Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A legjobb online IQ-tesztek: derítsd ki, hány százalékot érnél el

3

Több száz online IQ-teszt közül válogathatsz, a legtöbb azonban nem ad megbízható eredményt intelligenciahányadosodról.

Az IQ, azaz intelligence quotient, magyarul intelligenciahányados azt mutatja meg, hogy az IQ-tesztet kitöltő személy értelmi képessége a felmérés pillanatában hogyan viszonyul a vele egykorúak átlagintelligenciájához. A fogalom William Sterntől származik, aki 1912-ben dolgozta ki az értelmi képesség számszerűsítésének képletét. Az eredeti módszer lényege, hogy a tesztíró mentális korát elosztják az életkorával, majd beszorozzák százzal. Tehát ha egy tízéves gyerek a felmérésen olyan eredményt ér el, mint általában a tizennégy évesek, akkor a 14:10x100 képlet alapján 140 az IQ-ja. Az IQ-tesztek történetéről itt olvashatsz bővebben.

Ez a formula azonban csak a gyerekeknél működik, a felnőttek intelligenciáját más szempontok alapján számítják ki - teljesítményüket saját korcsoportuk eredményeivel vetik össze, amelynek száz az átlagértéke. Az IQ-tesztek kérdései általában az elemző és megkülönböztető készségeket vizsgálják, a kapott eredmény tehát az intelligenciának csupán egy aspektusát tükrözi. Az interneten található tesztek mégis népszerűek – bizonyára azért, mert nemcsak kihívást jelentenek, hanem szórakoztatóak is.

A www.iqtest.com felmérése például tizenhárom különböző mentális készséget mér – többek közt a szókincset és a rövidtávú memóriát. A hosszabb értékelés tíz dollárba kerül, a hagyományos IQ-teszt azonban ingyenes. A kérdéseket angolul teszik fel, így a nem angol anyanyelvűek eleve jó pár pontot veszítenek.

hirdetés
hirdetés

A szintén angol nyelvű www.intelligencetest.com tesztje csak kilenc különböző intellektuális képességet vizsgál, a 25 oldalas, statisztikákkal és karriertippekkel kiegészített elemzés azonban teljesen ingyenes. A harminc feleletválasztós kérdésből álló tesztsor kitöltésére tizenöt perc áll rendelkezésedre, a kapott pontszámot pedig több mint hárommillió ember eredményével veti össze a rendszer.

A magyar nyelvű www.iq-teszt.hu-n nemcsak a felmérésben résztvevők intellektuális képességeit értékelik ki, hanem országokra bontva is közzéteszik az eredményeket. A nemzetközi IQ-versenyben Magyarország 109 ponttal a középmezőnyhöz tartozik –Olaszország és Szingapúr mellett. A lista első helyén Albánia áll, az utolsó pedig Bulgária.

A www.mensa.hu szintén ajánl ingyenes online felméréseket, az igazi Mensa-teszt azonban kétezer forintba kerül, és személyesen kell kitölteni. Viszont ha a tesztíró bekerül a legmagasabb pontszámot elért két százalékba, automatikusan felveszik a Mensa egyesületbe, amelybe 1946 óta csak a kiugróan magas intelligenciahányadossal rendelkező személyek kerülhetnek be. A Mensa egyik legfiatalabb tagja a 11 éves Victoria Cowie, aki 162 pontot ért el a teszten – ezzel lekörözve Albert Einsteint és Bill Gates-t. A brit diákról itt olvashatsz bővebben.

eduline

(x)

Egyre népszerűbb itthon is az online KRESZ tanulás

Magyarországon több mint százezren futnak neki minden évben valamilyen vezetői engedély megszerzésének. Évről évre többen tanulnak online.  Tovább »

Hozzászólások (3)

Vader4

Szép. Kitöltöttem a magyar IQ tesztet és akkor mondja hogy küldjek egy SMS-t erre a számra 06-90-647-347.
Nem került hosszú google kutatásba, hogy kiderítsem, hogy 1300 FT (!!!!!!!!!) az SMS. Lehet hogy ez volt az IQ teszt lényege :D !
Hát nagyon rendesek mondhatom... KÖSZI! Ja és a cikkbe beírhatnátok, hogy fizetős...
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Kateg%C3%B3ria:06-90-647-347-spamek

Új hozzászólásÖn korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X