Szándékosan vontak le pontokat női felvételizőktől egy orvosi egyetemen

2

A Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől.

Forrás: pixabay.com

Az összpontszám tíz, vagy akár húsz százalékát is levonták a női jelentkezőktől a Tokiói Orvosi Egyetemen a felvételi eljárás során – derült ki az intézmény belső vizsgálatából. A felvételi bizottság minden női jelentkező esetében így járt el, a cél az volt, hogy a női hallgatók aránya lehetőleg 30 százalék alatti maradjon - írja a hvg.hu.

hirdetés
hirdetés

Egyes források szerint az egyetem vezetősége azért nyúlt ilyen eszközhöz, hogy megelőzze az orvoshiányt az egyetemi kórházakban - írja a hvg.hu, hozzátéve: az általános vélekedés szerint ugyanis az orvosnők házasságkötés vagy szülés után felmondanak, vagy hosszabb szabadságra mennek, ami előbb-utóbb szakemberhiányhoz vezet. Miután 2010-ben a női hallgatók száma meredeken – 30-ról 38 százalékra – emelkedett, 2011-től komolyabban kezdtek szelektálni a nemek között a felvételizők esetében.

Az eset heves indulatokat váltott ki szinte az összes közösségi oldalon. Abe Sindzó miniszterelnök korábban azt ígérte, kiemelt figyelmet fordít a nők helyzetére a társadalomban, ugyanakkor a születési arány folyamatos csökkenése miatt még mindig nehéz helyzetben vannak a munkavállalás terén - derül ki a cikkből.

A professzor épphogy átvette a díját, el is lopták tőle

Átadták a matematika Nobel-díjaként is emlegetett Fields-érmet. Négy remek kutató professzor, tanár gazdagodott a díjjal. Egyikőjüktől azonban nem sokkal azután, hogy átvette, el is lopták. Caucher Birkar, Alessio Figalli, Peter Scholze és Akshay Venkatesh matematikusoknak ítélte oda a Nemzetközi Matematikai Unió a Fields-érmet, amelyet gyakran a matematika Nobel-díjának is neveznek - írja a 444.hu, hozzátéve: a Rió de Janeiróban zajló nemzetközi kongresszuson szerdán adták át az érmet, amellyel 15 ezer kanadai dollár is járt.

hirdetés

Hozzászólások (2)

Efféle számolási visszásság az ELTE részéről sem volt mindig idegen.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X