szerző:
Eduline

A CEU nem költözik el Budapestről, de a 2019-ben tanulmányait megkezdő diákoknak Ausztriában kell majd beiratkozniuk, ha a kormánnyal folytatott tárgyalások megrekednek, és a CEU nem kap akkreditációt - mondta az egyetem rektora a Reutersnek.

©

"Ne várjanak tömött sorokban Bécs felé menetelő diákokat és tanárokat, mert nem lesznek. Bármi is történjen, a laborok, a könyvtárunk és minden más létesítményünk megmarad, és továbbra is fenntartjuk őket" - idézte Michael Ignatieff nyilatkozatát az Index.

A 2016 óta regnáló Ignatieff elismerte, hogy aktívan keresnek egy újabb campus céljaira megfelelő helyszínt Bécsben, és már tárgyaltak is a helyi hatóságokkal. Hozzátette: ha a szükség úgy hozza, a bécsi campusnak jövő szeptemberre működőképesnek kell lennie. "A CEU be fogja tartani a magyar törvényeket, ezt garantálhatom. A bécsi campust viszont akkor is megnyitjuk, ha marad a jelenlegi helyzet, és ott is lesz oktatás, ahogy a Bard Egyetemen is. Ha nem sikerül megegyezni a magyar kormánnyal, akkor a bécsi campus kiemeltebb szerepet kap és a Bardon tervezett programot is kibővítjük - mindemellett a CEU maradni fog Budapesten" - mondta.

A Reutersnek két tervet vázolt fel. Az első, hogy az 1300 diák marad Budapesten sőt, további 700-at vesznek fel melléjük. A B-terv szerint a 2019-es évfolyam, úgy 500 diák, Bécsben kezdi meg tanulmányait, és az utána következő évfolyamokkal is ez történik, míg a már beiratkozott diákok Budapesten fejezik be tanulmányaikat.

Ignatieff szerint a soron következő két hónap nagyon fontos lesz az egyetem életében, és hozzátette, hogy az Orbán-kormánytól semmilyen arra mutató jelzés nem érkezett, hogy ne sikerülne egyességre jutniuk.

Bizonyos értelemben biztonsági lépés - ezért alapít kampuszt Bécsben a CEU?

Bizonyos szempontból biztonsági szempontból nyitnak kampuszt Bécsben, de bíznak abban, hogy megegyeznek a magyar kormánnyal - mondta a CEU rektorhelyettese az ATV-nek. Ahogy arról korábban beszámoltunk, egyetértési nyilatkozatot írt alá Bécs városa a Közép-európai Egyetemmel egy kampusz létesítéséről.