Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Szabálytalannak minősítette a szegedi egyetem a túlkoros hökelnök megválasztását

Jön a per?

Török Márk egy 2007. évi tandíjellenes szegedi tüntetésen, fiatal korában.
Török Márk egy 2007. évi tandíjellenes szegedi tüntetésen, fiatal korában.
Forrás: MTI / Németh György

Ahogy arra számítani lehetet, miután a Szegedi Tudományegyetem jelezte, hogy elfogadják és alkalmazzák az Emberi Erőforrások Minisztériumának jogértelmezését, megsemmisítették a 2015. szeptemberi EHÖK-elnökválasztás eredményét, így a 12 éves hökös pályafutással bíró Török Márknak megszüntetik elnöki mandátumát. Szerdán beszámoltunk arról, hogy egy szeptember 1-én hatályba lépett jogszabály szerint csak olyan viselhet hallgatói önkormányzati tisztséget, aki még nem töltött ki négy évet hökösként.

hirdetés
hirdetés
Kapcsolódó cikkeink
Évtizedes höközés után léptethetik le a szegedi HÖK-vezért
Ragaszkodik a szegedi HÖK a túlkoros elnökéhez
Tele van a szegedi hök túlkoros vezetőkkel

Az SZTE Rektori Hivatala szerint is összesen kell számítani a négy évet, ezt az EKINT alkotmányjogi elemzőintézet is megerősítette a témát feldolgozó Átlátszó Oktatásnak. Az SZTE EHÖK még szerdán jelezte, hogy amint megkapják a rektori határozatot, a bírósghoz fordulnak, ugyanis szerintük nem lehet olyan törvényt bevezetni, amely visszaható hatályú, vagyis a szeptember 1. előtti kitöltött éveket nem kell számításba venni. Ez alapján Török Márk egészen 2019-ig elnök maradhatna, 33 évesen.

Egy esetlegesen elindított pernek halasztó hatálya van, vagyis a jogerős bírósági döntésig Török Márk hivatalában is maradhat.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X