Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

A kormányközeli alapítvány vezetője ezzel pályázik a Corvinus élére

A kormányközeli Századvég Alapítvány elnöke, Lánczi András az egyedüli pályázó a Budapesti Corvinus Egyetem rektori posztjára. A vs.hu megszerezte az egyetem politikatudományi intézetvezetőjének pályázatát.

Forrás: Stiller Ákos

Lánczi a portál szerint azt írja, hiba volt az egyetemhez vonni a kertészetis karokat – ezeket nemrég elvették az egyetemtől, sokan tiltakoztak emiatt. Szerinte az egyetem költségvetése instabillá vált, aminek egyik oka az állammal való feszült viszony. Mint írja, ezen a 2010-es kancellári rendszer bevezetése enyhített.

hirdetés
hirdetés

Ezután felsorolja az egyetem feladatait. Ezek szerinte a magyar állam fenntartásában való részvétel, az elit utánpótlásának biztosítása és hogy olyan szakembereket képezzenek, akik értik, hogy „egy adott világtörténelmi helyzetben mi számít fontosnak és mi nem”.

Lánczi szerint a Corvinusnak a tudásteremtés eszményét kell szolgálnia: olyan tudást nyújtani, ami a hozzájárul „az ember megélhetéséhez és emberi mivolta kibontakoztatásához” – írja a portál.

A cikk szerint a leendő rektor közigazgatási- és jogi kart is indítanak a BCE-n, de más, nem megnevezett karokat is szeretne létrehozni. Lánczi előtt követendő példa a londoni Business School of Economics, a francia ENA, a német Hertie School of Govarenance, és a térség vezető egyetemét hozná létre.

Komoly bevételekre számít abból, hogy az önkormányzatok majd hatástanulmányok készítésével bízzák meg az egyetemet. Szeretne békét az egyetemen, többek közt az egyetem és a fenntartó – tehát az állam – közti viszonyt javítani, a pályázat szerint pedig ehhez olyan vezető kell, akinek megfelelő külső kapcsolatrendszere van.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X