Felsőoktatás Eduline

Ahol a világ legjobb tanárait képezik: mi a siker receptje?

Elolvasom

Dél-Koreában minden száz jelentkezőből csak öt lehet tanár, Kanadában hat évig tanulnak a leendő oktatók, Észtországban pedig még a diploma megszerzése után is tutoriális rendszerben dolgoznak a pedagógusok. Mi a titka a színvonalas pedagógusképzésnek? És vajon itthon érzékelhető eredményt hozna-e a rendszer átalakítása?

Felsőoktatás Eduline

A kollégiumi ablakból lövöldözött egy debreceni főiskolás

Elolvasom

Air-soft puskával célzott az utcai jelzőtáblákra egy főiskolai hallgató az egyik debreceni kollégium ablakából. Balszerencséjére az esetet az egyik helyi televízió operatőre felvette, a felvételt pedig átadta a rendőrségnek. A hallgató ellen fegyelmi eljárás indítottak, az már most biztos, hogy a kollégiumból kirúgják.

Érettségi-felvételi Eduline

Milyenek az idei ponthatárok? Kiderült, kit vettek fel keresztféléves képzésre

Elolvasom

Pénteken hozták nyilvánosságra a 2011-es keresztféléves felvételi ponthatárait: több mint 7500 hallgató jelentkezett az egyetemek és főiskolák által meghirdetett felsőfokú szakképzésekre, alap- és mesterszakokra. Összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a pontszámítás rendszeréről, a legtöbb hallgatót vonzó felsőoktatási intézményekről!

Felsőoktatás Eduline

A Fidesznél is kiverték a biztosítékot Hoffmann Rózsa tervei

Elolvasom

Jelenlegi formájában nem támogatja a felsőoktatási törvény koncepcióját a Fidesz–KDNP-frakció oktatási munkacsoportja - derül ki a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatási államtitkársága és a munkacsoport között, december 23-án zajlott egyeztetés emlékeztetőjéből, amely a Magyar Nemzet birtokába került. A Népszava pedig arról ír, hogy sem a felsőoktatási, sem a közoktatási törvény koncepciója nem talált támogatásra szakmai és politikai körökben.

Felsőoktatás Eduline

Jogosan kérnek nyelvvizsgát a hallgatóktól az egyetemek?

Elolvasom

„Tavaly végeztem szociológia alapszakon, de a diplomámat nem kaptam meg, mert nem szereztem meg a középfokú nyelvvizsgát. Mivel még nincs diplomám, mesterképzésre sem tudok felvételizni, így fogalmam sincs, mikor végzek az egyetemen. Igazságtalan, hogy míg az osztatlan képzésben tanulóknak öt évük volt a nyelvtanulásra, nekünk erre csak három év jutott” – írta levelében egy fővárosi hallgató. Rossz hírünk van: a felsőoktatási intézmények nem tehetnek különbséget a három- és az ötéves képzések végzősei között. Ha diplomát szeretnének, nyelvvizsgát kell szerezniük.

Érettségi-felvételi Eduline

Felsőoktatási rangsor: ezek az ország legjobb jogi egyetemei

Elolvasom

2010-ben is bejutott a tíz legnépszerűbb képzés közé a jogász szak - több mint ezernyolcszázan szerettek volna bekerülni valamelyik hazai felsőoktatási intézmény jogi karára. Az igazgatási és jogi terület iránt érdeklődő diákok idén is kilenc egyetem és egy főiskola közül választhatnak: a Felvi rangsorában az élen az Eötvös Loránd Tudományegyetem áll.

Felsőoktatás Eduline

MKIK: 70-80 milliárdot vesz ki az állam zsebéből az egyetemi túlképzés

Elolvasom

A felsőoktatási reform során szükséges, hogy a gazdasági élet szereplői megfelelő prognózisokat adjanak a munkaerő-piaci igényekről - mondta Hoffmann Rózsa, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkára kedden Budapesten, azon a vitafórumon, amelyen a készülő felsőoktatási törvényt vitatták meg a gazdasági szereplőkkel.

1
509 510 511 512 513
551