Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A legjobb online IQ-tesztek: derítsd ki, hány százalékot érnél el

3

Több száz online IQ-teszt közül válogathatsz, a legtöbb azonban nem ad megbízható eredményt intelligenciahányadosodról.

Az IQ, azaz intelligence quotient, magyarul intelligenciahányados azt mutatja meg, hogy az IQ-tesztet kitöltő személy értelmi képessége a felmérés pillanatában hogyan viszonyul a vele egykorúak átlagintelligenciájához. A fogalom William Sterntől származik, aki 1912-ben dolgozta ki az értelmi képesség számszerűsítésének képletét. Az eredeti módszer lényege, hogy a tesztíró mentális korát elosztják az életkorával, majd beszorozzák százzal. Tehát ha egy tízéves gyerek a felmérésen olyan eredményt ér el, mint általában a tizennégy évesek, akkor a 14:10x100 képlet alapján 140 az IQ-ja. Az IQ-tesztek történetéről itt olvashatsz bővebben.

Ez a formula azonban csak a gyerekeknél működik, a felnőttek intelligenciáját más szempontok alapján számítják ki - teljesítményüket saját korcsoportuk eredményeivel vetik össze, amelynek száz az átlagértéke. Az IQ-tesztek kérdései általában az elemző és megkülönböztető készségeket vizsgálják, a kapott eredmény tehát az intelligenciának csupán egy aspektusát tükrözi. Az interneten található tesztek mégis népszerűek – bizonyára azért, mert nemcsak kihívást jelentenek, hanem szórakoztatóak is.

A www.iqtest.com felmérése például tizenhárom különböző mentális készséget mér – többek közt a szókincset és a rövidtávú memóriát. A hosszabb értékelés tíz dollárba kerül, a hagyományos IQ-teszt azonban ingyenes. A kérdéseket angolul teszik fel, így a nem angol anyanyelvűek eleve jó pár pontot veszítenek.

hirdetés
hirdetés

A szintén angol nyelvű www.intelligencetest.com tesztje csak kilenc különböző intellektuális képességet vizsgál, a 25 oldalas, statisztikákkal és karriertippekkel kiegészített elemzés azonban teljesen ingyenes. A harminc feleletválasztós kérdésből álló tesztsor kitöltésére tizenöt perc áll rendelkezésedre, a kapott pontszámot pedig több mint hárommillió ember eredményével veti össze a rendszer.

A magyar nyelvű www.iq-teszt.hu-n nemcsak a felmérésben résztvevők intellektuális képességeit értékelik ki, hanem országokra bontva is közzéteszik az eredményeket. A nemzetközi IQ-versenyben Magyarország 109 ponttal a középmezőnyhöz tartozik –Olaszország és Szingapúr mellett. A lista első helyén Albánia áll, az utolsó pedig Bulgária.

A www.mensa.hu szintén ajánl ingyenes online felméréseket, az igazi Mensa-teszt azonban kétezer forintba kerül, és személyesen kell kitölteni. Viszont ha a tesztíró bekerül a legmagasabb pontszámot elért két százalékba, automatikusan felveszik a Mensa egyesületbe, amelybe 1946 óta csak a kiugróan magas intelligenciahányadossal rendelkező személyek kerülhetnek be. A Mensa egyik legfiatalabb tagja a 11 éves Victoria Cowie, aki 162 pontot ért el a teszten – ezzel lekörözve Albert Einsteint és Bill Gates-t. A brit diákról itt olvashatsz bővebben.

eduline

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (3)

Vader4

Szép. Kitöltöttem a magyar IQ tesztet és akkor mondja hogy küldjek egy SMS-t erre a számra 06-90-647-347.
Nem került hosszú google kutatásba, hogy kiderítsem, hogy 1300 FT (!!!!!!!!!) az SMS. Lehet hogy ez volt az IQ teszt lényege :D !
Hát nagyon rendesek mondhatom... KÖSZI! Ja és a cikkbe beírhatnátok, hogy fizetős...
http://hu.spam.wikia.com/wiki/Kateg%C3%B3ria:06-90-647-347-spamek

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X