Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

Mennyit lehet keresni egyetemi diplomával?

Forrás: Túry Gergely

A napokban hozták nyilvánosságra az Egyesült Államok gazdaságkutató intézetének (National Bureau of Economic Research) legfrissebb felmérését, amelyben a legmagasabb órabért ígérő szakmákat rangsorolták a Yale közgazdászprofesszorai.

hirdetés
hirdetés

Az adatok szerint jelenleg a közgazdászok keresnek a legjobban az Egyesült Államokban: a képzett szakemberek átlagos órabére 43 dollár, azaz 9500 forint – írja a Huffington Post. A lista második helyén a villamosmérnökök állnak, akik óránként 42 dollárt, vagyis 9200 tehetnek zsebre.

A gépészmérnökök is igen jól keresnek az adatok szerint: az ő órabérük 41 dollár, azaz 9000 forint. A pénzügyi, matematikai és könyvelői végzettséggel rendelkezők sem panaszkodhatnak: ők átlagosan 36-38 dollárt, azaz 8000-8400 forintot kapnak óránként.

A top tízes listán ezen kívül a informatikusok, a politikusok, valamint a marketing és üzleti végzettségűek szerepelnek. Hogy mennyit kereshetsz diploma nélkül külföldön, arról itt olvashatsz bővebben.

A magyarországi kezdő bérek

Nettó 130 ezer forint – átlagosan ennyit keres az a frissdiplomás, aki a hároméves alapképzés után nem a továbbtanulást választja, hanem dolgozni kezd. Az Educatio Nonprofit Kft. legfrissebb kutatási adatai szerint a BA- és a BSc-diplomások keresete jóval elmarad a hagyományos, négy- vagy ötéves képzésben oklevelet szerzett pályakezdők bérétől, az egyetemi végzettségűek például havonta átlagosan nettó 165 ezer forintot keresnek. A részletekről itt olvashattok.

hirdetés
hirdetés
hirdetés

Hozzászólások (0)

Új hozzászóláshirdetés

Nyelvoktatás hirdetés

Felnőttképzés hirdetés

hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X