Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Újabb kollégiummal tömik ki az NKE-t

1

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem hosszú évek óta a kormány kedvencének számít, több tízmilliárd forintnyi uniós és költségvetési forrást öntöttek eddig a fejlesztésekbe. Következik a bővítő beruházás második üteme, itt is megmutatkozik, hogy előnyt élvezhetnek a hallgatók a többi intézmény fiataljaival szemben.

Forrás: Ludovika Campus - látványtervek

2013-ban kezdődött az egykori Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemből kialakított NKE költözttetése a Ludovika tér környékére, valamint a meglévő épületek felújítása és az egyetem bővítése. Az eddigi rendelkezések szerint legalább 80 milliárd forint forrást fordítottak az egyetem működtetésére és a Ludovika-projekt megvalósítására, utóbbi közel 60 milliárd forint volt.

hirdetés
hirdetés

Hogy mekkora ez a támogatás? A kormány idén nagyjából 200 milliárd forintot fordít a felsőoktatásra, melyen minden intézmény osztozik. Az NKE az évek során lényegesen nagyobb szelethez jutott, akkor is, ha fentebbi 80 milliárdot leosztjuk a működésének 4 évére.

Kevesebb fát vágatna ki a közszolgálati egyetem az Orczy-parknál

Az egyetem terjeszkedése folytatódik az Orczy-parknál, a fakivágások miatt azonban felszólaltak a civilek is, az egyetem ezért mérsékelné a zöld környezet irtását. A Nemzeti Közszolgálati Egyetem 2012-ben elindult pályája óta folyamatos terjeszkedésben van.

Pénteken megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a Ludovika-projket második üteme folytatódik az ősztől. A következők létesülnek majd:

 • Hadtudományi és honvédtisztképző speciális bentlakásos képzési központ
  • 700 személyes kollégium
  • 66 speciális terem
  • 52 tanterem
  • 454 ember - köztük oktatók, kutatók - irodai elhelyezését kell megoldani a meglévő ingatlanokat figyelembe véve
  • 500 ezer kötetes könyvtár
  • Speciális és egyéb termek (minősített, katonai, egészségügyi, nemzetbiztonsági)
  • Egy alakulótér
 • A katasztrófavédelmi speciális képzési központ
  • 220 személyes kollégium
  • gyakorló őrs
  • speciális tantermek
  • 60 ember irodai elhelyezését kell megoldani a meglévő ingatlanokat figyelembe véve

Érdekesség, hogy az NKE már "kapott" egy 600 fő befogadására alkalmas kollégiumot, ami eredetileg nem tartozott a projekthez. A megépítéséhez szükséges 6 milliárd forintot a kormány adta. Az egyetemen 2014-ben valamivel több mint 10 ezer hallgatója volt, a korábbi, már meglévő kollégiumi férőhelyeket nem számítva 1520 új férőhelye lesz az NKE hallgatóinak, így hallgatóarányosan az egyik legjobban ellátott lesz az országban.

Hiába a milliárdos támogatás? Kevesebb hallgatót vehet fel a közszolgálati egyetem

A kormány milliárdos támogatása és a folyamatos bővítések ellenére is egyre kevesebb hallgató jelentkezik a Nemzeti Közszolgálati Egyetemre, ahol most csökkentették az államilag finanszírozott helyek számát is. Megjelent a Magyar Közlönyben, hogy a 2016-os felvételi időszakában összesen 1802 államilag finanszírozott hallgatót vehet fel a Nemzeti Közszolgálati Egyetem a kormány határozata szerint.

Eközben a HÖOK súlyos problémákat tárt fel az ország felsőoktatási intézményeinek kollégiumi ellátásában. Míg a legnagyobb problémát a hallgatók számára az ország számos pontján a férőhelyhiány jelenti, az NKE ebben - kormányzati támogatással - úgy tűnik, jóval könnyebb helyzetben van.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (1)

Új hozzászóláshirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X