szerző:
Eduline
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Bár egyetemre bekerülhettek nyelvvizsga nélkül a 2020-as felvételin is, a diplomához meg kell szereznetek a bizonyítványt. Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat.

Minden állami ösztöndíjas képzésen záróvizsgázott hallgatónak a képzési idejének másfélszeresén belül be kell mutatnia a nyelvvizsga-bizonyítványát, ugyanis ha addig nem szerzi meg, több százezres fizetési kötelezettsége lesz. Milyen nyelvizsgát fogadnak el a diplomához?

Az alapszakos diplomához általában egy középfokú (B2-es szintű), komplex, államilag elismert általános nyelvvizsgára van szükség, azonban ezt sem szabad készpénznek venni, ugyanis számos szakon van plusz feltétel, például a meglévőn felül egy szakmai nyelvvizsga teljesítése is kötelező lehet. Ezért mielőtt bármilyen nyelvvizsgára jelentkeznétek, feltétlenül nézzétek meg a szakotokra vonatkozó követelményeket.

Hogyan lehet megszerezni a nyelvvizsgát a diplomához? Ezek a lehetőségek

Még mindig égető probléma sok záróvizsgázott hallgató esetében a diploma megszerzése. Ugyanis hiába a sikeres államvizsga, nyelvvizsga hiányában nem vehették kézbe a diplomájukat. Itt vannak a legfontosabb tudnivalók és a lehetőségek is, amelyekről fontos tudnotok.

Segítségül itt van egy lista, ahol megtaláljátok az államilag elismert vizsga­rendszereket működtető vizsga­központokat. Csoportokra bontva láthatjátok például a kétnyelvű, általános nyelvvizsga-bizonyítványt adó vizsgaközpontok listáját, de az egynyelvű, szaknyelvi nyelvvizsga-bizonyítványt adó vizsgaközpontok is a listán sorakoznak. Arról, hogy mi a különbség az egy- és a kétnyelvű nyelvvizsga között, itt olvashattok.

Ha azonban külföldi egyetemre készültök, a nyelvvizsgátoknál már nem elég, ha ezeknek a szabályoknak megfeleltek. Ha német nyelvterületekre vonatkozó követelményekről itt olvashattok, az angolról pedig itt.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!