Elegük van a bölcsészképzéseket "érő támadásokból", szövetséget alapított négy HÖK-elnök

Megelégelték, hogy az elmúlt években többször megkérdőjelezték a bölcsészképzések "társadalmi és gazdasági hasznosságát", ezért saját szövetséget alapított négy bölcsészkari HÖK-elnök.

"Az elmúlt években folyamatos támadás érte a bölcsész- és társadalomtudományterületen oktatott szakokat, megkérdőjelezve társadalmi és gazdasági hasznosságukat" - olvasható az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem bölcsészkari HÖK-elnöke által létrehozott Bölcsész Hallgatók Szövetségének szerdai közleményében. 

hirdetés
hirdetés

Azt írják, bár a felsőoktatási reformok a műszaki- és természettudományos képzések fejlesztését tűzték ki célul, a humán szakokat "a magas ponthatárok, a lejárató kampányok,és a csekély számú állami ösztöndíjas helyek ellenére a felvételizők továbbra is nagy számban választják".

"A végzettek körében több mint kétharmados a foglalkoztatottság, hiszen a nyelvtudás, a kritikai gondolkodás, a kommunikációs készségek mind-mind olyan kompetenciák, melyek egyre fontosabb szempontként merülnek fel a kiválasztásnál" - olvasható a közleményben.

Kiemelik, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciáján (HÖOK) belül "a negatív tendenciák megállítása érdekében" dolgoznak majd, például foglalkoznak majd a tudományos életpályájával, az ösztöndíjak helyzetével, a tehetséggondozás támogatásával, valamint a tanárképzéssel. "Határozottan kérjük a HÖOK elnökségét, hogy sürgesse meg az évek óta halogatott beavatkozások végrehajtását" - zárul a közlemény.

Mégsem értéktelen a bölcsészdiploma? Ennyit lehet keresni friss diplomásként

Valamelyik bölcsészképzésen szeretnétek továbbtanulni, de kíváncsiak vagytok, milyen fizetésekre számíthattok majd friss diplomásként? Utánajártunk. A Felvi.hu szakkeresőjének segítségével megnéztük, mennyit lehet keresni 2016 legnépszerűbb bölcsészettudományi alapszakjainak elvégzése után a 2014-es diplomáspálya-követési adatok alapján.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Ilyen nincs máshol! hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X