szerző:
Eduline

A felsőoktatási szakképzés szakmát ad és "belépőt" jelent a felsőoktatásba. Itt van minden, amit tudnod kell róla.

Mire jó?

A felsőoktatási szakképzések az elmélet és a gyakorlat között félúton vannak. Az OKJ-val ellentétben ilyen képzést – elődjével, a felsőfokú szakképzéssel ellentétben - 2012 óta csak egyetemek és főiskolák indíthatnak. A BA/BSc-szintnél alacsonyabb képzés felsőfokú szakképzettséget biztosít, de nem minősül felsőfokú végzettségi szintnek: a hallgatók nem diplomát, hanem oklevelet kapnak, záróvizsgázniuk viszont kell.

Milyen hosszú?

A képzés kétéves, ezalatt 120 kreditet kell elvégezni. Ha a végzett hallgató az úgynevezett besorolási alap- vagy osztatlan szakon tanul tovább, ezeknek egy részét beszámítják: legalább 30, legfeljebb kilencven kreditet. Azt, hogy melyik felsőoktatási szakképzéshez milyen besorolási szak tartozik, a felvételi tájékoztatóban teszik közzé.

Van felvételi?

A képzés hivatalosan a felsőoktatás része, így az alap-, osztatlan- és mesterszakokon is érvényes felvételi szabályok vonatkoznak rá. Minden évben február közepéig, illetve a keresztféléves eljárás során november közepéig kell jelentkezni a szakokra. Az állami ösztöndíjas hely feltétele, hogy a felvételiző elérje a minimumponthatárt, és beférjen a szak maximális létszámába (a szakos kapacitásba).

Mekkora eséllyel lehet államis helyet szerezni?

A hallgatók jelentős része államilag támogatottként kezdhette meg a tanulmányait az utóbbi két évben. A minimumponthatár ráadásul alacsonyabb, mint az alap- és osztatlan képzéseken: az idén 500-ból 240 pont, amelyet az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal együtt, de a más jogcímen járó többletpontok nélkül kell elérni. A minimumponthatár a jelenlegi állás szerint utoljára 2016-ban növekszik majd, 260 pontra.

Fogynak vele az ingyenes félévek?

Az OKJ-s képzésekkel ellentétben a felsőoktatási szakképzés beleszámít az állami ösztöndíjas félévekbe, így négy szemeszterrel kevesebb marad későbbre, illetve ennyi ''maradékra'' van szükség a végig ingyenes képzéshez.

Top 10: felsőoktatási szakképzések*
turizmus-vendéglátás
kereskedelem és marketing
gazdálkodási és menedzsment
pénzügy és számvitel
kommunikáció és média
szociális és ifjúsági munka
nemzetközi gazdálkodási
emberi erőforrások
csecsemő- és kisgyermeknevelő
jogi

*A 2015-ös felvételi adatok alapján.

Cikkünk a Campus Plusz 2015 című kiadványban jelent meg.