szerző:
Eduline

Nem is a brit és amerikai egyetemeken szerzett diplomások a legjobbak?

©

A BBC oktatással foglalkozó szakírója, Sean Coughlan érdekes összehasonlítást végzett. Megnézte az egyetemi rangsorokat, és összevetette azokat az OECD diplomások tudását összesítő felmérésével.

Arra jutott, hogy egyáltalán nem azokról az egyetemekről kerülnek ki a legjobban teljesítő diákok, amik a Times Higher Education vagy a QS rangsorain az élen végeztek.

A legjobban teljesítő diplomások sorrendben japán, finn, holland, osztrák, norvég és belga egyetemekről kerülnek ki az OECD teszteken alapuló felmérése szerint, míg az egyetemi listákat amerikai és brit intézmények dominálják.

Ráadásul az európai országokban sokak számára ingyenes a képzés, miközben az Egyesült Államok legjobb intézményeiben brutális összegeket kérnek el a hallgatóktól.

Az eltérésre magyarázatot adhat, hogy az Egyesült Államokban a kiváló minőségű egyetemek mellett van egy csomó gyenge, míg például Finnországban csak magas színvonalat nyújtó egyetemeket találni. Meg is jegyzi a cikk, hogy nehéz rossz intézményt működtetni egy olyan országban, ahol már a középiskolából világszinten is kimagasló képességekkel kerülnek ki a diákok.

Különbség fakadhat a mérés mikéntjéből is. Míg az OECD konkrét tudást tesztel a diákok körében, a különféle rangsorok más és más módszerrel - kutatási eredmények, idézettség, stb. - méri az egyes egyetemeket.