szerző:
Eduline

Jacob Barnett mindössze 12 éves, de már ámulatba ejtette a professzorokat matematikatudásával.

Jacob Barnett mindössze 12 éves, de már ámulatba ejtette a professzorokat matematikatudásával. A fiú az indianapolisi Purdue University hallgatója, és 170-es az IQ-ja: magasabb, mint Albert Einsteiné volt – írja a Daily Mail.

Jacob Barnett
©

Mindössze egyetlen hét alatt sajátította el az analízist, algebrát, geometriát és trigonometriát, órák után pedig ő korrepetálja sokkal idősebb egyetemi csoporttársait. Mindeközben keményen dolgozik azon, hogy továbbfejlessze Einstein relativitáselméletét: kitartóan kutatja a világegyetem keletkezését.

„Jacob elmélete helyes, hihetetlen, hogy a legbonyolultabb asztrofizikai és elméleti fizikai problémákon dolgozik” – mondta Scott Tremaine, az indianai csillagászati intézet professzora, miután a fiú édesanyja korábban elküldött neki egy videót Jacob munkájáról. A tudós szerint a fiú egyszer Nobel-díjat kap majd a kutatásaiért.

A 12 éves diáknál évekkel ezelőtt az autizmus enyhe formáját diagnosztizálták. a rendellenesség azonban ragyogó tehetségében mutatkozik meg: szülei szerint már háromévesen 5000 darabos puzzle-t rakott ki, később pedig 8 év alatt elvégezte az általános- és középiskolát. Négyévesen végezte el az első osztályt egy kisfiú – a brit csodagyerekről itt olvashatsz bővebben.