Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Diákok ezrei tűnnek el az egyetemekről: hárommillióért nem akarnak tanulni

Forrás: MTI Fotó: Marjai János

Drasztikusan csökkent a brit felvételizők száma az eddigi háromszorosára emelkedő tandíjak miatt. Idén 50 ezerrel kevesebben jelentkeztek alap- és mesterképzésre, mint egy évvel korábban – számolt be a The Telegraph.

hirdetés

Tavaly 597 ezer diák felvételizett brit egyetemekre, idén azonban már csak 548 ezren adták be a jelentkezésüket. Ez 8 százalékos csökkenést jelent a 2011-es jelentkezési statisztikákhoz képest, ekkora visszaesésre nem volt példa az elmúlt évtizedekben.

Még nagyobb arányban csökkent a külföldi jelentkezők száma: míg tavaly 46 ezer, idén kevesebb mint 40 ezer külföldi diák felvételizett brit egyetemre – ez 13 százalékos visszaesés.

„Egyértelműen a kormány drasztikus intézkedése ijesztette el a diákokat a továbbtanulástól: van olyan egyetem, ahol szemeszterenként 9000 fontba, azaz majdnem 3 millió forintba kerül majd egy félév szeptembertől” – mondta Sally Hunt, a brit egyetemi és főiskolai unió vezetője. Az sem biztos, hogy befejezi az egyetemet Nagy-Britanniában, akit már felvettek – összefoglalónkat itt olvashatod.

(x)

Hogyan lehetsz főiskolás, ha nincs 280 pontod?

A BKF lehetőséget kínál számodra, hogy ősztől Te is diplomát adó képzésben tanulhass. Akkor is, ha nincs 280 pontod. Tudj meg többet!  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő

Felsőoktatás hirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

OKJ-s képzés hirdetés

Idén érettségizel?

Iratkozz fel ÉRETTSÉGI-FELVÉTELI HÍRLEVELÜNKRE!

Iratkozz fel e-mail címeddel

vagy

Csatlakozz Facebookkal:

Már feliratkoztam »
Bezárás

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X