Rétvári szerint nincs baj, egyre többen végeznek az orvosi egyetemeken

3

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára a friss diplomás orvosok számával büszkélkedett. Többen végeznek az orvosi egyetemeken, mint 2010-ben.

Forrás: Túry Gergely

Rétvári Bence kifejtette: míg 2010-ben egy távozó orvos helyére átlagosan 1,2 végzős jutott, a béremelési program beindítása után mára ez már átlagosan 3,6-ra nőtt és ez a pozitív tendencia folytatódni látszik. A 2016 első féléves statisztikához képest 2017 első félévében több mint 15 százalékkal, 175-ről 148-ra csökkent a külföldre távozó orvosok száma. 

hirdetés
hirdetés

Az államtitkár szerint hat év alatt 40 százalékkal emelkedett az orvosi diplomát szerzők száma: míg 2010-ben ezren végeztek, 2016-ban már 1399-en kaptak oklevelet. Ezzel párhuzamosan tavaly "kevesebb mint feleannyi magyar orvos akart külföldön munkát vállalni, mint a szocialisták kormányzásának utolsó évében". 

Nemzetközi összehasonlításban, az OECD 2016-os jelentése szerint Magyarországon 100 ezer emberre 14,5 frissen végzett orvos jut, amely jóval magasabb a 12,3-as EU átlagnál - mondta.

A kormány számos lépést tett, hogy a fiatal magyar orvosok jövőjüket hazájukban képzeljék el - jelezte Rétvári Bence. "A rezidens támogatási programra mintegy 8,2 milliárd forintot fordítottunk, valamint ösztöndíjat indítottunk a hiányszakmákban való elhelyezkedésre." Az elmúlt években az alapellátásra negyven százalékkal több forrást biztosított a kormány, az orvosok 207 ezer forintos alapbér emelésben részesülnek, az ápolók bére pedig 2012 és 2019 között megduplázódik. A mostani béremelésekkel együtt a kormány 2012 óta mintegy 400 milliárd forintot fordított az egészségügyi dolgozók fizetésének növelésére - sorolta.

Ilyen ösztöndíjakra pályázhatnak 2017-ben a rezidensek

Új ösztöndíjra pályázhatnak a rezidensek. Az ösztöndíjasok a szakmai területtől függően havi 100-200 ezer forintban részesülhetnek. Az Egészségügyi Nyilvántartási és Képzési Központ (ENKK) honlapján már elérhető a pályázati felhívás, az ösztöndíjprogramokra 2017. február 6-áig lehet jelentkezni.A szakorvosjelöltek a Markusovszky Lajos-ösztöndíjra, a szakgyógyszerészjelöltek a Than Károly-ösztöndíjra pályázhatnak, amelyek nettó 100 ezer forintot jelentenek.

hirdetés

Hozzászólások (3)

AnonIren

És a végzett orvos utána távozik külföldre, sőt ha belegondolok, hogy mit jelent az, hogy a 10. legnépszerűbb célpont Románia, akkor az sokat elárul az itthoni helyzetről. Nem a számokkal kellene játszani (bár a propagandának az a lényege), hanem elsősorban a munkakörülményeket, a munkabéreket kellene rendezni, akkor talán lenne változás. A mellébeszélés csak ront a helyzeten, mert azt igazolja, hogy a mostani állapotok maradnak, nem akarnak tenni a változásért, csak a kínos magyarázkodásra és a mellébeszélésre képesek.

Reméljük, hogy ezek a frissen végzettek fogják operálni őt, a 4-5 éves szakvizsgára aló felkészülési idejük alatt.

Már megint csúsztat ez a meztelen csiga . Egyre többen végeznek az orvosin (eddig igaz) de a külföldi fizetős diákok miatt akik ha végeznek mennek haza.

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X