szerző:
Eduline

Egyetemistaként milyen lehetőségek vannak Egerben? Győrössy Dorottya harmadéves biológia szakos hallgató mesélt az Eduline-nak az egri Eszterházy Károly Egyetemről.

Milyen volt az első éved?

Meghatározó szerepe volt a kollégiumi szobatársamnak, akivel nagyon nagy szerencsém volt, hiszen sose volt közöttünk semmilyen összetűzés, ami megnehezítette volna a mindennapjaimat. Ami pedig az iskolát illeti, eleinte nehéz volt hozzászokni az egyetemi élethez, az esetleges esti órákhoz, a hosszú előadásokhoz és tömbösített gyakorlatokhoz, de pár hónap után már nem tűntek lehetetlen feladatnak. Az első vizsgaidőszak nyilván mindenkiben erőteljesen megmarad. Ez velem is így történt, viszont mégsem ezt emelném ki. A legfontosabb dolog az érdeklődési köröm kialakulása, a terepgyakorlat, illetve a kötelező szakmai gyakorlat kiválasztása és elvégzése volt, amit a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesületnél teljesítettem. Betekintést nyerhettem aktuális természetvédelmi kérdéskörökbe, részt vehettem denevérek faunisztikai kutatásában, bagolyköpet-elemzésekben, ürgék áttelepítésében, illetve egy svájci tanulmányútra is eljutottam.

Győrössy Dorottya

Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál? Mi az, amin változtatni lehetne?

Az egyetemre érkezésemkor a legfontosabb elvárás magammal szemben az volt, hogy a biológia tudományágon belül kialakuljon a konkrét érdeklődési köröm egy bizonyos téma iránt, illetve hogy ezzel kapcsolatban saját kutatást végezhessek. Ezt sikerült is megvalósítani elég hamar, amit nagyrészt a tanáraimnak köszönhetek. Ők biztosították számomra a szükséges eszközöket, illetve hála nekik szakmabeli embereket is megismerhettem, továbbá különböző természetvédelmi konferenciákon vehettem részt. Az ő támogatásuk nélkül ezt soha nem sikerült volna elérnem, elindítottak egy pályán, ami remélhetőleg egy egész életre szól. Az egyetemi évek alatt természetesen barátokra is szert tettem, ami ugyancsak fontos eleme az itteni életemnek. Az évfolyamunk nem nagy létszámú, de összetartó kis csapat. Ha lehetne változtatni, akkor sem változtatnék semmin, mindent megkaptam, amire szükségem volt.

Campusportré
Cikksorozatunkban utánajárunk, hol lazítanak, buliznak, pihennek, kirándulnak a különböző egyetemek és főiskolák hallgatói. Mit szeretnek az alma materben, és min változtatnának? Hol szoktak ebédelni, sportolni, barátokkal találkozni? Hetente egyszer mikrofonvégre kapunk egy-egy hallgatót.

Igénybe veszed az egyetemi sportolási lehetőségeket?

Az egyetemünk rengeteg lehetőséget biztosít a sportolásra mind szabadtéri, mind beltéri mozgásra vágyóknak. Első évben tagja voltam az egyetemi női kosárlabdacsapatnak, viszont a későbbiekben, időhiány miatt, már nem tudtam vállalni a heti edzéseket és meccseket. Két félévig kötelező testnevelést kellett végeznem, amit számos tevékenység közül választhattam ki, mint pl. az említett kosárlabda, foci, úszás, jóga, judo, aerobik, különböző táncok vagy éppen a kondi közül, de én végül a túrázás mellett döntöttem. Az iskola szervezésében Eger környéki gyönyörű helyeket járhattunk be, így összekötve a kellemeset a hasznossal. Ezeken kívül az egyetem szervez egyetemi sportnapot, ahol színes programokkal lehet készülni a különböző sátrakban, szoktak rendezni kispályás labdarúgó-bajnokságot, ez az Angol Kupa, kosárlabdából pedig ez az USA Cup nevezetű megmérettetés.

Melyik a kedvenc helyed a campuson?

A kedvenc helyem a D épület, ami az Almagyar-dombon található. Ez az épület ad otthont a természettudományok egy részének, mint pl. a földrajznak, a kémiának vagy éppen a biológiának. Azonban az épületen belül is legtöbbször az Állattani Tanszék egyik laborjában töltjük időnk nagy részét, akár az órák között, akár utánuk. Nem véletlenül, hiszen sokféle szempontból praktikus. Nyílik belőle egy kis teakonyha, ahol lehet készíteni kávét, illetve teát egy-egy borongós napon, továbbá mikró is van benne. Ezeken kívül lehet használni a saját laptopot, illetve ha valakinek olyan kutatási témája van, a mikroszkópokat is.

Eszterházy Károly Egyetem
©

Hol szoktál ebédelni? Milyen jó helyek vannak az egyetem környékén?

A hetek első felében még otthonról hozott, főtt ételeket szoktam enni. Miután az elfogy, általában valami könnyű kaját főzök, rendelek valamit pl. a Király Pizzából, vagy a barátaimmal megyünk el egy jó helyre ebédelni. Ilyenek vannak az Eszterházy téren lévő líceum melletti sétálóutcán (pl. Csöpi, Falánk Fanny), illetve ugyancsak a főépület mellett található egy remek hely, a Corner. Kicsit messzebb, az egri plázában is többféle étel közül lehet választani, továbbá a Palacsintavár óriáspalacsintáit vagy a Keszegsütő ínycsiklandozó halait sem célszerű kihagyni a listából. Az egyetem hallgatói részesülnek olyan kedvezményben is, hogy a Govinda Vegetáriánus Étterem ingyenes étkeztetést biztosít számukra. 2018-ban pedig ismét megnyílt az Almagyar-dombon lévő campus C* felújított épülete, a Leányka Bisztró, ahol kedvezményes árakon kapható a napi menü. Az itt felszolgált ételeket a hallgatók által kitöltött kérdőívek alapján állították össze.

Hova jártok bulizni?

Amikor időnk engedi, általában vagy a Dobó tértől nem messze lévő Bíborosba vagy a Szent István kocsmába szoktunk elmenni egy kicsit kikapcsolódni, beszélgetni. Természetesen ezeken kívül számos más, erre alkalmas szórakozóhely van még a városban, mint pl. a BRDWY, a Békafütty, az Ego bár vagy a Vén Bagoly, de egy kisebb házibuli is megteszi a kollégiumi szobákban. A különböző szakokon szokás szakesteket szervezni, ezeken mindig részt vettem, mivel gyakran a szervezők közé is tartoztam. Keddenként szokott lenni össznépi egyetemi buli, az első évben néhány alkalommal ott is voltam, viszont utána már az éjszakákba nyúló tanulás miatt erre nem nagyon maradt energiám.

Kirándulás, kikapcsolódás? Mit ajánlasz Egerben?

Egerben rengeteg lehetőség van kikapcsolódni, kulturálódni, sokat már én is kipróbáltam. Ezekhez az egyetemünk is hozzájárul, például kedvezményes színházbérlettel a Gárdonyi Géza Színházba vagy egyetemi moziestek szervezésével. Üdítő sétát lehet tenni Eger gyönyörű belvárosában, a minaret körül, a nagy történelmi múltú egri várban vagy éppen az Eger-patak mentén az Érsekkertben. Ha valaki szeretne megmártózni a vízben, ezt megteheti az egri Termál- és Strandfürdőben vagy a Török Fürdőben. Különböző művészeti kiállításokat is meg lehet csodálni a Templom Galériában, illetve a plázában. Az Egri Bazilika mellett – ami önmagában is egy látványosság – nyílik a "Város a város alatt" nevű kiállítóhely, amely az egykori érseki pincerendszert mutatja be. Az általam is nagyon kedvelt helyek közül pedig kiemelném a Szépasszony-völgyet, ahol kulturált körülmények között meg lehet kóstolni a különböző pincék fantasztikus borait és könnyedén el lehet tölteni egy hangulatos estét.

Mivel nagyon szeretek kirándulni, túrázni, a természetben járni és Eger a Bükki Nemzeti Park közvetlen közelében található, így a kirándulóhelyeket kibővíteném Egerre és környékére. Eger szélén helyezkedik el a Nagy-Eged hegy, ahová a terepgyakorlatokon általában felkapaszkodunk és megcsodáljuk különleges élővilágát. Egerhez közel a kedvenc kirándulóhelyeim Noszvaj (Attila-kút), Felsőtárkány (Vár-hegy, Lök-völgy, Szikla-forrás tó, Csák-Pilis, Vöröskő-forrás), Egerszalók (sódomb), Demjén (termál- és barlangfürdő), Szarvaskő, Bélapátfalva (Bél-kő), a Bükk-fennsík (Tar-kő) és még sorolhatnám. Egertől kicsit távolabb van, de még mindig könnyen megközelíthető Szilvásvárad, a poroszlói Tisza-tavi Ökocentrum vagy akár a Mátra is. Ha az ember magányra vágyik, vagy csak csodálni akarja a természetet, Egerből szinte bármelyik irányba elindulva szebbnél szebb helyeket láthat. Azt hiszem ez az, amiért beleszerettem a városba.

Olyan ez, mint ha a gólyatábor az első hét után nem érne véget

Milyen az egyetemista élet Dunaújvárosban? Petrovics István, a Dunaújvárosi Egyetem egyik végzett mérnökinformatika hallgatója mesélt az Eduline-nak többek között az oktatásról, szórakozásról és a selmeci diákhagyományokról is. Milyen elvárásokkal érkeztél az egyetemre, ebből mi az, amit megkaptál?