szerző:
Eduline

Milyen egyetemi bulikat nem szabad kihagyni az NKE-n? Csótka Ildikó, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Közigazgatási Karának másodéves közigazgatás-szervező szakos hallgatója válaszolt többek között ezekre a kérdésekre.

Milyen volt az első éved?

Eseménydús, pörgős és izgalmas volt az első évem. Nyilván tartogatott kisebb-nagyobb akadályokat, amelyeket át kellett vészelni, de úgy érzem, nagyon jó évem volt. Ha egy dolgot kellene kiemelni, talán a városvetélkedő lenne az, melyet a karunk szervezett az összes évfolyam számára a Kari napok rendezvénysorozaton belül. Összemérhettük magunkat a felsőbb évfolyamosokkal. Amiatt tartom olyan kedves emléknek, mert mind a saját évfolyamunk hallgatóit, mind a teljes közösséget közelebb hozta egymáshoz, és bebizonyosodott, hogy igenis össze tud tartani egy egész kar, a szürke hétköznapokba pedig egy kis vidámságot vitt ez a rendezvény.

Csótka Ildikó

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál? Mi az, amin esetleg változtatnál?

Olyan egyetemre szerettem volna járni, ahol jól képzett tanárok tanítanak, és ahol nemcsak egy „Neptun kód” a hallgató, amit úgy érzem, maximálisan meg is kaptam, mivel a tanáraink többsége névről ismeri a hallgatókat, és bármikor a rendelkezésünkre állnak, ha segítségért fordulunk hozzájuk. A másik fontos dolog az volt számomra, hogy minél színesebb egyetemi életet élhessek, részt vehessek különböző egyetemi programokon, ez szintén teljesült, hiszen az NKE számos kirándulást, sítábort, konferenciát kínál, a mi karunkat pedig különösen ki lehet emelni, mert számos kari programot szerveznek a hallgatók számára, amely összekovácsolja a közösséget.

Amin úgy érzem, hogy lehetne változtatni, az talán az, hogy csökkenteni kellene a vizsgák számát, vagy hosszabb időt biztosítani a vizsgaidőszakra, mert elég sok tárgyunk van, amelyekből mindből abszolválni kell a vizsgákat, és szűkös az idő minden tárgyat kellőképp megtanulni.

Campusportré
Cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Szerencsére az új oktatási épületünknek köszönhetően új sportcsarnok is épül, ami még ugyan nincsen kész, de a Rendészettudományi Karon belül biztosítják nekünk addig is a sportolási lehetőséget, ahol teljesíteni tudjuk a testnevelésórákat, illetve a konditermet használhatjuk mi is a megadott időpontokban, és az egyetemnek van egy sportegyesülete is, amelyen belül különféle szakosztályok vannak.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

A legtöbb időt az új oktatási épületünk földszinti büféjében szoktam tölteni, mert ott mindig van élet, és kikapcsol egy kicsit, illetve jó időben az első emeleten kialakított szabadtéri terasz részen szeretek lenni.

©

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

Leginkább az egyetemünk melletti Royal nevezetű all you can eat étteremben szoktam enni, ahol nagyon kedvező áron jutok hozzá a rendkívül változatos ételekhez, de szívesen ebédelek a szemközti kínai büfében is.

Hova jártok bulizni?

Az ÁKK (Államtudományi és Közigazgatási Kar) régi hagyománya az úgynevezett ÁKK szerda, ahol a különböző kocsmákat fedezzük fel, és ahol megismerhetik az évfolyam hallgatói egymást. De vannak kocsmák és persze szórakozóhelyek, ahová a barátokkal szoktunk ellátogatni, mint a Humbák művek, Place bár, Raktár Klub, Ötkert vagy az Akvárium. Az NKE minden kara szokott kari bulikat szervezni, de talán a mi karunk szokta a legtöbbet, hiszen a két egyenruhás hivatásos karon szigorúbb szabályok vannak érvényben.

Mindig próbálnak új témájú bulikat létrehozni és színesíteni a hallgatók életét, de természetesen vannak jól bevált tematikájú bulijaink is, amelyek rendszeresen nagy sikert aratnak. A hallgatói önkormányzatunk rendezvényekért felelős alelnökeként részt szoktam venni majdnem minden ilyen eseményen, szeretem látni, mennyire sikeresek az adott bulik és hányan vesznek részt ezeken, sokat lehet tanulni a későbbiekben megszervezett bulik szempontjából.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Budapesten?

Ha némi kultúrára vágyom, akkor én a színházra esküszöm, azon belül is a Madách Színház a kedvencem. Kirándulni vagy kikapcsolni több helyre is szeretek járni, mint pl. a Budai Vár és a Halászbástya környéke, a rakpart és a Szent Gellért tér, viszont fontos szerepet töltenek be az életemben a barátaim, ezért gyakran eljárok velük moziba, kávézni, beülni egy jó fröccsre a Humbák művekbe, vagy táncolni utána egyet a Peaches&Creambe vagy az Ötkertbe.

Érettségi után könnyen elengedi magát az ember

Melyik a legnagyobb rendezvény az Óbudai Egyetemen? Hol érdemes kikapcsolódni vagy egy jót ebédelni a campus környékén? Bognár Attila, az Óbudai Egyetem harmadéves villamosmérnök hallgatója válaszolt az Eduline-nak. Milyen volt az első éved? Az első év a legveszélyesebb, érettségi után könnyen elengedi magát az ember és nem feltétlenül fektet annyi energiát a tanulásba, mint kellene.