Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Friss felsőoktatási rangsor: öt magyar egyetem képzései a legjobbak között

4

Öt magyar egyetem került fel a brit Quacquarelli Symonds legfrissebb, 2013/2014-es tematikus világrangsorára. A legjobb eredményt az idén is a Közép-európai Egyetem (CEU) politikatudományi és filozófiai képzése érte el, amely a világ száz legjobbja közé jutott.

Nyilvánosságra hozták a Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb tematikus felsőoktatási rangsorait. A brit cég öt - társadalomtudományi, bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi - képzési terület harminc oktatási programját vizsgálta, a rangsorok elkészítéséhez a munkáltatói és az akadémiai szféra értékelését, valamint a tudományos munkák idézettségét és számát használták fel. 

A CEU és a szegedi egyetem az élen

hirdetés
hirdetés

A magyarországi egyetemek közül öt intézmény - a CEU mellett a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem - oktatási programjai kerültek fel a kétszázas tematikus rangsorokra.

A legjobb eredményt a CEU érte el, amelynek filozófiai képzését - csakúgy, mint egy évvel korábban - az 51-100. helyre sorolták a QS kutatói, ahogy az intézmény politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok képzése is az 51-100. helyig jutott. A modern nyelvtudományi képzések rangsorában a Szegedi Tudományegyetem a 101-150., míg a Debreceni Egyetem a 151-200. helyet szerezte meg.

Reálterületen is jó eredmények születtek: az Eötvös Loránd Tudományegyetem a matematikai képzések listáján a 151-200., a Műegyetem pedig az informatikai és építőmérnöki képzések rangsorában szerezte meg a 151-200. helyezést.

A magyar egyetemek a Quacquarelli Symonds intézményi világrangsorában is évről évre szerepelnek: a legutóbbi, 2013 szeptemberében nyilvánosságra hozott listán a szegedi egyetem az 501-550., az ELTE az 551-600., a Debreceni Egyetem a 601-650., míg a Budapesti Corvinus Egyetem a 651-700. helyen végzett.

A Cambridge, a Berkeley és a Stanford vezet

A világ vezető egyetemei közül a Cambridge tarolt a QS tematikus listáin: a harminc tematikus rangsor közül 27-ben jutott a legjobb tíz közé. Hasonló eredményt ért el a Berkeley és a Stanford, amely 26-26 listán szerzett top 10-es helyezést, az Oxford 25, a Harvard 24, a Massachusetts Institute of Technology 17, a szingapúri nemzeti egyetem és az UCLA 11-11, a Yale és a Princeton 10-10 rangsorban vezet. A HVG 2013-as egyetemi rangsorát itt nézhetitek meg.

Tetszett a cikk? Kövess minket a Facebookon is, és nem fogsz lemaradni a fontos hírekről!

hirdetés

Hozzászólások (4)

János Mizsei

Nagyon jók a patinás magyar egyetemek (BME, SOTE, ELTE...), egyértelműen az élvonalban vannak. Ha még vennénk néhány Nobel díjast, mondjuk kevesebb focipálya nyitása árán, akkor formálisan is bekerülnénk a legjobbak közé, de ettől persze nem lennénk jobbak. Én inkább ösztöndíjra költenék, hogy ne kelljen pénzt keresni a hallgatóknak.

Volt alkalmam a Berkeley egyetemen előadások hallgatására. Hajszálpontosan ugyanazt az elektronikát tanítják, mint mi. Csak jobban figyelnek a hallgatók, mert ha nem végeznek időre, akkor elküldik őket.

a hazafi

"jó eredmények születtek"
Ez jó eredmény? Egyik egyetemünk sincs a legjobb 500-ban. Örülnünk kellene?
" világrangsorában is évről évre szerepelnek"
A telefonkönyvekben is benne vagyunk, annak is örülni kellene?
Eh.
A legjobbaknak persze gratula így is...

emhem

miért fáj ennyire belinkelni a ranglistát?!

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

HVG Állásbörze hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X