Ez a cikk több mint egy éve frissült utoljára, ezért lehetséges, hogy a tartalma már elavult. Használd a cikk alján lévő kulcsszavakat vagy a keresőt a frissebb anyagok eléréséhez.

"Köszönöm, hogy kiállnak mellettem" - tapssal fogadták a SOTE rektorát

Délután ötkor kezdődött, negyedóra múlva véget is ért a rezidensszövetség és a hallgatói önkormányzatok által szervezett szimpátiatüntetés a Semmelweis Egyetem Üllői úti campusán - az eduline tudósítója szerint körülbelül két-háromszáz egyetemista és oktató gyűlt össze, hogy meghallgassa Tulassay Tivadart, aki vasárnap délután mondott le a SOTE rektori posztjáról. A résztvevők percekig tartó tapssal fogadták az egyetem vezetőjét.

Forrás: Túry Gergely

„Soha nem voltam még így meghatva, köszönöm szépen, hogy ebben a helyzetben erőt adnak, és azt fejezik ki, amit az egyetem, a szenátus és én képviseltem az elmúlt években és az elmúlt napokban” – emelte ki Tulassay Tivadar rektor rövid beszédében.

hirdetés

Körülbelül két-háromszáz egyetemista és oktató gyűlt össze a Semmelweis Egyetem rektori hivatalának kertjében, percekig tartó tapssal fogadták az egyetem vezetőjét. Az eduline tudósítójának több hallgató azt mondta, azért mentek el a szimpátiatüntetésre, mert elismerik a rektor munkáját, és nem gondolják úgy, hogy a szenátus jogtalanul vonta vissza Schmitt Pál kisdoktori címét.

Lódi Csaba, az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinika orvosa is felszólalt, ő úgy fogalmazott, a szenátus az egyetemi autonómiát gyakorolta múlt héten, amikor úgy döntött, visszavonja Schmitt Pál doktori címét. Hozzátette: mindannyian sajnálják, hogy a politika miatt Tulassay Tivadar nem tudta "méltóképpen lezárni a munkáját".

A szervezők - az egyetemi hallgatói önkormányzat, a rezidensszövetség és a semmelweises hallgatók - arra kérték a résztvevőket, hogy senki ne hozzon magával transzparenseket, a biztonsági őrök nem engedték be a campusra azokat, akiknél táblákat találtak. A szimpátiatüntetésre elment Papp Magor, a Magyar Rezidenszövetség elnöke, az egyetem hallgatói önkormányzatának elnöke, valamint a Hallgatói Hálózat több tagja is.

Forrás: Túry Gergely

"Egyedül, mint az ujjam"

Tulassay Tivadar vasárnap délután jelentette be, hogy azonnali hatállyal lemond rektori posztjáról. Döntését azzal indokolta, hogy úgy érzi, az erőforrás-minisztérium magára hagyta az egyetemet Schmitt Pál plágiumügyének kezelésében, ezt a rektor a személye és az intézmény iránti bizalmatlanságként értékelte.

Hozzátette: Réthelyi Miklós miniszterrel már az államfő disszertációját vizsgáló bizottságának munkája idején közölte, hogy a jelentésről állásfoglalást kér majd, a tárcavezető ennek ellenére felbontatlanul küldte vissza a dokumentumot a rektori hivatalba. Ekkor mérlegelnie kellett, hogy zuhan-e tovább az egyetem – Schmitt Pál plágiumügye miatt egyébként is megtépázott – presztízse.

Tulassay Tivadar rektor
Tulassay Tivadar a szenátus döntésének bejelentése után. Idő előtt lemond posztjáról
Forrás: Fülöp Máté

A Semmelweis Egyetem doktori tanácsa csütörtök reggel kezdeményezte a hétfőn lemondott államfő kisdoktori címének visszavonását, a végső döntést néhány órával később a szenátus mondta ki. A rektor azt mondta, etikailag, szakmailag és jogilag is magáénak érzi a szenátus határozatát.

Tulassay Tivadar

1974-ben szerzett summa cum laude minősítésű általános orvosi diplomát a Semmelweis Orvostudományi Egyetemen. 1992-ben neonatológus, 1999-ben hipertonológus, 2002-ben nefrológus szakorvosi képesítést szerzett. 1978-ban az egyetem I. Számú Szülészeti-Nőgyógyászati Klinika Perinatális Intenzív Centrumában kapott tanársegédi állást, majd 1983-ban átkerült az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikára, ahol később osztályvezetőként dolgozott, majd 1992-ben megkapta tanszékvezetői, ill. egyetemi tanári kinevezését.

1985 és 1986 között tanulmányutat tett a berlini Humboldt Egyetemen. 1990-ben a SOTE Általános Orvostudományi Karának dékánhelyettesévé választották, ezt a tisztséget 1995-ig viselte, amikor az egyetem általános és klinikai rektorhelyettese lett. 2003. július 1-jén vette át a Semmelweis Egyetem rektori pozícióját. 1997 és 2000 között Széchenyi professzori ösztöndíjjal kutatott.

1983-ban védte meg az orvostudományok kandidátusi, 1990-ben akadémiai doktori értekezését. 1994-ben habilitált. Az MTA I. Számú Klinikai Bizottságának lett tagja. 1997 és 2001 között a Magyar Tudományos Akadémia közgyűlési képviselője volt, majd 2001-ben az akadémia levelező, 2007-ben pedig rendes tagjává választották. 2000-ben a Csecsemő- és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégium elnökévé választották. 2006-ban felvették a német Leopoldina Természettudományi Akadémia tagjai közé.

Tudományos pályája mellett a közéletben is részt vesz: a konzervatív Professzorok Batthyány Köre tagja. 2000 és 2002 között a Nemzeti Egészségügyi Tanács elnöke volt. 2005-től annak feloszlásáig az Orbán Viktor által létrehozott Nemzeti Konzultációs Testület tagja volt.

Forrás: Wikipedia

(x)

Még mindig tanulhatsz diplomát adó képzésben ősztől!

A BKF lehetőséget kínál számodra, hogy ősztől Te is diplomát adó képzésben tanulhass. Akkor is, ha nincs 260 pontod. Tudj meg többet!  Tovább »

Hozzászólások (0)

Új hozzászólásHVG hirdetésfelhő
hirdetés

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X