szerző:
Eduline

Egyre több diák dönt az online képzési forma mellett azokban az oktatási intézményekben, ahol szabadon lehet...

Egyre népszerűbb az online tanulás. Az amerikai egyetemisták már most szívesen tanulnak otthonról
©

Egyre több diák dönt az online képzési forma mellett azokban az oktatási intézményekben, ahol szabadon lehet választani a hagyományos oktatás és az e-learning közül - derül ki a Babson Survey Research Group tanulmányából.

Az adatok szerint ma már több mint hatmillió amerikai tanul otthon, az internet segítségével - ez azt jelenti, hogy három év alatt megduplázódott az online képzések iránti érdeklődők száma.

Az egyetemisták körében is egyre népszerűbb a módszer: a hallgatók harmada legalább egy kurzust online végez el. „Tízszer gyorsabban nő az online oktatásban részt vevők száma, mint a hagyományos képzésekre jelentkezőké” – mondta Elaine Allen, a tanulmány egyik szerzője. A trendhez a felsőoktatási intézmények, nyelviskolák és felnőttképzési centrumok is gyorsan alkalmazkodtak, egyre több online képzést hirdetnek.

A kutatás szerint a kommunikációs eszközök robbanásszerű terjedésének köszönhetően lett ilyen népszerű az online oktatás. Az okostelefonok és tabletek korában egyre több diák teheti meg, hogy lemondjon a személyes konzultációkról az egyetemen - így rengeteg pénzt spórolnak meg, többek között a kollégium vagy az albérlet díját is.

EdX és Coursera - ez a jövő a felsőoktatásban?

Több mint egymillió diák fog részt venni ősszel egy világméretű kísérletben, amely átrajzolhatja a felsőoktatás ma ismert szerkezetét: a legnevesebb amerikai egyetemek olyan online kurzusokat indítanak, amelyekkel azt szeretnék kipróbálni, hogyan szólíthatnak meg egy globális közönséget.

A Harvard és a Massachuttes Institute of Technology (MIT) összefogva egy 60 millió dolláros programot indított: az edX névre keresztelt virtuális platformon különféle, a Harvard és az MIT világhírű professzorai által tartott interaktív online kurzusok lesznek elérhetőek egyelőre bárki számára, felvételi követelmények és fizetség nélkül. Az edX mellett, a Stanford, a Princeton és más neves amerikai egyetemek kezdeményezésében indul egy másik online kurzusokat kínáló felület is, a Coursera. Az edX-ről itt, a Courseráról pedig itt olvashattok.