - úgyhogy postán küldik el.

©

17:37
Felolvasták az 5+1 pontot. Mit követelnek?

A Hallgatói Hálózat 6 pontja:
1. Követeljük a köz- és felsőoktatás átfogó reformját!

2. A keretszámokat állítsák vissza legalább a 2011-es szintre!

3. Állítsák le a forráskivonást, kompenzálják az elvonásokat!

4. Töröljék el a hallgatói szerződést!

5. Ne korlátozzák az egyetemi autonómiát!

+1 Az átfogó reformnak biztosítania kell, hogy az alsóbb osztálybeli családoknak is legyen esélye bejutni a felsőoktatásba.

17:30
Az oktatási államtitkárság elé értek a gimnazisták

Az eduline-nak nyilatkozók úgy tudják, most beszédek következnek. A diákok azt skandálják: "gyertek ki" és "szabad egyetem". Egyelőre semmi mozgás nincs az államtitkárság épületének bejáratánál.

17:27
A Szalay utca felé terelik a tiltakozókat

A hvg.hu szerint így akarják megelőzni a rendőrök, hogy a diákok ismét a parlament előtt kössenek ki, mint tegnap este. A szerda esti tüntetésről szóló összefoglalónkat itt olvahsatjátok.

17:20
Az Olimpiai parknál tartanak a diákok

A menet elején és végén is rendőrautó halad, a Margit hídon helyreállt a forgalom. A gimnazisták az úttesten vonulnak, ezért egyelőre a 2-es villamos nem közlekedik a parlament és a Jászai Mari tér között. A rendőrök az autósokat a Balaton utca felé terelik.

17:15
Sokaknak tetszik a diákok vonulása

A diákoknak sok autós dudál és integet, akik azt skandálják, hogy "miénk a jövő".

17:05
Sütit kaptak

A Hallgatói Hálózat Facebook-oldala: "a Tölgyfa utcában egy néni sütivel várta a gimnazista tüntetőket".

17:03
Már a Margit hídon

A diákok lassan a Margit hídhoz érnek, most már körülbelül háromszáz-négyszáz gimnazista halad az oktatási államtitkárság Szalay utcai épületéhez. A középiskolások a hétfői és szerdai tüntetésen már jól bejáratott "az egyetem a miénk" és a "volt egy álmom, diploma" rigmusokat skandálják. A rendőrök a menet mellett haladnak.

16:48
Eközben Pécsen..

Óriási a hangzavar a kormányhivatal épületénél Pécsett, ahová fél 5 után pár perccel érkeztek meg a tüntetők. A hvg.hu tudósítója szerint több mint 500-an vannak, sok rendőrt és legalább 5-6 járőrkocsit látni a helyszínen. A demonstrálók Hoffmann Rózsa oktatásért felelős államtitkár lemondását követelik. Pár ember be akart menni a hivatal épületébe, de nem engedték be őket. Néhány perc után végül kiment a tüntetőkhöz Hargitai János, a hivatal vezetője. Egyelőre nem tudni, innen tovább mennek-e valahova a demonstrálók vagy pedig hazamennek.

16:37
Elindultak a diákok

Elindultak a Margit híd felé a Széll Kálmán téren demonstráló diákok, akik azt skandálják, hogy "gyertek velünk". A rendőrség biztosítja a rendezvényt, egy sávon vonulhatnak a diákok.

©

16:33
Az oktatási államtitkárság épülete elé vonulnak

Az eduline az egyik tiltakozó diáktól megtudta, hogy a gimnazisták az oktatási államtitkárság Szalay utcai épületéhez vonulnak a Margit körúton és a Margit hídon keresztül. Körülbelül 150-200 diák gyűlt össze, többségük gimnazista - a szervező Szilágyi Erzsébet Gimnázium mellett vannak tanulók a Kölcsey Gimnáziumból, a Kosztolányi Dezső Gimnáziumból, a Képző- és Iparművészeti Szakközépiskolából és a Közgazdasági Politechnikumból is.

16:28
Változatok egy témára

Hoffmann Rózsa neve már a tavaly októberi HÖOK-tüntetésen felszólalók fantáziáját is beindította, most újabb átköltések terjednek a Facebookon:

Azt hiszed,hogy érdekel a Hoffman Rózsa? Azt hiszed, hogy hallgatunk a hazug szóra. Azt hiszed, hogy mindig mindent megbocsátunk? Azt hiszed, hogy veszni hagyunk minden álmunk??? El ne hidd, ha bárki mondja, hogy ez jó igy. El ne hidd, hogy minden rendben, bárki szédít. El ne hidd, hogy megváltozunk, Orbán szóra. El ne hidd, hogy miket mond a Hoffman Rózsa!!! Magyar egyetemen tovább tanulni, tudom, szép volna, gyermekem, Hazánk sem lesz, mindenki elmegy.. miért hagytuk,hogy így legyen...Tövisek közt, jónak lenni, engedelmeskedni gyermekem...meghunyászkodni, bólogatni...ez kell ide, gyermekem!

Ha én Rózsa volnék, sohasem hazudnék,
A tízezer helynél biztos többet adnék.
Nyílnék a bölcsésznek, és a közgazdásznak,
Felvételizőknek, sok szegény diáknak.

Ha én Hoffmann volnék, tárt karokkal állnék,
Minden tehetségnek jó esélyt én adnék,
Nem kérném azt tőled, ne legyél Te mérnök,
vagy vedd fel kényszerből a Diákhitel 2-t.

Ha államtitkár volnék, csakis olyan lennék,
Hogy a jó diák hallgatóvá váljék,
Nagy, önző szemekkel nem néznék át rajtad,
Akkor lennék boldog, ha az esélyt már megadtam.

Ha felelős volnék, ilyen sosem lennék,
Minden egyes döntést százszor megfontolnék,
És ha én miattam más kerülne bajba,
Az lennék aki mégis büszkén lemondana.

Ha én Rózsa volnék, sohasem hazudnék.
Sok politikusnak példaképe volnék.
Akkor lennék boldog, ha felvételiznétek,
S nem lennék én átka egy egész nemzedéknek."

16:25
Öt középiskolából érkeztek diákok

A Hallgatói Hálózat úgy tudja, öt budapesti középiskolából érkeztek diákok a Széll Kálmán térre.

16:23
Lehet, hogy a parlamenthez mennek

A hvg.hu tudósítója szerint a Széll Kálmán téren aelolvasták a HaHa követeléseit, valamint a Hoffmann Rózsáról szóló Ha én Rózsa volnék című verset. A tüntetők 16:30-kor kapnak eligazítást arról, hogy hova vonulnak át. A demonstrálók úgy tudják, a cél a Parlament lesz. A Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán ugyanakkor az az információ jelent meg, hogy nem a parlament, hanem "a minisztérium" lesz a cél - hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumára vagy a Nemzetgazdasági Minisztériumra gondolnak-e, még kérdés.

16:19
A kis sárga szalag

Hosszas tanakodás után úgy döntöttek az Országos diáksztrájk a keretszámok csökkentése ellen nevű Facebook-csoport, hogy a piros, a kék és a narancs helyett a neonsárga szalagot tesz a kabátjára (és facebookos profilképére) az, aki támogatja a diáktüntetéseket. Íme:

16:11
A Széll Kálmán téren gyülekeznek a diákok

Körülbelül száz-százötven diák gyűlt össze eddig a budapesti Széll Kálmán téren.

©

15:43

Az MSZP és a Jobbik ifjúsági szervezetének szónokát is kifütyülte a demonstrálók egy része a pécsi 48-as térre szervezett tüntetésen, ahol több mint 300 ember gyűlt össze. Nagy tapsot kapott viszont egy negyedikes, középiskolás fiú, aki felszólalásában azt mondta: a felsőoktatás átalakítása miatt neki és társainak ötödannyi esélyük van álmaik beteljesítésére, mint az előző generációknak - írja a hvg.hu.

15:40
Keddre szerveznek felvonulást a debreceni egyetemisták

Jövő hét kedden, este hétkor indulnak a keretszámcsökkentés ellen tiltakozók a Debreceni Egyetem főépületétől a Kossuth térre.

14:50
Újabb megmozdulás Pécsen

December 17-én is demonstrálnak a pécsi egyetemisták - jelentette be Zag Gábor, a Pécsi Tudományegyetem hallgatói önkormányzatának elnöke az intézmény szenátusának ülésén.

14:39
Nagykanizsán demonstrálnának a szülők

Demonstrációt szervez december 18-ra a Szülők a Diákokért Mozgalom nevű Facebook-csoport. "A Szülők a Diákokért Mozgalom december 18-án kedden,18 órakor a nagykanizsai Károlyi kertben demonstrálni kívánja, hogy kiáll a gyerekei mellett, s egyértelmű jelét adja, hogy teljes szolidaritást vállal a demonstrációban részt vevő diákokkal! A békés demonstrációra várom azok jelentkezését, akik nem plotikia megfontolásból, de szeretnék a véleményüket elmondani! Várom a diákok képviselőit is, akiknek szintén teret kívánunk adni, hogy véleményüket elmondhassák, s várom a város vezetőit, iskolaigazgatóit, tanárait aki úgy gondolja, hogy van mit hozzátenni az elmúlt és az addig elmúló napok eseményeihez" - írják.

©

14:22
A HÖOK levele Balog Zoltánnak

Nagy Dávid, a hallgatói szervezet elnöke a miniszternek küldött válaszlevelében megerősítette, hogy továbbra is nyitottak az egyeztetésre és a kompromisszumos megoldásra. A HÖOK az egyeztetés időpontjául december 18-át javasolja, jelezve, hogy addig az Országos Felsőoktatási Egyeztetési Fórum megbeszéléseit is lefolytatják.

14:16
Tiltakozás helyett imádkoznak az egyik pécsi gimnáziumban

Tiltakozás helyett imádkozással csatlakoztak a pécsi Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma és Kollégiumának diákjai a felsőoktatási változásokkal kapcsolatos megmozdulásokhoz - írja a hvg.hu.

Csütörtökön az első órában ezért a 11-12. évfolyam diákjai szentmisén vettek részt az 1. órát tartó tanáraikkal és itt ajánlhatták "sorsukat, jövőjüket Isten irgalmába. Tegyék ezt annak biztos tudatában, hogy ezzel a lehető legtöbbet tehetik ebben a helyzetben" - közölte az iskola.

13:30
Nemet mondott Balog Zoltánnak a HÖOK

Nem fogadja el Balog Zoltán miniszter meghívását a HÖOK - mondta az eduline-nak Nagy Dávid elnök. Az erőforrás-miniszter csütörtök reggel hívta egyeztetésre a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját, amely korábban megállapodott a felsőoktatás átalakításában érintett, a hétfői és a szerdai demonstrációt támogató hallgatói és szakmai szervezetekkel, hogy bármilyen megbeszélésre hívja a hallgatói szervezetet a minisztérium, előtte egyeztetnek a követeléseikről. Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

12:55
A PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tantestületének
nyilatkozata

Kedves Diákjaink, kedves Szülők!

Mi, a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskola tanárai mélységes megdöbbenéssel értesültünk arról, hogy a kormányzat újra csökkenteni kívánja a felsőoktatásba felvehető hallgatók számát és ezen belül - a tavalyi év után ismét, és annál sokkal drasztikusabban - az állami finanszírozású helyek számát.
 
Ezzel a fiatalok sokasága számára válik elérhetetlenné a továbbtanulás, annak valóra váltása, amire évek óta készülnek. Pedig terveik megvalósítása nem csupán számukra jelentené a biztosabb, emberibb, vágyott jövőt. Ezeknek a terveknek a megvalósításától függ mindannyiunk jövője, az ország jövője is.
Tisztában vagyunk azzal, hogy a kormány által felajánlott diákhitel nem valódi megoldás, mert felvételével a hallgatók már pályájuk kezdetére eladósodnak. Épp akkor, amikor családalapításra, lakhatásra, gyermeknevelésre kellene a pénz.

Miközben a szorgalmas tanulás, a célok eléréséért végzendő kemény munka fontosságát továbbra is hangsúlyozzuk, aggódunk tehetséges, okos fiataljainkért. Nemcsak tanítványaink szaktárgyi tudásáért érzünk felelősséget, hanem sorslehetőségeikért, céljaik megvalósíthatóságáért is. Egy egész nemzedék jövőjét sodorja veszélybe a kormány döntése, vagy készteti arra legjobbjait, hogy külföldön, például valamelyik uniós országban folytassák felsőfokú tanulmányaikat.

Mi, tanárok diákjainknak és szüleiknek egyaránt kijelentjük, hogy a kormány döntéseivel nem értünk egyet, a kialakult helyzetben a diákok és a szülők mellett állunk. Támogatjuk diákjainkat és a szülőket abban, hogy érdekeiket, mint össztársadalmi érdeket is, minden alkotmányos eszközzel érvényesítsék.

12:36
Színt választanak a diákok

Az Országos diáksztrájk a keretszámok drasztikus csökkentése ellen Facebook-oldalon éppen arról szavaznak, milyen színű szalagot viseljenek a középiskolások és a velük szimpatizálók. Egyelőre a neonsárgát választották a legtöbben - a pirosat, a kéket és a narancssárgát azért szavazták le, mert "pártokhoz köthető színek".

12:21
Megint egyeztetésre hívta a HÖOK-ot Balog Zoltán

Ismét egyeztetésre hívta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáját (HÖOK) Balog Zoltán erőforrás-miniszter. Az eduline-nak Nagy Dávid elnök azt mondta, csak pár percre értesült a meghívásról, a HÖOK most fog dönteni arról, hogy elmennek-e a minisztériumba.

12:15
Van, akinek nem engedték

Az Országos diáksztrájk a keretszámok drasztikus csökkentése ellen nevű Facebook-oldalon egy diák azt írta: "Teljes vállszélességgel én odatettem magam! Hirdettem is a suliban, és sok támogatást kaptam! Viszont, a tanárok arra hivatkoztak, hogy tankötelezett vagyok és minden tanuló az, míg be nem töltötte a 18. évét! Még azt is hozzátették, hogy ezt az akciót kellettek volna jelenteni az iskolának! -.-' Mert így van leírva a törvényben, ez a sztrájk menete! Ennek ellenére, mégsem mentem arra az egy órára, ...de így most az igazgatóiban kell végeznem!! Hát van igazság??!!".

12:04
Nagykanizsán tilos a tiltakozás?

A Szülők a Diákokért Mozgalom nevű Facebook-csoport egyik tagja úgy tudja, hogy Nagykanizsán nem engedélyezik a középiskolai tiltakozásokat.

11:55
Ezt akarta Giró-Szász András

A kormányszóvivő szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, "az az érdekes helyzet állt elő, hogy azok a hallgatói önkormányzatok lépnek fel a felsőoktatási elképzelésekkel szemben, amelyeket nem is érint", hiszen a szabályozások a ma még középiskolába járókra vonatkoznak majd".

©

11:51
A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is ülősztrájkoltak

Csütörtök reggel az első óra megkezdése előtt a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium diákjai is ülősztájkba kezdtek, a szervezők piros szalagokat osztogattak, ezzel fejezték ki szolidaritásukat a szerda esti demonstráción részt vevő diákokkal.

11:50
Eközben Csehországban

Éhségsztrájkkal fog tiltakozni hétfőn 16 dél-csehországi diák az ellen, hogy a régiót a szociáldemokraták a kommunistákkal együtt kívánják vezetni, s az oktatásügy irányítását és felügyeletét a regionális tanácsban egy kommunista képviselőre bízták. (MTI)

11:48
Flashmobbal várják Hoffmann Rózsát Kecskeméten

"Nem tetszenek a keretszámok? Gyere, és mutasd meg! Hozz magaddal egy szál rózsát, hogy legyen mivel köszöntened az ország Rózsáját!" - ez olvasható a csütörtök estére, a kecskeméti Piaristák terére szervezett flashmob Facebook-oldalán. Az eseményt a hétfői egyetemista tüntetést kezdeményező Hallgatói Hálózat szervezi.

11:44
És egy másik felhívás

©

11:40
Röplap

A Hallgatói Hálózat Facebook-oldalán találtuk
©

11:30
Dühös diákok várják Hoffmann Rózsát Békéscsabán

"Mutassuk meg a magyar Umbridge-nek, milyen az igazi csabai hócsata" - ez olvasható abban a facebookos meghívóban, amellyel délután fél négyre a békéscsabai Derkovits sorra hívják a keretszámcsökkentés ellen tiltakozókat.

Hoffmann Rózsa oktatási államtitkár három órakor tart sajtótájékoztatót Békéscsabán, ahol Erdős Norbert kormánymegbízottal és Vantara Gyula polgármesterrel együtt bemutatja a köznevelési intézmények új struktúráját és a tankerületi igazgatókat. Összefoglalónkat itt olvashatjátok el.

11:15
Budapesten is mozgolódnak a diákok

A budapesti Szilágyi Erzsébet Gimnázium diákjai is tüntetésre szólítják fel a középiskolásokat, a megmozdulás terveik szerint délután négykor lesz a Széll Kálmán téren. A gimnázium tanulói a pécsiekhez hasonlóan ülősztrájkkal kezdték a napot, majd elkezdődött a tanítás, de körülbelül hetven-nyolcvan diák az utcára vonult, hogy támogatókat toborzzon.

11:00
Több pécsi gimnáziumban tartanak ülősztrájkot

A pécsi Leőwey Klára Gimnázium után a Széchenyi és a Kodály gimnáziumban is demonstráltak a diákok az egyetemi férőhelyek számának drasztikus csökkentése ellen - számolt be a bama.hu.

9:00
Ülősztrájkolnak a pécsi Leőwey diákjai

A Leőwey Klára Gimnáziumban ülősztrájkba kezdett körülbelül négyszáz középiskolás, az intézmény díszterme zsúfolásig megtelt. A városházánál egyetemisták tiltakoztak a kormány felsőoktatási intézkedései ellen, kilenc óra előtt csatlakozni szerettek volna a gimnazistákhoz, de nem engedték be őket az épületbe - arra hivatkozva, hogy a rendezvény zártkörű.

A pécsi gimnazisták ülősztrájkja a Leőwey Klára Gimnáziumban