Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Tücsökszak": beszólt a bölcsészeknek és a tanároknak az iparkamara elnöke

10
Forrás: Túry Gergely

A felsőoktatásnak is jót tesz, ha a kamara és a gazdaság ott megjelenik - mondta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Népszabadságnak adott interjúban. A kamara is részt vesz a január 21-én alakult felsőoktatási kerekasztal ülésein, amelynek tagja a Magyar Rektori Konferencia (MRK) és a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) is.

hirdetés
hirdetés

Parragh László szerint fönntarthatatlan, hogy van olyan főiskola, ahol felére csökkent a hallgatói, és változatlan maradt az oktatói létszám. A felsőoktatásban szerinte 550 ezer férőhely van, a tényleges létszám azonban csak 320 ezer. A kapacitás-felesleget le kellene építeni - mondta.

Hozzátette: nem örül annak, hogy 2012-ben és 2013-ban drasztikusan csökkent a felvételizők száma, de annak igen, hogy sokan látják: "a gazdaság nem akarja rátenni a mancsát a szerencsétlen egyetemekre", és a "társadalom megértette a változtatás szükségességét".

Elmondta: őt senki nem fogja meggyőzni arról, hogy ma az andragógia az egyik legfontosabb szak. "Szerintem azért választják sokan, mert az a legegyszerűbb. Ha oda bejutok, bármi lehet belőlem. Ez az a tücsökszak" - tette hozzá. Azon a tizenhat szakon, amelyeken a kormány eredetileg egyetlen állami ösztöndíjas helyet sem akart biztosítani, végül ponthatárokat húztak: aki ezeket eléri, állami ösztöndíjas képzésre kerülhet be. A teljes listát itt találtátok, a kommunikáció szakról itt, a jogász, nemzetközi tanulmányok, andragógia és közszolgálati szakról pedig itt olvashattok.

Arra a felvetésre, hogy a diplomás munkanélküliség jóval kisebb, mint az alacsonyabban képzetteké, így a felsőoktatásra fordított közpénz megtérülése magas, azt válaszolta: "az érvelés második szintjéig már kevesen jutnak el, vagyis odáig, hogy hány recepciós van felsőfokú végzettséggel? Az örök érvényű dolog, hogy a felsőoktatás adja a legnagyobb esélyt az elhelyezkedésre. A diplomának sok előnye van. Kérdés az, hogy ez társadalmilag megfinanszírozható-e. Szerintem a büdzsének korlátja van" - tette hozzá.

Arról, hogy természettudományt, matematikát, társadalomtudományt, magyart csak heti egy órában tanulnának a szakiskolások szeptembertől, Parragh azt mondta: megállapodtak a kormánnyal, hogy maximum egyharmad közismereti, minimum kétharmad a duális, szakmai képzés. "Ha három évre van forrás, akkor az optimális az, hogy az asztalos tanuljon meg fűrészelni" - mondta.

"A szakképzésben is azt csinálták, amit kértünk. A felnőttképzésben azt tervezik megtenni, amit kérünk. Az, hogy a felsőoktatásban a diót elkezdte feltörni a kormány, szintén jó" - tette hozzá. Hosszabbak és drágábbak lesznek a felnőttképzési tanfolyamok szeptembertől: a legfontosabb tudnivalókat itt találjátok.

Parragh szerint azok ellenezték a szakképzés átalakítását, akik "egzisztenciálisan kötődtek a régi rendszerhez". "Ha a szakképzésben négy évről három évre csökkentjük a képzési időt, akkor egynegyednyi kapacitást feleslegessé teszünk a rendszerben, ahol eleve kapacitásfelesleg van. Ha kivisszük az iskolából a gyakorlati képzésre a gyereket, akkor megint felesleget teremtünk az iskolában.

Ha átalakítjuk a struktúrát, és azt mondjuk, hogy a gyakorlati-szakmai képzés hosszabb legyen, az elméleti képzés pedig rövidebb, kapacitást szabadítunk fel. Így be lehet zárni néhány iskolát, és el lehet küldeni néhány ezer pedagógust. Pontos számaink vannak erre vonatkozólag" - tette hozzá. Idén majdnem háromezer tanár döntött munkája befejezése mellett a kötelező nyugdíjazás miatt: erről itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (10) , melyek közül a legfrissebbek:

pazola1

Orulnek neki, ha ez lenne a cel tenyleg:

http://www.penzcentrum.hu/karrier/johet_a_teljes_elethosszig_tarto_tanulas_ez_az_uj_kormanystrategia.1042884.html

de nyilvanvalo, hogy a fidesznek nem kellenek gondolkodni kepes tomegek (egyenek se persze), igy sajnos ez a link a kamu, es a cikk az, ami a most hatalmon levo elvtarsak elkepzeleseit tukrozi.

Kar ezert az orszagert, de jo hir, hogy most mar barhova is menekul el a magyar, talal mas magyarokat.

Anett Weinzierl

Tisztelt Uram! Nagy baj, ha Ön szerint az andragógia tücsökszak, miután felnőtteket oktatni teljesen máshogy kell, mint gyerekeket. Nagyon nem mindegy, ki, és hogyan tanítja őket!

Peters Rafael

parragh elvtárs és műintézete felesleges megszűntetése kívánatos és gazdaságos az országnak sokkal több kiművel főre van szüksége, hogy nem tudják őket használni az az ilyen idiótáknak köszönhető aki még élősködő is sohasem termelt semmit csak szart

Varga Zoltán

A Magyar Narancsban nemrég megemlékeztek Parragh László pályafutásáról. Aki azt elolvasta, az a helyén kezeli a továbbiakban az ő megnyilatkozásait.

Szabados Tamás

A kamarának is jót tenne, ha piaci versenyben kéne helyt állnia, és nem a vállalkozóktól adóként behajtott 5000 Ft-okból élnének, mint Marci Hevesen. Mert jelenleg egy általa és a csókosai által nyújtott olyan "szolgáltatásért" fizetünk, amit nem veszünk igénybe, bár fizetünk érte.

Szeicz János

Az ilyen politikának az alapelve: minél rosszabb, annál jobb.A hatalmi rendszerek nem szeretik az önálló véleményalkotásra képes, gondolkodó, kiművelt emberfőket, nekik könnyen terelgethető bégető bárányokra van szükségük. Miközben a világon a tudástársadalom kialakulása zajlik, mi erős nemzeti öntudattal leküzdjük magunkat a perifériára és még csodálkozunk is azon, hogy ily módon gyarmattá silányodtunk. Oktatásunk valódi gyengesége, hogy képtelenek vagyunk politikailag tisztán látó, érett, nem manipulálható állampolgárokat képezni.

Pikli

Miért ilyen ostoba mindenki, aki belenyúlhat az oktatásba?
Egyébként nem értem ezt a tücsökszakozást sem. Az emberek nem aszerint élnek, hogy mi tenne jót egy gazdaságilag és minden más téren is alaposan elszúrt országnak, hanem álmaik vannak, céljaik, vonzalmaik, beállítottságaik. Nem aszerint választok szakot, hogy ,,úúú, az országnak most erre meg erre van szüksége", hanem aszerint, hogy az én tudásvágyamat mi elégíti ki, és mi visz közelebb az ÉN céljaimhoz. Nem az a tücsökszak, aminek a végzettjeire nincs szüksége az országnak - az a tücsökszakos, akinek gőze sincs, mit kezdjen majd a diplomájával...
Vicces, hogy fölényeskednek és megmondják, milyen gyökér az új generáció, de tényleg, milyen tudásuk lesz így a középiskola végére? A tesit nem akarják betenni kötelező érettségi tárgynak? Lehetne kötelező az emelt szintű tesi például Politológiára. Irodalom meg nem is kell, már kimen a divatbó'!

Soukup Lajos

"Parragh László szerint fönntarthatatlan, hogy van olyan főiskola, ahol felére csökkent a hallgatói és változatlan maradt az oktatói létszám." I
Ilyenkor örülhet Parragh úr, hogy a kormány totális médiafölénye miatt senki sem fogja az orra alá dörgölni, hogy arról az apróságról megfeledkezett, hogy miközben 1992–2004 között az hallgatólétszám közel háromszorosára nőtt, addig az oktatólétszám csupán mintegy negyedével növekedett. Lásd: Educatio 2007/3 Polónyi István: egyre többet, egyre kevesebben? pp. 366–379.

Papp Csilla

Látszik, hogy nem tudja. mit kell csinálni egy asztalosnak, milyen gépekkel kell dolgoznia, azoknak a működését hogy fogja megtanulni, ha még olvasni se tud rendesen. Vagy pl. ha külföldre akar menni dolgozni, hogy fogja megtanulni az adott idegen nyelvet, ha még magyarul se tud rendesen beszélni?!

Czopyk Erzsébet Gabriella

Arról, hogy természettudományt, matematikát, társadalomtudományt, magyart csak heti egy órában tanulnának a szakiskolások szeptembertől, Parragh azt mondta: megállapodtak a kormánnyal, hogy maximum egyharmad közismereti, minimum kétharmad a duális, szakmai képzés. "Ha három évre van forrás, akkor az optimális az, hogy az asztalos tanuljon meg fűrészelni" - mondta.

ÉS MARADJON BUNKÓ???

Új hozzászóláshirdetés

Felsőoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X