szerző:
Eduline

Bár nincs PhD-fokozata, sem a Debreceni Egyetem tanáraihoz mérhető tudományos munkássága, mégis díszdoktorrá avatása alkalmából olyan köszöntést kapott a tanévnyitón Mocsai Lajos, amit egy világhírű akadémikus is megirigyelhetne – írta a Népszabadság.

Mocsai Lajos, a Testnevelési Egyetem rektora (b) átveszi Szilvássy Zoltán rektortól a Debreceni Egyetem díszdoktori címét az intézmény tanévnyitó ünnepségén a Főnix Csarnokban
©
Az egyetem vasárnap délelőtt rendezett tanévnyitót a Főnix Csarnokban. Mocsai Lajossal, a Testnevelési Egyetem rektorával kapcsolatban – akit Áder János államfő a múlt hónapban nevezett ki egyetemi tanárrá – elhangzott: a szakember „minden tekintetben megfelel" a díszdoktori cím feltételeinek, és kitüntetése „megkülönböztetett tisztesség az adományozó intézménynek" - írta a Népszabadság.

Mocsait a tanévnyitón a gazdaságtudományi kar dékánhelyettese, Szakály Zoltán méltatta, kiemelve, hogy az új díszdoktor „olyan játékos, edző és oktató, aki a kézilabda hazai és európai mesteredzője, a legsikeresebb magyar kézilabdaedzőként elismert szaktekintély".

A dékánhelyettes kitért rá: az egyetem által adományozható legmagasabb kitüntetésre Mocsai többek közt azzal vált méltóvá, hogy az utóbbi években együttműködött a Debreceni Egyetemmel különböző sporttudományi projektekben.

Ahhoz képest, hogy az egyetem elismert professzorai, oktatói körében az elmúlt hónapokban hatalmas felháborodást keltett az edző kitüntetése, amikor a díszdoktori oklevelet Szilvássy Zoltán, a DE rektora átadta Mocsainak, a csarnokban mégis hosszú, nagy taps tört ki. A professzorok ellenvetéseiről itt olvashattok bővebben.