CEU: megfelelnek a feltételeknek, nem kell meghosszabbítani a határidőt

4

A CEU teljes mértékben megfelel a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek - írja közleményében az egyetem.

Forrás: AFP / Kisbenedek Attila

Kiemelik: a magyar hatóságok megegyeztek New York állammal a kötendő kétoldalú megállapodás szövegéről. A megállapodástervezet lehetővé tette, hogy a CEU lépéseket tegyen a New York államban folytatott oktatási tevékenység követelményének teljesítésére.

hirdetés
hirdetés

Hozzáteszik, hogy a CEU szeptember 8-án egyetértési megállapodást írt alá a Bard College-dzsal, egy New York Állam Oktatási Minisztériumánál bejegyzett felsőoktatási intézménnyel. A megállapodás, amelyet ma nyilvánosságra hozunk, részletezi, hogy a CEU milyen oktatási tevékenységet fog folytatni New York államban.

"Az egyetértési megállapodás aláírása óta a CEU saját létesítményekkel rendelkezik a Bard kampuszán. A CEU és a Bard College közös programját, amelyben a CEU és a Bard oktatói tanítanak, New York Állam Oktatási Minisztériuma regisztrálta" - írják.

A CEU szerint teljes mértékben megfelelnek a magyar hatóságok és New York állam közötti megállapodásban meghatározott, az Egyesült Államokban végzett oktatási tevékenységről szóló követelményeknek.

A CEU felszólítja a magyar kormányt, hogy írja alá a megállapodást, és küldje tovább a Parlamentnek jóváhagyásra. A megfelelési határidő meghosszabbítása, amelyet ma az Országgyűlés elfogadott, az Egyetemet és a magyar tudományos közösséget feleslegesen teszi ki még egy év jogbizonytalanságnak.

 

Megszavazták a törvénymódosítást: egy év haladékot kaptak a külföldi egyetemek

A parlament 2019. január 1-jéig meghosszabbította azt a határidőt, ameddig a külföldi felsőoktatási intézményeknek teljesíteniük kell magyarországi működésük feltételeit. A Ház 118 igen, 31 nem és 1 tartózkodás mellett döntött kedden a felsőoktatási törvény módosításáról a kormány kezdeményezésére.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (4)

abracadabra

Összegzem a gyengébbek kedvéért az eseményeket: Március 2017 - a kormány úgy dönt új szabályokat kell bevezetni a külföldi egyetemek működésével kapcsolatban. Április 2017 - a CEU-nak leesik hogy ezek irreális elvárások (szövetségi szintű szerződést követel a kormány) meg kampuszt is létre kell hoznia Amerikában. Junius 2017 - a magyar kormány beletörődik hogy Trumppal nem tud egyezkedni, ezért New York állam vezetésével kidolgoz egy egyezményt. Már nem követeli a kampuszt, csak hogy legyen valamiféle oktatási tevékenység USA-ban. September 2017 - CEU megörül, csinál egy közös képzést a Bard College-dzsal. Azt hiszi teljesitette a feltételeket. Oktober 2017 - a kormány időt kér :)

Annak idején a CEU vezetői elve azzal kezdték a kifogásaikat, hogy rövid a határidő. Most kaptak még egy évet arra, hogy komplettírozzák magukat. Akkor mi a hézag?

   

Te valami fizetett troll vagy? Akik itt lejáratták magukat az a kormány volt, de beleszaladtak a ***erdőbe keményen.

Hát ezért kár volt komoly embereknek lejáratniuk magukat, tüntetni, demonstrálni! Valami persze volt a kormány felvetésében, mert az egyetem csak most próbál majd megfelelni az amerikai követelményeknek, mert kiderült eddig ott nem folytatott oktatási tevékenységet.

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X