Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Visszadobta az Alkotmánybíróság a hallgatói szerződésekről szóló rendeletet

3
Forrás: túry

Alkotmányellenesnek minősítette és megsemmisítette az Alkotmánybíróság (Ab) kedden az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződés lényeges tartalmát szabályozó kormányrendeletet, a testület szerint a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény alkotmányellenesen adott felhatalmazást a kormánynak arra, hogy ezt rendeletben határozza meg. Ez lett volna Európa legszigorúbb hallgatói szerződése, hasonló rendszer egyedül Fehéroroszországban működik, de még ott is puhábbak a szabályok, mint itthon lettek volna - a témáról bővebben itt olvashattok.

hirdetés

A testületnél az alapvető jogok biztosa kezdeményezte a nemzeti felsőoktatásról szóló törvény egyes rendelkezéseinek, továbbá a 2012. augusztus elsején hatályba lépő, az állami ösztöndíjas hallgatókkal kötendő hallgatói szerződésekről szóló kormányrendelet megsemmisítését.

Időben szóltak
Szabó Máté ombudsman a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) kérésére fordult Alkotmánybírósághoz - mondta az MTI-nek Nagy Dávid, a HÖOK elnöke, aki szerint ezt a procedúrát elkerülhette volna az oktatási államtitkárság, ha már korábban is hallgattak volna rájuk.

A törvény kifogásolt szabályai felhatalmazzák a kormányt arra, hogy rendeletben határozza meg a hallgatói szerződésekre vonatkozó szabályokat. A kormányrendelet ennek megfelelően részletesen rendelkezik a hallgatói szerződések tartalmáról, a felek jogairól és kötelezettségeiről, valamint a szerződés megsértésének következményeiről. A szabályozás szerint az ösztöndíjas hallgatók az oklevél megszerzését követően kötelesek húsz éven belül a tanulmányi idő kétszeresének megfelelő időtartamban hazai munkaviszonyt létesíteni és fenntartani.

Az Alkotmánybíróság megállapította, hogy a hallgatói szerződések szabályozása közvetlen hatással van az érintett hallgatók felsőoktatásban való részvételhez fűződő jogára, és a felsőoktatás állami támogatásának is lényeges elemét jelenti.

A testület kifejtette azt is, hogy a hazai munkaviszonyra kötelezés közvetlenül érinti a foglalkozás szabad megválasztásához fűződő jogot, ideértve a munkavállalók szabad mozgásához való jogot is. Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni, ezért az Alkotmánybíróság a kormányrendeleti szabályozásra adott törvényi felhatalmazást, és az annak alapján alkotott kormányrendeletet megsemmisítette. Így a kormányrendelet nem lép hatályba.

A határozathoz Bragyova András alkotmánybíró párhuzamos indokolást, Balsai István, Lenkovics Barnabás, Pokol Béla, Szalay Péter és Szívós Mária alkotmánybírók pedig különvéleményt csatoltak.

Hozzászólások (3)

Adóbubus

Az írás - már megint - félretájékoztat!

Nem a törvény ütközik az alaptörvény egyes rendelkezéseibe, hanem az, hogy a Kormány kapott felhatalmazást egy végrahajtási rendelet megalkotására.
Ez azt jelenti, hogy a "hallgatói szerződések" nem szűntek meg, hanem azt, hogy a hatályos törvény szerint kell eljárni és ehhez - merthogy egyértelmű szabályokat tartalmaz - nem szükésges kormányrendelet!

Azzal én is egyetértek, hogy az állami pénzen kiképzett diplomások egy ideig ne vállalhassanak másutt munkát, nem ezért fektetett be az állam a képzésükbe.

A Hvg beledöglene ha legalább egyszer igazat mondana?! A zsiballib Hvg-nek csak egy érdeke van: szidalmazni a kormányt bármi áron és minden mondatával!

Hvg! A qrva anyátokat!

Gabor22

Akkor most ez azt jelenti, hogy a hallgatói szerződés megszűnt ??? Vagyis idén szeptembertől nem kell aláírnia senkinek sem, aki államilag támogatott képzésre nyer felvételt ??

effy

"Mindezt az Ab szerint törvényben kell meghatározni [...]" na mindjárt mennek és elfogadnak erről egy törvényt a parlamentben.
jaj de jó idén végzősnek lenni. nem elég a sok változtatás, kitolás, még tovább kavarnak.

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X